Најновије вести

Вучић примио акредитивна писма амбасадора Казахстана, Индије и Азербејџана

Председник Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Казахстана Мадија Атамкулова, амбасадора Индије Санџива Колија, као и амбасадора Азербејџана Камила Хасијева.

 

Председник Вучић је амбасадору Казахстана пожелео добродошлицу, уверен да ће он, на темељу пријатељских односа двеју земаља, са успехом обављати дипломатску дужност. И овом приликом је указао на значај тога што је дипломатско представништво Казахстана у Србији пре две године подигнуто на ниво амбасаде.

Председник Вучић је замолио амбасадора Атамкулова да пренесе поздраве председнику Токајеву, као и првом председнику Казахстана Назарбајеву, саопштило је Председништво.

Изразио је наду да ће у овој години, када се навршава 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Казахстана, у званичну посету доћи председник Токајев, као и други казахстански званичници, посебно шеф дипломатије, кога очекујемо у Београду приликом обележавања јубилеја Покрета несврстаних, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је рекао да Србија и Казахстан треба да раде на јачању политичких односа кроз интензивнију размену званичних посета и међусобном подршком у мултилатералним форматима, као и на јачању економске сарадње.

Амбасадор Атамкулов је рекао да му је част да представља своју земљу у Србији и пренео поздраве председника Токајева и првог председника Назарбајева. Навео је да Казахстан сматра Србију за важног политичког и економског партнера.

Казахстански амбасадор је потврдио подршку своје земље територијалном интегритету и суверенитету наше земље.

Вучић је изразио захвалност Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем тзв. Косова, као и наду да ће та подршка и даље бити изражавана у међународним организацијама.

Председнику Вучићу акредитивна писма је предао и амбасадор Републике Индије Санџив Коли.

Вучић је том приликом изразио уверење да ће амбасадор Коли традиционално добре и пријатељске везе две земље, које карактерише међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима, својим посвећеним радом учинити још садржајнијим.

Подсетивши на чврсте односе, грађене у доба настајања Покрета несврстаних, Вучић је изразио наду да ће премијер Моди прихватити позив да учествује на обележавању 60-огодишњице тог Покрета у октобру у Београду.

Председник Вучић је захвалио Индији на солидарности показаној током пандемије, конкретно на помоћи да прибавимо вакцине које је њихов Институт за серуме развио у сарадњи са “АстраЗенеком”.

Такође, захвалио је на доследној политици Индије и принципијелном ставу да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије.

Амбасадор Коли је рекао да је управо председник Вучић отворио нову еру у односима између две земље, подсетивши да је 2017. године као премијер боравио у Индији, што је била прва посета једног високог званичника из Србије после тридесет година.

Истакао је да се нада напретку у међусобним економским односима, примећујући велики економски напредак Србије, чије искуство може да послужи и Индији.

Вучић примио акредитивна писма и амбасадора Азербејџана
Председник Вучић примио је акредитивна писма и амбасадора Републике Азербејџан Камила Хасијева и пожелео му успешан дипломатски мандат у Београду.

Вучић је рекао да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном, а да је у наредном периоду потребно да заједнички радимо на снажењу економске и сваке друге сарадње.

Истакао је да ће предстојећа посета председника Алијева дати нову димензију нашој сарадњи и, тим поводом, упутио срдачне поздраве председнику Алијеву.

Председник Вучић је изразио посебно задовољство што Србија заједно са Азербејџаном, као председавајућим Покрета несврстаних земаља, организује у Београду обележавање важног јубилеја – 60. годишњице оснивања Покрета несврстаних земаља.

Рекао је, такође, да две земље повезује и опредељење за чврсто поштовање међународног права и, с тим у вези, изразио захвалност Азербејџану за поштовање територијалног интегритета и суверитета Србије.

Амбасадор Хасијев је пренео поздраве председника Алијева и рекао да ће споразуми, који ће бити потписани током предстојеће посете, дати веће могућности за сарадњу.

Подели на: