Најновије вести

Вучић: Приштина одбија да се понаша у складу с међународним правом, то брине

Председник Александар Вучић рекао је после састанка са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да нас чека много компликована ситуација на КиМ, посебно од 21. када Албанци мисле да наплаћују казне против правно. И то је била главна тема са Лајчаком и Борељом, каже Вучић.

 

 

Александар Вучић је рекао да је Лајчак остао и мало дуже на састанку да “видимо да ли постоји неки начин да се дође до неког компромисног решења”.

“У овом тренутку га не видим, пошто Приштина одбија да се понаша рационало и у складу са међународним правом. Курти покушава једностраним потезима да суштински и де факто протера Срба са њихових огњишта”, истакао је Вучић.

То, каже, брине и то је нешто што не може да вас остави равнодушним и због чега не можете да се бавите другим добрим стварима.

“Чека нас веома компликована ситуација на КиМ, посебно 21.новембра када Албанци мисле да наплаћују казне супротно Бриселском споразуму”, поручио је председник.

Резултат састанка Бореља и Лајчака са Куртијем је – ништа
Председник Србије рекао је да је резултат састанка представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем – ништа.

“Борељ и Лајчак су разговарали са мном о томе шта су имали као предмет разговора са Куртијем и нису били оптимистични. Као што сам знао унапред. Питао сам да ми дозволе да погодим шта је резултат и погодио сам – резултат је ништа”, казао је председник.

Вучић наглашава да Приштина мисли да настави на силу, да врши додатни притисак против српског народа да наставе, како каже, да малтретирају наш живаљ.

На питање да ли су Борељ и Лајчак дали неки конкретан предлог за решење ситуације после повлачења Срба иy косовских институција, Вучић каже да је тешко пронаћи рационалан предлог у тренутку када знате ко је крив.

“Знате да је то Курти, али он има заштиту веома моћних земаља које му кажу само терај своје. Тако да шта може да уради Борељ, Лајчак, Курти може да уради шта год хоће, увек ће имати подршку Немачке и Велике Британије”, наводи председник.

Коментаришући позив Вјосе Османи да се одреди датум избора за нове градоначелнике четири општине на северу КиМ након оставки Срба, председник каже да тиме само хоће да нам кажу да хоће да протерају српски народ са севера.

“На тим изборима не може да учествује више од 1.500 људи, таман онолико колико има Албанаца, Бошњака и довешће 200 Срба које плаћају. Остали неће изаћи и то ништа неће значити за Србе. Али то значи да они не желе Србе у систему, већ желе да их протерају са КиМ. Неће Срби напуштати КиМ, али вам то говори колика је њихова жеља да изазивају нереде и хаос. Јасно вам је да се спремају за то и да их неко, у тим прљавим ратнохушкачким намерама подржава”, нагласио је председник.

Вучић је пренео да је имао важне састанке са више француских компанија које раде већ у Србији или намеравају да дођу да раде.

Према његовим речима Француска се на листи земаља по нивоу трговинске размене попела са 13 на 11 место.

У првих девет месеци трговинска размена је 1,3 милиајрди евра, а очекујемо да до краја године буде на две милијарди евра”, објаснио је Вучић.

Председник Александар Вучић, који борави у дводневној посети Паризу где присуствује мировном форуму, састао се на радном ручку са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом.

Подели на: