Најновије вести

Вучић: Радим најбоље што могу за Србију, чврсто држимо наше црвене линије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, у обраћању грађанима, да још нисмо добили нацрт онога што жели ЕУ, као и да је наша страна доставила свој предлог, а албанска свој.

 

 

,, Радио сам са њима три дана по том питању, ми смо доставили свој предлог, а Албанци свој предлог. Ништа још нисмо добили из Брисела и тај папир и даље, до данас до 18 сати не постоји”, рекао је Вучић након састанака претходних дана са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.

Истакао је да не постоји тај папир и да чим буде постојао да ће да обавести јавност и указати шта је лоше или добро, ако тог доброг буде било у нечему што је за нас свакако тешко.

Иза нас, али и испред нас, нису ни мало лаки дани

,,Ћутао сам данима о КиМ, нисам журио, нити излазио у јавност ни са изјавама, а камоли анализама, желећи да све прикупимо и да нарпавимо најбоље могуће одлуке у тешким условима и околностима, да бих могао грађанима да се обратим. Ми смо претходних дана разговрали шта је неопходно да би се стигло до нормализације односа са Приштином. И када кажем нормализација,то за мене није еуфемизам за признање Косова де факто или де јуре”, истакао је Вучић.

Каже да под нормализацијом, коју сматра потребном и пожељном, да имао боље однсе са Албанцима него што их имамо данас и да решимо безброј проблема које имамо данас и да покушамо живимо колико је могуће заједно или уколико не једни поред других, као неко једни који поштују друге и традицијиу и веру и као неко ко може да развија посао и бизнис, да радимо заједнио и гледамо заједнички у будућност”, навео је Вучић.

Додао је да нема разлога да се правда за било шта пошто је пуно бесмислица објављено у медијима и на друштвеним мрежама.

,,Чак и данас поподне објављен је веома тајни план без извора, а није никакав тајни план већ папир који су Албанци објавили, њихов списак жеља који су доставили ЕУ, како би они хтели да изледа имплементацио споразум”, навео је Вучић и поручио онима који измишљају да престану то да раде.

Никада нисам крио планове, ниједан план, нити и једну реч, нити слово

Председник је казао је да је данас на обраћање јавности мало закасио јер је имао последње припремне разговоре са еворпским предствницима у вези за дијалог са Приштином у суботу у Охриду.

,,Сутра се навршава 19 година од погрома над спрским становништвом на КиМ”, истакао је Вучић.

Подсетио је да су Албанци искористили страдање албанског дечака и без икакавог доказа оптужили Србе код Зубиног Потока, када су ћутали српски званичници, протерали више од 4.000 Срба, осам убили, уништили 35 верских објеката, преко 40.000 предмета, икона и многих других важних религијских предмета је заувек нестало.

,,Читава места попут Белог Поља код Пећи и Свињара потпуно су очишћени од српског живља. За ових 19 година, колико год пута да смо реаговали, увек смо реаговали тако што смо пребацивали кривицу на неког међу Србима, неки јесу ћутали, уместо да раде, али нисмо били довољно фер да кажемо да је то била потреба тадашњег албанског руководства и атмосфере коју су створили према Србма, желећи да Срби једном и заувек са простора КиМ нестану”, навео је Вучић.

Српска листа је рекла да неће учествовати на изборима, нећу се мешати

Председник Србије је изјавио да је Српска листа већ рекла да неће учествовати у априлу у изборима на северу КиМ које је расписала Приштина, али да се он неће мешати у њихове одлуке, као и да сматра да за то треба да се створе озбиљнији услови.

На питање новинара да прокоментарише то што је амерички амбасадор у Приштини рекао да очекује да ће сви учествовати на тим изборима, чак и представници Српске листе и да ли ће се о томе разговарати у Охриду, Вучић је рекао:

,,Чули сте већ став Српске листе, они су рекли да неће учествовати у томе. Мислим да је потребно да се створе другачији и озбиљнији услови, али нећу ја да се мешам у њихове одлуке, они то знају много боље”.

ЗСО је страшно важна, јасно сам рекао да оно што је потписано мора да буде испуњено

Председник Вучић је истакао да је у разговорима са међународним представницима јасно рекао да оно што је потписано мора да буде испуњено, као и да је ЗСО страшно важна за Србе на КиМ.

На питање новинара да ли му је Мирослав Лајчак представио око 15 модела европске самоуправе, који би могли да се повежу са ЗСО, које је представио у Приштини, рекао да је са Лајчаком и Габријелом Ескобаром озбиљно разговарао о ЗСО, која је за нас страшно важна ствар.

,,ЗСО ће да повеже спрске средина или 97 одсто српских средина у једну јединствену целину. Да, остаће неке истурене енеклаве, али увезаће нам све од Сиринићке жупе преко више општина косовског поморавља, до Новог брда, укључујући и Ранилуг и Партеш и Клокот и Ново брдо, све до Грачанице, и наравно све четири севернокосовске општине”, истакао је Вучић.

Нагласио је да су надлежности ЗСО порописане принципима о ЗСО на основу једног од четири документа који је потписао 2015. он и Мустафа.

,,То је важан документ за нас, страшно важан, зато што се у њему јасно говори да Република Србија, не само друге земље, већ Република Србија има право да финансира надлежности које су ту прописане и ту су и здравство и школство, рурални и урбани развој, просторно планирање, економски развој, па културне и све остале ствари. Када то имате, онда имате много већу сигурност за наше људе, и та заједница има своје органе, од предсендика, скупштине, савета и свега другог”.

Вучић је рекао да онда нико не може да нам укине платни промет да не можемо да исплатимо плате наставницима, лекарима, кад насиљем падне напамет да раде оно што хоће.

,,И то је требало да испуне још пре 10 година. И јасно сам рекао да оно што је потписано, мора да буде испуњено, и то је то”, подвукао је Вучић.

Није судбоносни дан у Охриду, чврсто држимо наше црвене линије

Председник Србије је истакао да у Охриду неће бити никакав судбоносни дан, као и да ће тамо, као и било где другде покушати да уради оно што је најбоље за Србију и да настави да ради на нормализацији односа.

Он је у обраћању јавности рекао да није проблем у томе шта ће да потпише, већ да ли ће то да уради.

,,А у ствари се нико не нада да нешто нећу да потпишем, јер никога није брига око КиМ, једино о чему брину је јавно стрељање председника Србије. Они се сви надају, који организују протест да ћу да потпишем да би тражили моју главу на тацни, а не зато што би били уплашени или незадовољни што би план био прихваћен”, рекао је Вучић.

Како је истакао, покушаће у име пристојне Србије да уради шта је најбоље.

,,Да наставимо да радимо на нормализацији, да будемо конструктиван партнер ЕУ. Чврсто држимо наше црвене линије, никога нисам лагао у разговорима, то сте видели прећутно сакривено. Они који су драги ЕУ и који су их питали за црвене линије, Лајчак им је рекао да сам то више пута поновио шта су. Да поновим свима је речено и нико није могао да каже да то није чуо јасно”, рекао је он.

Он је нагласио да је важно да ми разумемо ситуацију и колико је компликована.

,,Позивам грађане да верују државном руководству, не морају мене да воле, али да верују у посвећеност, мудрост, озбиљност и родољубље и снагу државног руководства. Знам шта радим”, поручио је Вучић.

Како је рекао он ништа тајно неће да уради и поновио да су сви споразуми одавно доступни.

,,Молим људе за то јер смо тактички супериорни, а стратешки смо губили. Од Милошевића, Коштунице, Ђинђића сви су они бољи говорници и шармантнији од мене, али резултати у свакој сфери су мало другачији. Не интересује ме да владам емоцијама људи. Мој посао је да Србији оставим најбоље могуће резултате и као неко са највише гласова у историји. Знам шта не смемо да изгубимо”, рекао је он.

Све ћемо дати од себе да сачувамо мир

Све ћемо дати од себе да сачувамо мир и да идемо ка путу бољег разумевања са Албанцима чувајући виталне и националне интересе, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Он је у обраћању грађанима рекао да се све у свету променило, да је теже него осамдесетих и деведесетих година, али да он нема право да то не разуме.

,,И у тим условима морамо нашу малу земљу, мали брод, да сачувамо и доведемо до мирне луке, да сачувамо Косово, нашу децу и будућност”, поручио је Вучић и додао колико је важна економија.

Подсетио је да је Србија до пре неколико година чинила 30 до 40 одсто економије Западног Балкана, а да је данас то више од 50 одсто.

Истакао је да Србија има 50 одсто више страних инвестиција у последњих десет година него Бугарска, а 69 одсто од Хрватске и да је највећи скок забележен у првој декади марта и то 642 милиона евра, што је значајно више него прошле године која је била рекордна.

Он је рекао да очекује четири, а нада се и пет милијарди евра и истакао да је раст српске економије оно чиме моземо да сарађујемо и да побеђујемо.

Указао је и да је војска 10 пута јача, а да број људи који се пријављују у специјалне јединице експоненцијално расте последњих дана, али да војска служи да одврати сваког потенцијалног агресора.

Истакао је да би нас сваки рат водио у пораз, иако би наш отпор сада био већи и њихове жртве озбиљне, али је упитао шта би био крај.

,,Да смо изгубили рат и много деце, а шта после тога. Опет да вичемо пуј пике не важи и да чекамо неки трећи рат, да немамо ниједно дете. Даћу све од себе да не доносим ковчеге мајкама, а радићу да војска буде јача и да никоме не пада на памет да напада наш народ”, истакао је Вучић.

Он је онима који га критикују поручио да је 28 земаља повукло признање тзв. Косова, али не у њихово време.

,,Како ниједна од 2008. до 2012, а сада се хвалите нашим резултатима”, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће чувати државне и националне интересе, иако за Србију ствари неће бити лаке и да ниједну неће да крије од народа.

,,Резултат за нашу земљу биће добар, а то је најважније. Позивам грађане да будемо довољно паметни и мудри”, рекао је Вучић и додао да нема проблем са онима који говоре да иду да га спрече да нешто потпише, али да су то глупости и да треба да се тога стиде.

Следи нам процес који није једнократан

Председник Вучић сматра да ће нам се, везано за односе са Приштином, догодити процес који није једнократан.

,,То ће бити процес у којем ће и нама и Албанцима ставити до знања да све што предлажу у имплементационом споразуму, свакако дефакто, је део преговарачког оквира на путу ка ЕУ. Нама у оквиру Поглавља 35, њима бог зна ког”, рекао је Вучић у обраћању грађанима које је позвао да буду довољно паметни и мудри, да се уздају у рад, знање и у свој поглед у будућност.

Председник је нагласио да не смемо да кажемо и не треба да кажемо да нешто нећемо да радимо или да направимо, јер би то за земљу била катастрофа.

На то што би многи рекли, ,,одмах реци нећемо”, председник је поручио ,,полако”.

,,За нас је останак на европском путу од значајног националног интереса. Полако људи не трчите пред руду. Најлакше је оспоравати некога и окренути главу”, навео је Вучић и упитао колико смо Ворена Цимермана избацили из канцеларије.

Додао је да је и он неколико пута реаговао на сличан начин, али тиме ништа није добио, осим што је хранио сопствени его.

,,Радићемо паметно, мудро водећи рачуна о виталним националним интересима”, рекао је он и додао да дуго слуша да је велики издајник и да му је тактика да потури Ану Брнабић и Ивицу Дачића да потпишу.

Тим поводом је позвао грађане да, када чују неког да тако говори у медијима од политичара, да му кажу да је лажов.

,,Реците му да је лажов, јер се ваш председник никада није крио, није имао пробне балоне, увек је говорио оно што мисли, никада испред себе нисам стављао никога, ишао испред свих, неретко потурајући своју грбину како би рекао Бојко Борисов, никада нисам тражио да потури своја леђа уместо мене”, рекао је Вучић и нагласио да када неко буде нешто потписивао, да ће то бити он и нико други.

,,Када неко буде потписивао нешто бићу то ја, а о томе ће одлучивати народ”, рекао је Вучић и додао је морао да истрпи много лажи док данас није имао прилику да грађанима то каже.

,,Ја не вичем – јуриш, а надам се да никада нећу морати да кажем – за мном јунаци”, рекао је председник и додао да Србија мора да се развија и да мора да иде убрзано напред.

Додао је да ће имати много важних састанака када се заврши Охрид и Европски савет 23. и 24. марта и да ће морати да брину о БДП-у земље.

Подели на: