Најновије вести

Вучић: Престићи ћемо многе који су били испред нас

Код Врле се окупио државни врх Србије, дипломатски кор, али и многобројни грађани. Међу званицама били су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и македонски премијер Зоран Заев. Они су присуствовали свечаном отварању деонице Коридора 10 кроз Грделицу. Србија ће се тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас, поручио је председник Србије Александар Вучић.

 

Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који су учествовали и помогли градњу последње деонице јужног крака Коридора 10, а пре свега градитељима са југа Србије.

“Рећи да киптим од радости и поноса било би рвање по површини онога што осећам. За нешто овако моћно и лепо што надилази наше снове, немам довољно речи”, рекао је Вучић.

Председник је стога цитирао нобеловца Иву Андрића: “Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубљих тежњи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка”.

Навео је да су људи са југа Србије изградили све оно што генерације пре њих нису успеле да ураде. “Можете да се поносите ониме што сте направили не за себе, већ за нашу децу и нашу будућност”, поручио је председник.

Рекао је да ћемо се “тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас”.

“Пробудили смо Србију, запошљавамо грађане, натерали смо Србију да верује и поново воли саму себе”, истакао је Вучић.

Председник је рекао да нема лепше земље од Србије. “Сви мостови, тунели, вијадукти што градимо, ништа није нимало случајно. Могу да кажем мирно, ово јесмо ми, јесте Србија. Нема лепше земље од наше Србије, коју волимо и нема поносније земље, нема народа који може да каже да толико успева да изгради и промени себе и своју земљу, као ми протеклих година. Кренули смо из минуса, времена без вере и наде, али са огромном жељом”, рекао је Вучић окупљенима.

Вучић је рекао и да ће ауто-пут смањити број саобраћајних несрећа, омогућити лакше испоручивању добара, већу запосленост, довести инвеститоре, задржати људе и омогућити им да се повежу.

“То данас мењамо, повезујемо људе у Србији, да стигну за неколико сати било где, да раде заједно, да се удруже, да смањујемо даљине и постанемо тиме велики”, рекао је председник.

Председник је рекао и да ауто-пут који је вечерас отворен није ништа лошији од путева у Немачкој и Аустрији.

Јужним краком Коридора 10 ићи ће сви из региона, али и Европе. “Путеви су начин да зарасту ране, да се прекрију узроци, да се заборави оно ружно и да се открије светло у сваком па и у нашем, неретко, балканском мраку”, рекао је Вучић додајући да је сваки пут – пут ка миру.

Председник је искористио прилику да најави раст плата и пензија и бољи живот за југ Србије.

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици захвалио је свима који су омогућили да се овај пројекат спроведе и да се савладају све препреке.

Указао је да ће јужни крак Коридора 10 довести инвеститоре али и повезати регион. Истакао је да је ово последњи део тог паневропског ауто-пута од Салцбурга до Солуна.

“Путеви увек воде људе ка одредишту, верујем да овај пут води Србију и читав регион у правцу ЕУ”, истакао је Фабрици.

Окупљенима се обратио и премијер Северне Македоније Зоран Заев који је рекао да део Коридора 10 кроз Грделицу изгледа величанствено.

Изразио је задовољство што ће брзо моћи да се стигне од Скопља до Београда, за само три и по до четири сата.

Македонски премијер је најавио да ће са Вучићем радити на заједничком управљању границом на прелазу Прешево-Табановце.

Милорад Додик је рекао да му је драго што је фирма из Републике Српске учествовала у градњи деонице Коридора 10.

“Ово интегрише Србију и регион, ово је нешто што мења читаву перспективу нашег народа, то је нешто што показује да ауто-путевима долазе људи, а малим путевима одлазе и то не треба никоме објашњавати”, поручио је Додик.

Подели на: