Најновије вести

Вучић: Пријатељство са Турском додатна гаранција стабилности

Председник Александар Вучић најавио је у Истанбулу да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган до краја године посетити нашу земљу, те истакао да пријатељство са Турском представља додатну гаранцију за стабилност и очување мира на Западном Балкану.

 

Александар Вучић је, након разговора са Ердоганом, рекао да је то био веома добар састанак, који је трајао готово два сата.

Изјава Александра Вучића
“Са Ердоганом о темама важним за цео регон, не само о БиХ”
Председник Александар Вучић изјавио је да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о важним темама за цео регион, а не само о тензијама у Босни и Херцеговини.

“Не бих да говорим само о БиХ, говорим о целом региону, о свима нама. Разговарали смо веома конкретно на различите и важне теме за цео регион, а у детаље не могу да улазим”, рекао је Вучић.

“Разговарали смо о свим важним темама, пре свега економским, о турским инвестицијама, како турске компаније изводе радове у нашој земљи, али и свим регионалним питањима и односима Србије и Турске. Од билатералних до укупних односа и о сарадњи у свим другим областима”, пренео је Вучић.

Рекао је да следује седница Државног савета, што је виши ниво у односу на међувладину комисију коју имамо са другим земљама.

“До краја године уследиће званична посета Ердогана Србији и то ће бити прилика да додатно разговарамо о важним питањима за Балкан и цео регион. Турска је велика регионална сила”, нагласио је Вучић.

Каже и да је покренуто питање бржег протока роба и услуга, па постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин, да уз најмање могућих докумената прелазимо границе, чиме пријатељство дижемо на још виши ниво.

Навео је да трговинска размена непрестано расте, да је прошле године била на 1,3 милијарде евра и изразио уверење да ће веома брзо стићи до две милијарде евра.

“Турска пријатељ Србије, односи могу да буду још бољи”
Турска је пријатељ Србије и уверен сам да би односи две земље могли да буду још бољи, изјавио је Вучић.

“Пронашли смо једну немачку компанију за Врање”
Након затварања италијанске фабрике “Геокс” у Врању држава је брзо реаговала и више од 100 радника, од 1.200 колико их је остало без посла, сада већ ради у турској компанији “Теклас” која је отворена у Врању, а пронашли смо за тај град једног немачког инвеститора, изјавио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара о могућем доласку још неке турске компаније у Врање, где је велики број људи остао без посла након затварања “Геокса”, Вучић је рекао да у том граду већ ради турски “Теклас” који ће до краја године запослити 250 људи, а укупно 500 почетком године.

Истакао је да ће запослени у тој компанији имати много веће плате него што су имали у “Геоксу”.

“Нашли смо и једну немачку компанију сада, наћи ћемо још компанија да преузмемо све запослене. То је наша брига, не обавеза, а тако ћемо радити и у Шиду и Нишу”, рекао је Вучић.

Истакао је да су односи сада другачији него пре 10, 15 или 20 година.

“Можемо још труда да уложимо да те односе направимо још бољим и да градимо додатно поверење. То је за нас једна од великих и важних ствари, услов без којег не можемо да сачувамо стабилност у региону”, нагласио је Вучић.

Истакао је да је логично да расту турске инвестиције, јер њихове фирме виде честе сусрете њега и Ердогана, да ће долазити још више и да је то један незаустављив процес.

Рекао је и да је имао важан састанак са турским инвеститорима пре два дана у Београду и истакао да смо вишеструко увећали трговинску размену са Турском. То ће ићи у још бољем смеру, додао је он.

“Даља изградња добрих односа са Турском гарантује нам сигурност, пошто је Турска велесила региона и морамо да чувамо мир. То нам даље помаже и у стварању рационалнијег и бољег односа и са муслиманима различитих група у региону и са Бошњацима и свима осталима у нашем региону, делимично и са Албанцима и свима осталима. То су важне ствари, а о инвеститорима и да не говорим”, нагласио је Вучић.

Истакао је да пуно значе фабрике и у Прибоју, Житорађи, Лебану, Крупњу и другим местима. “Хвала турским пријатељима на томе”, поручио је Вучић.

“Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине”
Председник Турске подржава дијалог Београда и Приштине и верује да је важно да се дође до компромисног решења, пренео је Вучић.

На питање да ли је на састанку било речи о односу Београда и Приштине, Вучић је новинарима рекао да су говорили и о томе, као и о целом региону.

“Важно је да председник Турске подржава дијалог и верује да је важно да се дође до компромисног решења”, рекао је Вучић.

Упитан на којим су се темама најдуже задржали, Вучић је рекао да има много заједничких економских тема, али да су говорили и о политици и ситуацији у региону.

“Када с неким разговарате више од два сата, јасно је да сте све теме покрили. Ја сам задовољан, сваки разговор са Ердоганом је увек користан. Турска је велика земља, десет пута већа од нас”, рекао је Вучић.

Додао је да је са турским председником разговарао и о неким стварима које не може да подели са јавношћу али које су, како каже, важне за нашу земљу.

Вучић о међустраначком дијалогу: Цар је го
Вучић је оценио да су ствари потпуно јасне сада када је део опозиције одбио да прихвати документ који су о изборним условима предложили европарламентарци у 16 тачака, и “да им је стало да на власт дођу без гласова грађана”.

“Мислим да је цар го, ствари су јасне. Проблем је у томе што их неко није довео на власт и што им није рекао да могу без гласова народа да дођу на власт”, поручио је Вучић одговарајући на питање зашто део опозиције сада не жели да прихвати предлог евопарламентараца.

Истакао је да је за Србију важно да се приближава изборном процесу и да он буде демократски, да буде добра утакмица програма и планова и да треба да победи онај кога народ буде изабрао.

“Све што је постављено пред нас било је увредљиво за нас, али смо рекли – ми немамо шта да кријемо, наш процес је чист, наш процес је онај у коме желимо да учествујемо, чист процес, демократски избори морају бити на понос грађанима Србије. Људи у Србији морају на најбољи начин да имају прилику да изразе политичку вољу и да кажу за кога ће да гласају. Ниједан глас никада није смео да буде украден, нити то сме да се деси”, навео је Вучић.

Подели на: