Најновије вести

Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора

Председник Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Француске и Аргентине, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

 

Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Француске Пјера Кошара, пожелео му добродошлицу и изразио уверење да ће и у току његовог амбасадорског мандата бити настављен успешан развој српско-француске сарадње на основама традиционалног пријатељства и договореног стратешког партнерства.

Вучић је упутио поздраве председнику Макрону и рекао да је његовом посетом 2019. године отворено ново поглавље у историји српско-француске сарадње, што је доказано и бројним потписаним споразумима.

Председник и амбасадор су овом приликом размотрили динамику рада на заједничким капиталним пројектима, попут реконструције аеродрома и припрема за изградњу метроа. Овом приликом су истакли и значај рада Француске развојне агенције, чије је регионално седиште у Београду.

Вучић је изразио наду да ћемо и у будућности имати активну подршку Француске у европским интеграцијама и другим значајним питањима.

Двојица саговорника су разговарали и о регионалној ситуацији, нагласивши значај одржања мира и стабилности на Западном Балкану, чему ће Србија, како је рекао председник Вучић, увек давати пуни допринос.

“Традиционално пријатељство чврста основа да Србија и Аргентина оснаже сарадњу”
Председник Вучић примио је акредитивна писма новог амбасадора Аргентине Освалда Нарсиса Марсика и пожелео му добродошлицу, изразивши уверење да ће својим дипломатским искуством и посвећеним радом допринети унапређењу односа двеју земаља.

Вучић и Марсико су се сагласили да су традиционално пријатељство, међусобно разумевање и заједничко опредељење за поштовање принципа међународног права, чврста основа да Србија и Аргентина интензивирају политички дијалог и оснаже економску сарадњу, као и сваку другу сарадњу од обостраног интереса.

Председник је захвалио на принципијелном ставу Аргентине да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Амбасадор Марсико је потврдио чврсту подршку Аргентине Србији по питању Косова и Метохије и залагање за примену Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Марсико је рекао да је импресиониран економским резултатима које постиже Србија и да би у Аргентини радо применили наша искуства и савете. Овом приликом су разматране могућности за сарадњу у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, енергетици и другим областима.

 

Подели на: