Најновије вести

Вучић предлаже 10 мера укључујући померање кривичноправне одговорности са 14 на 12 година

У току је конференција за медије председника Србије Александра Вучића. Председник је рекао да ће дечак који је пуцао бити смештен на Клиници за неуропсихијатрију, као и да није показао знаке кајања. Истакао је да је приведена и мајка дечака, као и да је реч о узорним родитељима. Вучић је предложио да се граница за кривичноправну одговорност помери са 14 на 12 година.

 

“Немогуће да нико не одговара”
Председник Вучић је изјавио да је “немогуће да нико не одговара“ за пуцњаву и да то “неће проћи тек тако“.

“Постоји ту кривично дело изазивања опште опасности, али не бих ја о томе, то је за МУП. Али пошто ми Срби увек тражимо кривца и крв, не преиспитујући себе где смо то сви погрешили, и шта код себе треба да мењамо, па нас то некако доводи до погрешних закључака“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је због тога предложио 10 мера, и да ће бити добро “ако и пет буде усвојено“.

Истакао је да би било другачије да је злочин “починио неко ко има 50 или више година, јер би онда могло да се каже да је много гледао ријалитије“, али да је овде реч о детету.

“Деца не гледају телевизију. То њих не интересује, то је уређај који је за њих украс за кућу. Нама су најпопуларније групе које причају о убиствима и глупостима. Кад кажем нама, није то само код нас, тога имате сваке недеље у другим земљама, САД, Русији, Новом Зеланду, и другим земљама“, рекао је Вучић.

Он је навео да “смо постали део глобалног света“, и то “не само у добрим, већ и у најгорим стварима“, па да зато “треба да се преиспитамо шта и како“.

“Предложићу Влади да размотри снижавање кривичноправне одговорности малолетника са 14 на 12 година”
Председник је предложио да се у наредне две године уведе мораторијум за држање и ношење оружја, као и да се изврши ревизија свих издатих дозвола за држање оружја.

Додао је да предлаже и да се изврши контрола начина држања оружја и да се посебно контролише да ли се оружје чува одвојено од муниције.

Предложио је и да се изврши контрола рада свих стрељана у Србији и да ли малолетници имају приступ њима, што већ стоји у законима.

Истакао је да предлаже и прописивање кривичноправне одговорности свима који омогуће малолетним лицима да дођу у контакт са ватреним оружјем.

Вучић је навео да као председник Влади предлаже да размотре снижавање кривичноправне одговорности малолетника са 14 на 12 година, што ће, како је навео, бити нешто око чега ће се “ломити копља”.

Вучић: Шта ради дете у стрељани?
Председник Вучић је поставио питање шта дете ради у стрељани и како му је било дозвољено да пуца.

Други проблем је што се види по шеми коју смо нашли да је он играо неку врсту игрице, а у тим игрицама они имају више живота. Ви видите да нема кајања, рекао је Вучић.

“Једна од нових мера ће бити да имамо још више полицајаца у школама”
Председник је навео да ће једна од мера бити да у школама буде још већи број полицајаца који ће се бринути о безбедности.

Навео је да ово “није питање власти и опозиције, већ целог друштва”.

“Хоћемо ли да будемо довољно уједињени да признамо сопствене грешке, да покушамо да децу вратимо спорту, да их мало одмакнемо од телефона и интернета”, рекао је Вучић.

На наводе да су одређене телевизије одговорне за данашњи трагични догађај, Вучић је прокоментарисао да деца данас и не гледају телевизију и да су по цео дан на интернету.

Чиста биографија оца, узоран лекар
Председник Вучић је рекао да је биографија оца дечака чиста, да је реч о узорном лекару.

Рекао је и да дечак никада никоме није претио и да је планирао да баци молотовљеве коктеле како би спречио улаз било коме другом са стране док не обави свој монструозни посао. Међутим, уплашио се код првог молотовљевог коктела и зато је одустао од тога.

“Он је тражио од родитеља и школе премештај из једног у други разред, прешао је у 7/2, сви су га избегавали, у другом разреду имао је три другара. Добро се снашао, родитељи су били задовољни. Не може за родитеље да каже ни да су се свађали и тукли, једино да су стално тражили боље резултате и да је слабије резултате пружао откако је био заљубљен”, рекао је Вучић.

У новом одељењу, међутим, нико није хтео да га прихвати јер се разликовао и он је одлучио да почини моснструозни чин, рекао је Вучић.

“Дечак ће бити смештен у Клинику за неуропсихијатрију, приведена је и мајка”
Председник је рекао да се дечак овог тренутка налази на посебном месту.

“Биће смештен у посебном делу Клинике за неуропсихијатрију. Његов отац је као власник оружја које је очигледно непрописно држао, непрописно чувао, иако је имао све неопходне дозволе, ухапшен. Приведена је и мајка”, рекао је Вучић.

Конференција председника Вучића започела минутом ћутања
Као и конференција Владе Србије и конференција преседника Вучића започела је минутом ћутања.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на почетку обраћања да је данас један од најтежих дана у савременој историји наше земље.

“Изражавам саучешће породицама, родитељима, браћи, сестрама, декама и бакама убијене деце, деци, породици убијеног радника обезбеђења. Србија је нажалост у туги уједињена. Та туга је толика да не памтимо већу”, навео је председник.

Конференција за медије на Андрићевом венцу започела је минутом ћутања.

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће породицама страдалих у данашњој трагедији у ОШ “Владислав Рибникар”.

Подели на: