Најновије вести

Вучић: Прибој је испит јесмо ли људи или нисмо, ко мисли да може неког да угрози имаће посла са државом

Председник Александар Вучић поручио је у Прибоју Србима и Бошњацима да ће свако ко помисли да може да угрози нечију кућу и живот, нечију цркву или џамију, имати посла са државом која ће у таквим случајевима реаговати немилосрдно. “Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других, молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију”, поручио је Вучић.

 

 

Вучић је поводом недавних инцидената на националној и верској основи у Прибоју, на састанку са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице, подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно у Прибоју.

Муфтија: Учинићемо све да муслимани поштују Србију
Муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлудин Дудић поручио је у Прибоју да ће та верска заједница учинити све да муслимани у овом граду и региону поштују државу Србију јер, како је казао, ми другу немамо.

Дудић је, обраћајући се грађанима Прибоја у присуству председника Александра Вучића, поручио да верска заједница и они који су, како је казао, у Божјој служби на одређени начин сносе део одговорности за стање до којег се дошло у Прибоју, када је реч о подигнутим тензијама у међунационалним односима.

“Чврсто верујем да је председник Вучић оно што је рекао пред новинарима и овде било од срца”, рекао је Дудић. Обраћајући се Вучићу, Дудић је приметио да је председник, додуше, навукао и одређени бес јер, како је казао, “све што обећате, ви и испуните”.

“Будите поносни због тога што сте више путева направили, него сви они у последњих 50 година. Отворили сте 12.500 радних места и сматрам да је од изузетног значаја”, рекао је Дудић и додао да је све то потенцијал који треба искористити да младеж овог краја не би радила у туђим фабрикама, већ овде у Прибоју и Санџаку, у Србији.

Обраћајући се муслиманима у Прибоју и овом региону, Дудић им је поручио да су најбољи међу њима они који чине добро другим људима, а да су најгори, како је казао, они који другим људима чине лоше.

“Наставите да поштујете генерације верника који ће градити а не разваљивати, волети а не мрзети, који ће добрим узвраћати добро…”, рекао је.

Такође, замолио је грађане да не изазивају државу, пошто је њен посао да обезбеди сигурност свим људима.

Када је реч о људима који су узвикивали у тим инцидентима да ће Сјеница бити нова Сребреница и слично, председник је рекао да ће бити кажњени.

“Не само да ће бити кажњени, него ће [полицајци] добити и премештај из Прибоја. Води се не само дисциплински поступак, већ и тужилац ради свој посао. Такође, води се и поступак против деце и младих који су певали ‘пуцај у џамије’.”

Вучић је рекао да је одмах добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин.

“Сви људи који мисле да треба да прете после клањем деце и не знам чиме све, са тим мора и треба да се прекине. Сви ти који би да кољу нечију децу завршиће иза решетака, као и сви они који би да пуцају и убијају некога. Према џамијама морамо да се односимо једнако као и према нашим црквама и манастирима. Да поштујемо муслимане и као што се ми крстимо пред иконама и олтаром да поштујемо место где они клањају”, нагласио је Вучић.

Ово је њихова земља једнако као и наша и заштитићемо свакога, поручио је Вучић.

Председник је поручио да не сме да се догађа да деца певају да неко пуца у џамије.

“Ја ћу сада више говорити шта ми Срби не смемо да радимо, што бих волео да неки други ураде и на другој страни. Поштујемо нашу цркву, идемо у манастире, морамо да поштујемо и она места где се наше комшије муслимани моле. Какво пуцање? Треба да помогнемо колико можемо, да идемо на Бајрам, као што позивамо на Божић. Ако неко мисли да то треба то да сруши, кажем имаће посла са државом, и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. Зато вас молим да ме послушате, јер знам да у Прибоју живе дивни људи, горштаци, који су преживели ужасно тешка времена. Немојте данас када ствари иду боље нешто да покваримо”, поручио је Вучић.

После разговора са грађанима важни закључци
Рекао је да је Прибој испит јесмо ли људи или нисмо. Вучић је пренео да ће после разговорима са грађанима изаћи са важним закључцима.

Владика Атанасије: Императив је да праштамо
Владика милешевски Атанасије поручио је, у разговору са председником Александром Вучићем и представницима локалне самоуправе и Исламске заједнице у Прибоју, да је важна изградња путева и фабрика, али пре свега изградња човека и заједнице људи, позивајући се на речи патријарха Павла да само ако сви будемо сарађивали, без обзира на разлике, можемо да победимо кризу.

Владика је захвалио председнику Србије на доласку у Прибој, додајући да је данашњи састанак у том граду “добро сабрање, са добрим намерама”.

Захвалио је Вучићу што често говори о градњи путева, фабрика, јер је, каже, очигледно да жели да у сваком погледу тај простор земље напредује.

У том смислу, замолио је председника да се убрза изградња пута од Пријепоља до манастира Милешеве, у сусрет обележавању јубилеја 800 година те српске светиње, као и уређење реке Милешевке.

Захвалио је преосвештенству владики Атанасију и ефендији Дудићу, и свим другима из исламске и православне заједнице, који су га сачекали да разговарају о проблемима и шта да се чини.

“Дошао сам да о неколико важних ствари причамо. У Прибоју смо урадили много. Пут до Кокиног Брода се ради и завршиће се до маја, почетка јуна, те ће скратити пут до Нове Вароши, Златибора и Београда. То су велика улагања до око осам милиона евра, а значе Прибојцима више него било ком другом. Пре краја јесени довешћемо гас. Томе се радују сви у индустријској зони, али треба да се радују и грађани јер ће бити јефтиније грејање и привући инвестиције”, рекао је он.

Рекао је да је обишао две добре фабрике, од којих ниједна није постојала када је први пут долазио, када је слушао да се Прибојци спремају за збег јер нема посла.

Најавио је обнову гимназије, опште болнице и дома здравља, што ће коштати 15 милиона евра.

“То су велике промене, које свакоме у Прибоју живот значе. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме бисмо зауставили тај напредак. Сувише смо мала земља да бисмо имали право на било какве сукобе. А добри и разумни, довољно смо велики људи да разумемо да само заједнички и уједињено, решавањем проблема можемо земљу да економски развијамо и идемо напред”, нагласио је председник Србије.

Вучић је нагласио да ће када се обраћа, међу Србима бити оних који ће рећи није то ништа, да су то само усамљени случајеви, а Бошњаци ће рећи – само су Срби криви, а ми нисмо ни одговарали.

“Не могу то да слушам. Сви који су одговорни за било какво прављење проблема, извршавање кривичног дела биће кажњени. Морамо своју децу да учимо да можемо и морамо заједно”, рекао је он.

Вучић је указао да данашњем састанку присуствују и привредници “од Горана, Зорана, до Милете, и од Селме до Самира…”, да су измешана имена српска и бошњачка.

Замолио је грађане за одговорност
Подсетио је да је у Прибоју просечна плата била 250 евра, а данас је 450 евра и да мора да буде много већа.

“Драматично заостаје Прибој за осталим, зато доводимо фабрике. Борио сам се у Флексу да се повећа плата за 12-13 одсто. Борићу се и даље да се плате повећавају. Зато ће 14. јануара 10.000 динара добити медицински радници, деца од 16 до 29 година помоћ од 100 евра, и ускоро ће пензионерима бити исплаћено 20.000 динара једнократне помоћи”, нагласио је он.

Вучић је скренуо пажњу да је годину дана било све мирно у Прибоју, а да је, из полицијских извештаја видео, да је потом дошло до туча у кафанама.

“Није нам проблем ако буде требало на други начин да то решавамо али дајте лепом речју да решавамо. Морамо да живимо заједно. Нападаће ме Бошњаци рећи ће то је празна прича и бајка. Није бајка, јер је ово земља Бошњака и Срба једнако. Никоме не може да припада него људима који овде живе. Ја сам Србин, председник Србије, и наравно да волим Србе, али не могу да замислим да Прибој буде без Бошњака, и неће бити јер они имају иста права и не смеју да имају мања права”, поручио је он.

Замолио је грађане за одговорност, да сами међусобно разговарају, да другоме опраштају што и сами себи, да разумеју шта други поручују.

“Могао бих да причам о стотину неправди према српском народу, али хоћу да се ставим у ципеле других. Молим и друге да се ставе у наше, јер само тада ћемо имати нормалну ситуацију. Дивно ми је почео дан у фабрикама, јер Прибој ће имати све више прихода. Када путеве урадимо, урадићемо друге, а добио сам већ списак нових. Верујем да је присуство највиших црквених великодостојника овде знак колико је мир и суживот битан. Само уједињени можемо да гурамо Прибој напред”, истакао је Вучић.

Апеловао је да се грађани Прибоја боре заједно и покажу да је то место заједничког живота, у којем могу сами решавати проблеме.

“Лако је потпалити, много теже умирити”
На састанку са представницима Прибоја и привредницима тог града Вучић је рекао да постоји нешто што се не може победити радом, а то је када су емоције затроване, када се једни другима обраћамо са “четници”, “ђикани”,” балије”, и слично, јер када се тако обраћамо ту, како каже, среће нема.

Вучић је тиме одговорио на речи Милете Иконовића, власник млекаре “Биомлек”, који је рекао да је оно што се десило недавно у Прибоју за сваку осуду.

“Појединци су то урадили, не часни и честити Срби. Ми Прибојци увек дишемо истим плућима. Прибој је увек био град толеранције и љубави. Тешко ми је пало што се десило. Исто тако много ми је тешко када видим да појединци из бошњачких кругова нападају порукама породице тих људи. Знам да нису ни то честити Бошњаци, већ појединци. Замолио бих да се сви оградимо таквих и осудимо такав став”, рекао је он.

Иконовић је додао да њему тешко пада и што се РС напада као геноцидна творевина, иако је она створена по Дејтону. За Вучића је казао да је стожер јединства и гарант мира у БИХ.

Председник Вучић је скренуо пажњу да сви имају проблем када неко каже једне беретке су му драге, а друге мрске.

“Ја сам овде дошао не да стичем политичке поене и да се са вама у свему сагласим, већ да пре свега говорим о одговорности нас Срба. Мислим да ми је то обавеза. Верујем да ће Бошњаци добро разумети то, јер и када неко погреши, стотину пута сам замолио ‘дајте да пробамо да опростимо оном другом оно што смо себи већ одавно опростили’”, нагласио је он.

Вучић је казао да се наслушао да је свуда мир, а онда настану проблеми. “Не треба да стављамо ствари под тепих, јер су проблеми огромни”, истакао је он.

Вучић је нагласио да не одговара на бројне нападе из Сарајева, и да ћути да не би погоршао ситуацију.

“Знам да је свака погрешна реч као литар бензина у ватру. Боље да будете господар сваке неизговорене речи, него слуга сваке изговорене речи. Стотину пута сам их питао и говорио да је РС по Дејтону створена и зашто не изговарају никада РС, иако то пише у Уставу. Као што говорим да подржавам интегритет БиХ”, указао је он.

Вучић је рекао да је важније да се сачува мир, јер зна да и Срби и Бошњаци умеју да поштују рад, резултате.

Вучић је апеловао на грађане да склоне емоције на страну.

“Да разумете да је лако то потпалити, много тешко умирити. Гледао сам Бошњака са протеста у свету. Каже један Бошњак на телевизији да је РС овим што је урадила ујединила све Бошњаке. Исте вечере сам на једној српској телевизији видео једног Србина који каже да ово што су међународна заједница и Сарајево урадили ујединило све Србе. Лепо је што смо се ујединили, али боље је то учинити око фабрика које ћемо отварати”, поручио је Вучић.

Подели на: