Најновије вести

Вучић Приштини: Ако мислите са уценама – грдно сте се преварили

Председник Александар Вучић рекао је да са Приштином нема о чему да се разговара ако буду наступили са уценама, и да су се “грдно преварили” ако мисле да тако могу да побеђују Србију. Вучић је изјавио да Србија помно прати ситуацију у Црној Гори, са бригом али и надом да ће се она стабилизовати.

 

Председник Србије Александар Вучић одговарао је на питања која су му грађани упутили преко његовог Фејсбук налога “Будућност Србије – Александар Вучић”.

Одговарајући на једно од питања грађана о чему ће разговарати са Приштином, будући да је Азем Власи рекао да су четири питања о којима са Београдом нема разговора: територијални интегритет, граница, унутрашње уређење и уставни поредак, Вучић је поручио да, ако је то тако – онда нема о чему да се разговара.

“Стварно не знам о чему бисмо разговарали. Да причамо о томе каква је Власијева фризура, нисам заинтересован, а ни Куртијевом фризуром нисам посебно фасциниран”, рекао је Вучић.

Истакао је да је – ако је предлог Приштине да се не разговара ни о чему суштинском, већ о томе како да што брже признамо независност Косова и како да им се извињавамо за нешто – та врста разговора завршена.

“Али, опет се надам да ће бити разумнијих, рационалних људи који шватају да је важно да разговарамо и да покушавамо да тражимо компромис. А ако то не желе, ако мисле да Србију могу да побеђују уценама – грдно су се преварили”, закључио је Вучић.

Председник Вучић је изјавио да Србија помно прати ситуацију у Црној Гори, са бригом, али и надом да ће се она стабилизовати и да ће се све завршити мирно, као и да ће светиње остати СПЦ, којој су увек и припадале.

Вучић је тако одговорио на питања грађана из Црне Горе које му је упућено преко Фејсбук налога, са потписом “Српско Беране”:

“Помозите да чувамо наше светиње у Црној Гори. Репресија од полиције и режима је неподношљива, обећали сте да ћете бранити Србе, а ми гледамо у вас као спасење. Пола Црне Горе вас воли као лидера, будите уз ваш народ тако вам Бог помогао.”

Вучић је рекао да су Срби изложени “перфидној, поквареној и бруталној кампањи која траје већ две или три деценије, и да шта год да се деси на простору бивше Југославије сви окриве Србе”.

“Свакоме је најлакше да испод стола увек за све окриви Србију”, навео је Вучић.

Додаје да када постави питање представницима међународне заједнице и дипломатама зашто Срби у Црној Гори немају сличан статус као Албанци у Северној Македонији, иако је Срба у Црној Гори знатно више него Албанаца у Северној Македонији – нема одговора.

“Кажу, то ћемо да прећутимо. Суштина те перфидне политике је да кад год имају поједине земље унутрашњи проблем, увек је Србија крива, и увек би Србија некога да руши, иако Србија никога није нигде срушила, а Србију су рушили сви могући.”

Вучић истиче да је суштина да део људи у окружењу не жели успех Србије и да Србија поново постаје трн у оку зато што је све успешнија.

Председник каже да је у Србији пре само четири године просечна плата била 340 евра, док је Црна Гора имала плату око 500 евра, а сада је у Србији и Црној Гори просечна плата изједначена, на око 510 евра.

Вучић додаје да је, са друге стране, у Србији двоструко нижи јавни дуг и да то све говори о напретку Србије.

Каже да када на КиМ најављују редовни војни рок нико не реагује, док се када су наши министри покушали то да најаве дигла бука у свету, и да сада нико не реагује када на Косову најављују већа средства за војску и тужбе за геноцид.

“Увек је тишина, а када бисмо ми нешто рекли увек бисмо били криви свима. Зато наша политика мора да буде паметна, одговорна и мудра”, поручио је Вучић.

Додаје да, ипак, нико не треба да помисли да може у тишини и на било који начин да укине српске светиње.

Вучић наводи да политика Србије треба да буде добро осмишљена и не арогантна, али да кажемо да поштујемо Црну Гору и друге у окружењу, али да “ћемо штитити интересе правно, политичким и дипломатским деловањем, и да никога не угрожавамо”.

Председник констатује да поједини у Црној Гори постављају то питање као да Васојевићи нису живели у Беранама или Андријевици, где су већ вековима, и да је ситуација као да је Србија пре неколико дана довела Куче.

Вучић додаје да су то само људи који желе да сачувају светиње и да се зато нада да ће се све у миру завршити и стабилизовати и да ће светиње остати СПЦ.

Александар Вучић је истакао да Србија у здравство улаже 2,2 милијарде евра годишње, од чега 1,3 милијарде одлази на потрошне материјале, због чега ће инсистирати на материјалном књиговодству.

Вучић је на питање да ли има наде за једну докторку из Бора да се запосли и остане у земљи, одговорио да држава запошљава све више људи у здравству.

“Ми у здравство улажемо и трошимо на различите начине 2,2 милијарде, петину новца коју прикупимо као држава. У то не рачунамо оно што градимо клиничке центре, јер то иде из других средстава. Плате за лекаре и медицинске сестре износе око 950 милиона евра. Око 1,3 милијарде одлази на потрошне материјале, на ћебад, јастуке, лекове, и остало”, објаснио је Вучић.

Указао је на то да није постојало материјално књиговодство и тако је, како је навео, сваке године болница у Бору добијала по два милиона евра, а да се не зна стање залиха.

“Сада тек уводимо материјално књиговодство, како бисмо знали колико трошимо и да новац може да дође до крајњих корисника”, указао је Вучић.

Рекао је да се Србија на озбиљан начин бави проблемима здравства.

“Биће све више запошљавања. Уверен сам да ће се, ако нема других проблема, питање запошљавања те докторке свакако решити”, нагласио је председник Србије.

“Мислим да наше здравство прави крупне кораке и да ће их тек правити. Бићете задовољнији услугама здравства. Мислим да ће људи моћи да виде огроман напредак”, нагласио је Вучић.

Навео је да је у неким земљама здравство централизовано, док су код нас тврдили да “на локалу знају боље”, а онда се десило да запосле три пута више људи, пет пута више троше, а да држава дугује стотине милиона евра.

“Бићете задовољнији, будите трпељивији и стрпљивији. Останите у Бору, који ће имати фантастичну будућност са ‘Зиђином’. Огромна су улагања ‘Зиђина’, нећете моћи да препознате град, много новца ће ићи локалној самоуправи”, рекао је председник.

Председник Вучић је изјавио да ће се ускоро изаћи са свеобухватним програмом за решавање проблема загађења река и ваздуха.

“Тај програм ће бити свеобухватан, јер када највећим делом решите незапосленост, и када имате највећи раст у региону, који ‘гура’ све у региону, онда имате обавезу да се позабавите квалитетом ваздуха и чистих вода и свега што нам је важно”, рекао је Вучић одговарајући на питања грађана које је, између осталог, занимало и шта је са предлогом да се финансијски кажњавају грађани који неодговорно бацају отпад.

Вучић је приметио да је тај проблем ствар карактера, менталитета, те подсетио да постоје инспекције и комунална полиција које кажњавају такве прекршаје.

“Неки други су измислили комуналну полицију, а када комунални полицајци раде свој посао, онда се сви иживљавају на њима и онда су хероји они који би да пребијају обичне људе који само крваво зарађују за хлеб….”, истакао је Вучић.

Испричао је да је и сам, приликом једног боравка на Тари, видео човека који је вадио шљунак из Дрине, за своје грађевинске послове, незаконито, а на питање зашто то ради, добио одговор – да је то за газду.

“Сви ми себи праштамо, а другом не бисмо никада, а на крају нам је држава крива и гледамо да је оштетимо… У колико се кафића не издају фискални рачуни, а онда кажемо држави да изгради пут, ауто-пут, најмодерније клиничке центре. Радимо и градимо колико можемо”, напоменуо је Вучић.

Председник Србије казао је да ће наставити да ради на повећању броја нових радних места у Моравичком, Колубарском и северном делу Шумадијског округа, и нагласио да ће изградња путне инфраструктуре додатно убрзати тај процес.

Вучић је нагласио да прикључак домаћинстава у Србији на гас не сме да кошта грађане више од 800 евра.

“Разговараћемо и са локалним самоуправама да избаце непотребне таксе и да се договоримо са ‘Србијагасом’ да омогући да се то исплаћује на пет година”, рекао је Вучић.

Председник Србије указао је на то да су присутне две врсте преваре са минималном зарадом: једна, где поједини послодавци лажно пријављују висину зараде да не би плаћали порез на остатак, а друга да послодавци исплаћују минималну суму, а онда траже од радника да врате део исплаћене зараде.

Вучић је рекао, одговарајући на питање једне Лазаревчанке која се пожалила на послодавце, да је минималац за ову годину повећан за чак 11,27 одсто и да износи нешто више од 30.000 динара, и да је ниједан грађанин не може мање од тога да буде плаћен.

У Србији су постојале фирме које се ничим нису бавиле, а запошљавале су труднице, како би узимале помоћ од државе за исплату новца и зарађивали велике профите. Томе се морало стати на пут, рекао је Вучић одговарајући на питање једне грађанке.

Александар Вучић је најавио да ће ускоро почети изградња вртића у Гораждевцу.

Најавио је и да ће помоћи да се реши проблем изједначења глувих и наглувих спортиста са параолимпијцима.

Председник Србије је говорио и о свом приватном животу, о својој деци.

Подели на: