Најновије вести

Вучић: Приштина хоће да нападне север КиМ, припрема се ликвидација Срба

Председник Србије Александар Вучић каже да иде у Брисел да разговара, али да се не нада никаквом резултату. Истиче да је скептичан, али да полаже наде у састанак и рационално понашање Приштине, као и да се нада да ће их “њихови илегални родитељи натерати на то”. Упозорава да Приштина хоће да нападне север КиМ и да, под плаштом борбе против криминала, припрема ликвидацију Срба.

 

 

Председник Вучић каже да је скептичан у вези са резултатима састанка са косовским премијером Аљбином Куртијем у Бриселу 18. августа, али да полаже наде у састанак и рационално понашање Приштине и да иде тамо да пронађе решење.

“Надам се да ће их њихови илегални родитељи натерати на то”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић истиче да Заједница српских општина (ЗСО) не може да буде невладина организација.

“Зашто смо упште преговарали и разговарали ако ЗСО мора да буде у складу са косовским уставом, онда је то право и могућност за свакога – Египћане, Роме или Хрвате. Шта то нас брига шта пише у њиховом уставу, који не признајемо? Па ми мислимо да мора да буде у складу са Уставом Србије – и шта ћемо сад? Мислите да направимо невладину организацију да имају право да продају жваке и скупљају гумице пред почетак наставе 1. септембра? Па, не може”, поручио је Вучић.

Упитао је и чему у том случају служи Бриселски споразум.

“Моја порука Квинти пре свега – идемо у доброј вери, желимо да разговарамо о свему. Ви на силу можете све, али само на силу. Да нас натерате да се одрекнемо својих права, да сами учествујемо у уништавању своје земље и потписаних споразума – немојте ни да покушавате ни да сањате”, рекао је Вучић.

Каже да је његова молба Квинти и да не дозволе да их “Аљбин Курти лаже”.

“Никакве пуцњаве из правца централне Србије није било, али никоме нећемо дозволити да отвара ватру на наше војнике и полицајце у централној Србији, па ни НАТО”, истакао је Вучић.

“Приштина хоће да нападне север Косова и Метохије”

Вучић тврди да Приштина, користи ситуацију у Украјини, да би водила кампању против Србије, и да су лажи да Србија жели да нападне било кога, већ управо супротно.

Приштина је, истиче, та која хоће да нападне север Косова и Метохије, и припрема ликвидацију Срба, под плаштом борбе против криминала, због чега их је упозорио да то никако не чине.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Београд води агресивну политику, уз оптужбе да Београд може да изазове сукоб, Вучић је рекао да је то помало и смешно.

Каже да је “на хиљаде и хиљаде” лажи објављено у светским медијима – како Србија негде некога напада.

Вучић је нагласио да, заправо, Приштина жели да прикрије намеру, а заправо жели да каже да хоће да нападну север Космета.

“Они припремају ликвидације наших људи на северу. Отворено то кажем. Упозоравам их да то не чине, под плаштом боре против криминала. Немојте да убијате људе. Ми да убијамо никога нећемо. Потребни су нам мир и стабилност”, поручио је Вучић.

Подсетио је да се говорило да ће Србија да води и рат у Босни и Херцеговини, што се, истиче, испоставило као нетачно.

“Лагали су народ, и тако стално. Они покушавају да искористе ситуацију у Украјини, да би водили кампању против Србије. То раде већ 170 дана и наставиће да раде”, рекао је Вучић.

“Име мандатара након повратка из Брисела”

Председник Вучић каже да ће се мандатар за састав нове Владе Србије знати дан или два после састанка са премијером Косова Аљбином Куртијем 18. августа у Бриселу.

Како је рекао, “мандатар неће дуго да ради свој посао”, односно брзо ће предложити Владу.

“Мислим да ће пре краја августа да буде у Скупштини. Иначе, рок за састав Владе је 2. новембар. Да ли ће да буде 28. или 29, важно да буде добра Влада”, поручио је Вучић.

Истакао је да ће разговарати са председником Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем као “потенцијалним коалиционим партнером”.

“Радимо све да се припремимо за зиму”

Вучић је рекао и да се све чини како би се припремили енергенти за зиму, да вредност гаса који Србија има у складиштима износи више од 1,3 милијарде евра, а да се угаљ купује на свим странама где је то могуће.

“На данашњи дан у нашем делу складишта имамо 264,7 милиона кубних метара гаса и 201 милион кубних метара које смо куповали као додатне количине у Мађарској”, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање поводом снабдевања гасом.

Каже да оно што данас имамо у резерви на тржишту са трговцима и посредницима вреди 1,3 до 1,35 милијарди евра, напомињући да су све количине плаћене.

“Огроман новац имамо у гасу и то нам даје огромну сигурност”, истакао је Вучић.

Нагласио је и да је цена електричне енергије “отишла у небеса”, да је преко 500 и 600 евра по мегават сату у Француској и Немачкој и да ће се то катастрофално одразити на Србију током зиме.

Када је у питању угаљ, Вучић је рекао да на депонијама имамо 813.000 тона, а да у једном дану током зиме потрошимо 115.000 тона.

Нагласио је да ће, са додатним количинама које се ваде, угља бити за око 40 дана, али и да се наставља са куповином.

“То је могуће јер Србија добро стоји финансијски”, рекао је Вучић, али је напоменуо и да “ћуп није без дна”.

“Лоше стоје ЕПС и Србијагас, али српска држава у целини стоји добро. Радимо све да се припремимо за зиму и наставићемо то да радимо”, нагласио је Вучић.

Подели на: