Најновије вести

Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Народне Демократске Републике Алжир Фатаха Махраза, који му је пренео поздраве председника Абделмаџида Тебуна, као и позив за званичну посету. Председнику Вучићу акредитивна писма предао је и амбасадор Републике Кореје Ли Ђеунг.

 

 

Уз поздраве председнику Тебуну и срдачну добродошлицу амбасадору Махразу, председник Вучић је изразио задовољство традиционално пријатељским односима Србије и Алжира, као и очекивање да ће билатерална сарадња у различитим областима, а која је тренутно испод постојећих могућности, добити на замаху, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић је истакао значај који је за српско-алжирске односе имала посета премијера Бенабдерахмана прошлог октобра, приликом обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Махраз су разговарали о бројним темама од заједничког интереса, укључујући даље кораке на развоју билатералних односа.

Двојица саговорника су изразили очекивање да ће ускоро бити потписани нови споразуми који ће омогућити разноврснију сарадњу, као и да ће бити активиран рад Мешовитог комитета за сарадњу.

Амбасадор Махраз је рекао да сарадња са Алжиром отвара Србији и могућности за сарадњу са осталим земљама на афричком континенту.

Председник Вучић је посебно захвалио на принципијелном ставу Алжира о поштовању међународног јавног права и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије у вези са непризнавањем самопроглашене независности тзв. Косова.

Амбасадор Махраз је рекао да Алжир, као и Србија, чува своју независност у одлучивању.

Акредитивна писма предао и амбасадор Јужне Кореје

Председнику Републике Србије Александру Вучићу акредитивна писма предао је и амбасадор Републике Кореје Ли Ђеунг.

Председник Вучић је том приликом замолио амбасадора Лија да пренесе поздраве и честитке новоизабраном председнику Јун Сок-јолу, са надом да ће у наредном периоду доћи до размене посета на високом нивоу.

Вучић је амбасадору Лију пожелео успешну дипломатску службу у Београду, уз очекивање да ће својим ангажовањем, уз подршку српских власти, подстаћи интензивирање политичког дијалога и даље јачање економских веза двеју земаља. Председник Вучић је констатовао да су Србија и Јужна Кореја у последње време значајно повећали привредну сарадњу и трговинску размену.

Амбасадор Ли је рекао да ће наставити рад својих претходника на промовисању Србије као одличне дестинације за инвестиције корејских компанија, као и испуњењу циља о удвостручавању трговинске размене.

Такође је изразио намеру да ради на томе да становници Јужне Кореје сазнају што више о Србији као туристичком одредишту.

У разговору је констатовано да се све више корејских компанија интересује за услове инвестирања на српском тржишту, захваљујући и раду канцеларије КОТРА (Корејска агенције за промоцију трговине и извоза).

Двојица саговорника су се сагласили да постоје велике могућности и за сарадњу у другим областима, попут образовања, културе и спорта, као и пројектима “паметних градова”, електронске управе и заштите животне средине. Они су истакли значај заједничког Информатичког центра, који од 2017. успешно ради у Београду.

Акредитивна писма амбасадора Египта и Либије

Председник Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Арапске Републике Египат Басела Салаха, наводи се у саопштењу.

Уз најбоље жеље за успешан рад у Београду, председник Вучић је амбасадору Салаху изразио наду да ће у блиској будућности председник Ел Сиси посетити нашу земљу. Уз поздраве египатском председнику, изразио је захвалност на разумевању које Египат показује за позиције Србије када је реч о питању Косова и Метохије.

Председник Вучић и амбасадор Салах су истакли потребу за оживљавањем рада Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и за закључивањем низа споразума из сфере привреде, попут споразума о слободној трговини, који би створили правну основу за јачање сарадње. С тим у вези су констатовали да највеће могућности постоје у области пољопривреде, туризма и здравства, машинске индустрије, грађевине и других.

Председник Србије је честитао руководству и народу Египта на оствареним великим развојним пројектима – саобраћајној и енергетској мрежи, изградњи нових градова, као и повећању капацитета Слободне зоне Суецког канала.

Амбасадор Салах је рекао да верује да ће председник Ел Сиси посетити Србију, јер би његова посета била од највећег значаја за политичке и економске односе двеју земаља.

Двојица саговорника су разговарали и о актуелним глобалним изазовима.

Председник Вучић примио је акредитивна писма и амбасадора Државе Либије Мохамеда Галбуна, изразивши уверење да ће успешно да обавља ту одговорну дипломатску дужност, с обзиром на то да је већ радио и школовао се у Београду.

Вучић је истакао да две земље повезује вишедеценијско пријатељство и да се зато у Србији с пажњом прате догађаји у Либији, уз жељу да тамо преовлада стабилност, која би омогућила економски развој.

Председник је рекао да можемо да радимо на увећању економске размене и сарадње у свим областима друштвеног живота.

Амбасадор Галбун је рекао да му је циљ да током амбасадорског мандата односе између Србије и Либије врати на некадашњи ниво и још више унапреди.

Подели на: