Најновије вести

Вучић примио акредитиве амбасадора САД и Бразила

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Бразила и САД Жозе Мауро да Фонсека Коста Коутоа и Кристофера Хила.

 

Александар Вучић је у Палати Србија прво примио акредитиве амбасадора Бразила, а затим и амбасадора САД Кристофера Хила.

Испред Палате вијориле су се америчка и бразилска застава, а амбасадоре је дочекала Гарда Војске Србије.

Новоименовани амбасадор Жозе Мауро да Фонсек Коста Коуто на дужности је наследио бразилског колегу Едуарда Ботеља Барбозу, а амбасадор Хил Ентонија Годфрија.

Амерички председник Џозеф Бајден Хила је повукао из пензије и вратио у Београд, где је живео и као дечак, у време службовања његовог оца. Каријера га је потом неколико пута враћала на Србију или регион.

Ту је започео дипломатску каријеру, а касније као блиски сарадник Ричарда Холбрука учествовао у преговорима у Дејтону и Рамбујеу.

Уочи доласка поручио је да Америка са Србијом треба да нађе заједнички језик, са којом је, како се изразио, пре 23 године била у конфликту.

Ипак заједничког језика тешко да ће бити око косовског питања – из архиве најчешће вади реченица из 2013. да “једина ствар која се никада неће променити јесте однос САД према Косову”.

Подели на: