Најновије вести

Вучић: Приштина види да нам се жури, па нас уцењују

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да му је жао што нема састанка у Паризу, и истакао да је Приштина шватила да се нама жури у економски напредак и да може да нас омета на тај начин што ће да нас уцењује и тако изнуђује одлагање постизања решења.

 

Зато, како каже Александар Вучић, од нас само траже признање, а да ништа не нуде, због чега се решавање косовског питања само одлаже, како би нас успорили у развоју.Вучић је рекао да је жалостан када чује оцене појединих америчких кругова да су имали право у Приштини на таксе зато што је Србија радила на повлачењу признања.

“Ја нећу да се понашам као Ђилас и остали који ништа нису радили и гледали у небо када је 90 земаља признало Косово. Ми смо се ангажовали и дошли до тога да 13 држава повуче признамке. Никада нисмо ништа потписали, нити усмено прихватили да то не радимо”, истакао је председник Србије.

Додаје да је понудио да Београд стане с тим, али је тражио да и Приштина стане са лобирањем за признање, и да је то наишло на одобравање многих у међународној заједници, али не и косовских Албанаца.

“Они знају да ми никада нисмо имали прилику за овакав економски напредак, нисмо га имали никада од 1990-их. Имамо најбољу ситуацију у економији, плате иду навише, пензије су највише. Тек се види огроман замајац и могућност за раст. Они виде да се нама жури и да бисмо желели да урадимо велики посао и зато нас уцењују тражећи да их признамо, а заузврат ништа”, рекао је Вучић.

Истиче да власти Србије не могу да се понашају неодговорно, и да морају да гурају јаче и снажније, бринући се у сваком тренутку за безбедност својих грађана на Косову.

Критиковао је Рамуша Харадинаја што је по имену набројао људе који штите север Косова од њихове интервенције, оценивши да је то ужасно што је учинио.

“Ставио је мету на чело тих људи. То нису криминалци, помињао је поштене и нормалне људе. Рекао је да су то људи који су против независности Косова. Добро јутро Колумбо. Имаш овде људе који се залажу за независно Косово, Раду Трајковић и све стручњаке из ‘1 од 5 милиона’, а сви остали су против и зар због тога треба и њима да ставиш мету на чело”, упитао је председник Србије.

За нас, како каже, ситуација по овом питању неће бити лака, али ће Србија радити напорно и тешко, поправљајући углед у свету.

Нисмо одустали од контрамера, разговораћемо са Србима са КиМ

Упитан да ли се одустало од најављиваних контрамера против Приштине, Вучић је поручио да се није одустало и да ће о томе разговарати са Србима са КиМ.

Додаје да је врло тешко увести мере које би могле да погоде и српски народ на Космету, те истакао да ће се у разговору са представницима Срба са КиМ, одмах иза Видовдана, видети на који начин и које мере ће бити предузете.
“Доносићемо одлуку и разговарати о томе са народом на КиМ”, рекао је председник Србије.

Како је рекао, питање контрамера је озбиљно и није питање дневних претњи и некаквог орочавања, те да се такве ствари кажу у нади да то неће морати да се учини.

“Волео бих да не морамо то да учинимо, али ако будемо приморани и ако не буде помака, разговараћемо и са међународним партнерима и мораћемо то да урадимо”, рекао је Вучић.

Приметио је и да грађани Србије не треба томе да се радују.

“То је као када имате ход по жици – у међувремену мало скренете на леву страну, али морате да се вратите на средину, јер ћете пасти. Морате да водите филигрански прецизну политику у којој не губите ништа и у којој ваш народ трпи најмању штету”, указао је председник.

Додаје да је Србија за првих седам година власти Слободана Милошевића имала највећу инфлацију и неколико ратова, а за првих осам година власти ДОС-а изгубила и КиМ и Црну Гору, уз више од 500.000 људи који су остали без посла и уништене фабрике.

“То је био њихов стратешки резултат. А, наш стратешки резултат је да смо земљу извукли из банкротсва, да Србија данас високу стопу раста, спушта ниво јавног дуга… и при томе нисмо изгубили ништа, а покренули смо највеће инвестиционе циклусе”, истакао је председник Србије.

Зато се, каже, чува и, иако би могао да стиче политичке поене користећи снажно антицрногорско расположење, не жели да гради популарност на томе.

Како је рекао, изразио је наду да ће СПЦ бити омогућено да сачува своје храмове и светниње Црној Гори, али да не жели вербалне ратове и сукобе са том земљом.

На исти начин би, примећује, могао да гради популарност и на односу према Албанцима на КиМ, али то не ради и не вређа их иако се они утркују на дневном нивоу да кажу неку одвратну реч или да напакосте Србима.

“То је разлика. Зато Србија успева”, рекао је Вучић.

Поновио је да је ситуација компликована и тешка за Србију.

“Када будемо поново разговарали са представницима нашех народа, одмах иза Видовдана, видећемо шта како и какве мере да доносимо”, закључио је Вучић.

Водим политику која спасава Србију од лоших потеза ДОС-а

Вучић је, у изјави новинарима након обиласка радова на парку у оквиру пројекта Београд на води, упитан ко је потписао споразум о интегрисаним прелазима на Јарњу И Брњаку, између Косова и Метохије и централне Србије одговорио да је тај документ 2011. године потписао Борко Стефановић.

Додаје, да озбиљна држава мора да поштује оно што је потписано, иако је реч о најлошијем споразуму који је Београд потписао, али и да он води политику која спасава Србију од катастрофалне политике бивше власти.

Настојимо, каже, где год можемо да не проводимо катастрофалне договоре које је постигла ранија власт.

Додаје да је после тога потписивано провођење у дело тог споразума, да су постављани полицијски контролни пунктови и нешто касније и царински.

На питање да ли је Ивица Дачић нешто с тим у вези накнадно потписао, како кажу у СПС-у, председник Србије је одговорио да је Стефановић сваку страну тог спораума парафирао И да је то исто као потпис, јер се не ради о билатералном уговору.

На додатно питање шта је потписао Вељко Одаловић, Вучић је подвукао: “Сасвим сигурно само провођење”.

Рекао је да у Бриселском споразуму тога нема.

Указао је да су бивша власт, Стефановића и Ђиласа, потписала и споразум о признавању диплома, које наша страна, на пример, није провела у дело.

“Требало је да признамо свих њихових 98 универзитета, да се направимо блесави да су те образовне институције дивне. Међутим проблем је што они не признају Приштински универзитет са седиштем у Косовској Митровици. То је кључни проблем”, објаснио је Вучић.

Указао је да може да говори о свему што је било у Бриселском споразуму и после њега, јер је у то био укључен.

Подсетио је да се укључио око косовског питања тек од марта 2013. године.

Подвукао је да је споразум о интегрисаним прелазима најлошији споразум који је потписан са наше стране, и додао да је то учинио Стефановић.

“Али, као озбиљна земља морате да потписујете и проводите у дело нешто што је раније потписано. Али, гледамо да све што можемо не проводимо у дело”, објаснио је председник Србије.

На додатна питања о провођењу у дело споразума наводи да разуме потребу појединих новинара да нађу нешто како би могли нападати власт, у жељи да добију који лајк или твит више, са циљем да је најважније да добију коментаре “како му је рекла”.

Поновио је да држава, где год може да се извуче као земља, не проводи катастрофалне споразуме.

Указао је да су неки које поједини медији подржавају здушно, а који су уништили земљу, допринели независности Косова, успостављању прелаза, хапсили Србе на Јарињу и Брњаку који су хтели да уклоне те прелазе.

„Сетили су се сада да пронађу да ли је Вељко Одаловић нешто радио 2012. или није. Ја ћу наставити да водим одговорну политку, која ће спасавати Србију од катастрофалних потеза ДОС-овског режима, која ће даље развијати економју, и која ће шитити наше националне и државне интересе”, поручио је Вучић.

Резултати све говоре

Поручује да резултати све говоре и да се не могу се порицати.

Исстиче да је власт одговорна према грађанима и држави, док опозиција излази у сусрет очекивањима острашћене, фрустриране мањине, коју не интересује реалност и због тога и прави политичке грешке.

Запитао је колико је опозиција када је била на власти отворила фабрика у – Новом Саду, Краљеву, Чачку, Лесковцу и Врању.

“Ниједну”, подсећа, са изузетком “Бенетона”, док је он лично са својим тимом отворио 15 фабрика у тих пет места.

“То су резултати и то не можете да избришете”, поручио је председник Србије и додао да на крају, без озбзира да ли је неко леп или крезуб, остаје то колико је фабрика отворено, километара ауто-пута направљено, пруга, паркова, колико је људи запослено, економски резултати… , док је све друго празна прича.

“Ово није питање обрачуна са појединим политичарима, већ шта иза њих остаје и шта су урадили”, нагласио је Вучић.

Упитан како се осећа због тога што неки не признају све ово што се ради и гради, каже да се осећа добро и да је поносан на оно што је постигла актуелна власт.

Подели на: