Најновије вести

Вучић: Признање Косова неприхватљиво, али папир бољи од других

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију тешка и непрхватљива ствар признање које се помиње у нон пејперу о КиМ који је објавила приштинска “Коха”, али да је то папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свега што смо до сад добијали. Додаје да ће избори бити одржани у марту или априлу следеће године.

 

 

У интервјуу за празнични број листа “Блиц”, председник Вучић каже да има и других неприхватљиих ствари као што је детаљ око Митровице.

“То је једина урбана зона коју Срби имају и желе да им је одузму. Има и других ствари, папир је саставио неко врло компетентан, ко све разуме. Свакако нам неће бити лако”, рекао је Вучић.

Сматра да је тај папир много бољи од Ахитисаријевог плана и од свега што смо до сада добијали.

“То показује да они који говоре да никад не можете да добијете бољи папир, нису у праву. Само што некада дође, не кажем да је то сад случај, ситуација кад више стварно нема бољег”, указао је председник и додао да је некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић морао да разуме – до када можеш, а од када више не.

“То је на државном руководству”, нагласио је Вучић.

Указао је да је проблем како Србима објаснити да сви имају право на све, осим Срба.

“Наш задатак је паметан приступ, очување мира и стабилности, да се много више боримо за економске интересе него територијалне, не говорим притом о Косову”, рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да морамо да разумемо стање ствари, да улажемо у вештачку интелигенцију, роботику, ИТ сектор, геномске институте и да идемо у будућност.

Председник је указао да ако наставимо да се развијамо овим темпом, оволико брже од свих у региону, ништа друго нам неће бити потребно.

“Зато не смемо да дозволимо да нас ико испровоцира. А ја желим да будем запамћем не за две, него за 50 година, као председник који је изградио највише болница, клиничких центара, домова здравља, највише путева, ауто-путева, пруга, музеја, позоришта”, рекао је Вучић и нагласио да не жели да буде упамћен као неко ко је “мајкама враћао децу у ковчезима”.

Одговарајући на констатацију да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не показује добру вољу за разговоре, Вучић је рекао да ће морати да је покаже и да ће бити под великим притиском, али је указао да Курти овим тргује и да хоће да каже да је много важан.

“Показује свој однос према дијалогу, непоштовање према нама и посредницима, али то је на њему”, рекао је Вучић, додајући да ни најмање није фасциниран Куртијем.

“Избори догодине у марту или априлу”

Када је реч о изборима, председник каже да ће они бити одржани у марту или априлу следеће године.

“Постоје свега три датума када је могуће да одржите изборе”, рекао је Вучић.

На питање да ли ће избори бити раздвојени, Вучић је одговорио да не види потребу за тим.

“Ја не видим потребу за тим, не разумем то, али ако чујемо ваљане аргументе, спреман сам да разговарамо. Не можете да раздвајате оно што вам по закону долази у одређено време”, истакао је Вучић.

 

Подели на: