Најновије вести

Вучић: Приштину не занимају Немци и Европа – само САД

Приштина неће укидати таксе док САД не буду довљно тврдо то тражили од њих, оценио је председник Србије Александар Вучић.

 

Александар Вучић је, одговарајући на питање новинара у Лозници да ли очекује промену понашања Приштине по питању такси након посете посланика немачког Бундестага, рекао да не очекује – јер Приштину не занимају Немачка и Европа, већ само Американци.

“Док они не кажу то довољно тврдо, Приштина неће повући таксе”, објаснио је Вучић додајући да се у својим интерним круговима туку за бирачко тело.

Указао је да је било довољно чути Енвера Хоџу, како каже, “њиховог идеолога”, који је рекао да је Приштина увела таксе како би наштетила Србији.

“Замислите да смо ми провели мере да би наштетили Хрватској, БиХ или неким другима. Осудио би ме цео свет. Замислите да говорим о Великој Србији као Рама и остали о Великој Албанији –обесили би ме буквално у Бриселу. Све што нама није дозвољено другима јесте. То говори о различитим аршинима”, подвукао је Вучић.

Рекао је да су фабрике које се отвара “победа” и најавио да ће за 25 дана у Панчеву отворити фабрику “ЦФ”.

Навео је да ће утицај приштинских такси на нашу привреду бити између 0,4 и 06, одсто на раст, те нагласио да ће се Србија снаћи на другим тржиштима.

“Наша привреда биће све снажнија, и то без увођења реципрочних мера како би показали на разлику између нас и њих”, рекао је Вучић.

О суђењу за злочине ОВК

Поводом одлуке Еулекса да на косовске судове пренесе процесуирање случајева ратних злочина које су припадници ОВК починили над Србима, Вучић је рекао да се ничему не нада, већ се плаши да не буде по народној изреци – кадија те тужи, кадија ти суди.

“Срби нису имали позитивна искуства по том питању”, констатовао је председник и додао да ће то бити још један терет на грбачи и мука за наш народ на КиМ.

Али, додао је, немамо превише избора, јер су, како каже, “они који су доносили одлуку пре десет година да Београд извуку из формата УН, и пребаце преговоре у ЕУ, морали да знају какве то последице носи.

“Ми данас морамо да плаћамо високу цену погрешног погледа у будућност и погрешног разумевања савременог света”, рекао је Вучић.

“Не плаши ме упозорење Велике Британије, већ ситуација на КиМ”

Вучић је изјавио да га не плаши упозорење Лондона Британцима да не путују на север Косова, али да га плаши ситуација на Косову и Метохији, о којој он, како каже, говори сваки дан.

Александар Вучић је новинарима, упитан о упозорењу Министарства спољних послова Британије, рекао да нема директна сазнања у вези са тим, али да увек говори о томе да је сваки дан у којем нема решења за КиМ проблем за све.

“Зато је важно да постигнемо компромис, али је очигледно да од тога нема ништа, нажалост”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да неће да “забија нос у песак”, као што многи у Србији воле да раде, да се праве да не виде шта се дешава на КиМ.

“Наравно да ме плаши, као сваког одговорног човека, а не најодговорнијег за то у Србији”, рекао је Вучић.

“Где је то установљено ко је бог, а ко сендвичар”

Вучић је коментарисао и изјаве политичаре из редова опозиције о митинзима и контрамитинзима, поручивши да је слобода јавног окупљања Уставом гарантовано право и слобода.

Како каже, неки људи су себи дали за право да носе вешала, да уносе тестере у објекте у које нису позвани, да глуме да су много паметни и јаки тако што праве живи зид око институција, спречавајући некога да обавља свој посао, туку новинарке…

“Најзабавније ми је кад почну да говоре о митинзима и контрамитинзима”, рекао је Вучић новинарима у Лозници.

О каквим контрамитинзима причају, пита Вучић и каже да нико ништа не заказује у истом дану.

“Или хоћете да забраните слободу и право неком на окупљање? Себи сте дали за право да нас четири месеца малтретирате са вас 80-110 у Лозници, од 1.443 – 2.750 у Београду и од 8-32 у Владичином Хану и да нам заузимате улице широм Србије, а да нико не сме да вам каже:’Али, извините у односу на 8-32 у Владичином Хану, нас има 3.000 који мислимо све другачије од вас. И то не смемо у једном дану да искажемо? По ком принципу – ми смо богови, а ви сте сендвичари?”, каже Вучић.

Одговарајући на питање да ли је гледао филм новинара Метју Расела Лија о вези Патрика Хоа и Вука Јеремића, Вучић је рекао да још није имао прилике за то, али да ће га погледати са занимањем.

“Видео сам да је филм урадио један од најпознатијих истраживачких новинара света. Интересантно је да је тиме морао да се бави један од најчувенијих светских истраживачких новинара, а да то нико од силних истраживачких новинара у нашој земљи није учинио”, рекао је Вучић.

Подели на: