Најновије вести

Вучић: Прихватили закључе, питање промене граница спорно

На састанку лидера Западног Балкана у оквиру процес Брдо – Бриони Србија је прихватила предложене закључке, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

 

 

Он је казао да је најважније да постоји концезус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо.

„Подржали смо намере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом“, пренео је Вучић.

Казао је да било и много ствари око којих нису сагласни, а једно питање које је било кључно, каже, било је питање промене граница око чега није било сагласности.

Како је објаснио у региону поједини на два различита начина тумаче мењање граница, онако како се њима свиђа, а Србија сматра да не треба да се мењају ван правила које су становл УН.

Србија се увек залагала за немењање граница признатих од УН, организације која је универзално тело, а не да се према границама опходи како која земља жели по систему једном може промена, сутра не може.

„Та наша иницијатива није прихваћена, а остатком текста смо задовољни“, рекао је он.

Вучић је истакао да су неки други тражили много више и много су незадовољнији. Нагласио је да је био пристојан и добар састанак уз много реплика, дуплика.

„Али на то смо навикли. Пре свега их је било између Беогарда и Приштине, свих нас са Сарајевом, и унутар БиХ. Ништа ново“, додао је он.

Дијалог би требало да се настави, али без наредби

Председник СРбије Александар Вучић изјавио је данас да би дијалог БеограђПриштина требало да се настави, и у том контексту данашњи сусрет на Брду код Крања оценио као интересантан.

Он је одговарајући на питање новинара о дијалогу, након састанка, рекао да је битно да ту постоји компромис.

“Надам се да ће неко да разуме да мора да разговара, а не да наређује. Наредбе одавно не пролазе”, рекао је Вучић.

Пристојан однос са Милановићем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас након састанка лидера региона на брду код Крања да је у пристојним односима са хрватским колегом Зораном Милановићем, као и да су на пристојан начин разговарали.

Он је тако одговорио на питање новинара како је протекао његов сусрет са Милановићем и додао:

“Ми знамо шта су његови ставови, он зна шта су наши ставови, нема ту шта да се дода или одузима. Ми желимо добре односе са Хрватском , не мислимо да морамо да подилазимо било коме у Хрватској нити да било ко из Хрватске треба да подилази нама”, .

Он је казао да ће временом са Хрватском бити бољи односи и да ћемо заједниочки успети да их изградимо, када будемо показуивали веће поштиовање једни према другима.

“Немам никакву примедбу на његово копредседавање данас”, рекао је он.

Вучић са Брда код Крања кренуо за Брисел

Председник Србије Александар Вучић данас после подне кренуо је са Брда код Крања пут Брисела, где треба да се састане са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Вучић је Самита лидера Западном Балкана, у оквиру Брдо-Бриони процеса, напустио нешто раније због претходно заказаних обавеза и састанка са Столтенбергом.

Подели на: