Најновије вести

Вучић приредио пријем за жене рударе: Ви сте хероине

Председник Србије Александр Вучић данас је, у Председништву, поводом Дана рудара приредио пријем за жене рударе из различитих рудника са територије Србије и поручио да 135 њих у земљи на најбољи и најхрабрији начин доприносе развоју Србије и стопи економског раста.

 

 

Вучић је поручио да се Србија неће одрицати својих термокапацитета и да ће оне имати свој посао и за 10, 20 и 30 година, као и они који долазе после њих.

То је први пут да се за рударски празник уприличи пријем за жене запослене у српским рудницима.

“Хвала ово је ваше Председништво! То су наше јунакиње и хероине”, нагласио је Вучић додајући да се оне сваког дана боре за свој хлеб и хлеб целе Србије.

Вучић им је захвалио на тешком, напорном и одговорном раду додајући да није у стану да им се додворава на начин на који већина других јесте, али да жели да нагласи да без њих и људи који раде у енергетском сектору не би имали довољно струје, нити грејање и да то грађани треба да знају.

Каже да живимо у ери када се то све подразумева и нико не пита како се обезбеђује струја и грејање, када грађани имају конфор и желе да лети имају 18 и 19 степени, као и зими да имају температуру такву да не морају да носе зимску гардеробу.

“Ово су те дивне жене које то чине у наше име и запослене су у различитим рударским басенима и термоелектранама. То су и инжењерке и оне без факултетских диплома, 135 њих које улазе у јаму и обављају најтеже рударске послове – руку под руку и раме уз раме са мушкарцима”, навео је председник.

Вучић је поручио да Србија неће “бежати” од својих термокапацитета односно да их се неће одрицати и да ће оне имати свој посао и за 10, 20 и 30 година, као и они који долазе после њих.

Председник је нагласио да је Зиђин најавећи извозник у Србјији уз ХБИС – смедеревску железару, као и да очекује да ће Зиђину све више расти извоз уз рудник Чукару пеки.

Рударство нам доноси најбоље извозне резултатеизвоз и има 1,9 одсто учешћа у БДП, а у нарендим година ће то бити око 3,5 до четири одсто БДП-а.

Захваљујући вашем труду можемо да повећавамо и пензије и мининалмац, додао је он.

Добро здравље вам желим, живела Србје – срећно, поручио је Вучић.

Рударство ће тек да расте

Верујем у рударство, то је грана привреде која ће тек да расте и цвета и чији ће значај тек да се види, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да рударство неће бити угашено, како би, каже, многи споља желели.

“Људи заборављају колико је важна енергетска безбедност. Ако погледате вести из света, многе земље се већ сада суочавају са недостатком струје и гаса и са драматичним повећањем цена на светском тржишту, јер нису водиле рачуна о себи, већ су пратиле модне трендове”, рекао је Вучић на пријему дама које обављају тежак рударски посао.

Вучић је поручио да Србија неће да прати моду у привреди и економији, већ потребе Србије и грађана.

“Зато сте ви веома важни за земљу и верујемо да ћете још много моћи да учините за земљу и наш народ у целини”, рекао им је председник.

Захвалио је дамама, за допринос рударству, за огроман труд и рад.

Пренео је да су му неке од њих “добациле” питање зашто немају плате као у Бору и Мајданпеку, и истакао да ће држава покушати додатно да помогне.

“Да видимо шта да радимо да расту плате и у Колубари, Костолцу, Ресавици… Да вам не говорим какве проблеме имамо у Сењским, Ибарским рудницима”, рекао је Вучић.

Упитао је и госте из рудника Зиђин, новог власника борског рудника да ли су испунили обећање по којем је требало да запосле још 100 људи у Бору и Мајданпеку, а што су му рекли приликом његовом последњег боравка у источној Србији.

“Биће? Добро, али пожурите мало, да има јос 100 људи који це добре плате да имају”, рекао им је Вучић.

Према подацима Самосталног синдиката металаца Србије у нашој земљи је запослено око 30.000 рудара.

Дан рудара се обележава у знак сећања на 6. август 1903. годину и штрајкове у Сењским рудницима, када су се рудари изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега, скраћено радно време и бесплатно уље за лампе.

Рудари су штрајковали због отпуштања тројице рудара који су штитили права радника, а након десетодневног штрајка изборили су се да се отпуштени рудари врате на посао.

За Дан рудара прошле године због пандемије није било свечаности.

 

Подели на: