Најновије вести

Вучић, Рама и Заев уочи сусрета у Тирани позвали на придруживање “Отвореном Балкану”

Председник Србије Александар Вучић, премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев позвали су остале чланице Западног Балкана да се придруже иницијативи “Отворени Балкан”, два дана уочи њиховог новог сусрета у Тирани.

 

“Иако је Иницијатива за ‘Отворени Балкан’ до сада обухватала само Србију, Албанију и Северну Македонију, она је била и биће отворена за све чланице Западног Балкана. Користимо ову прилику и још једном позивамо све наше комшије да се окупе да својим грађанима понудимо погодности које нудимо нашим грађанима”, наводи се у заједничком писму тројице лидера уочи сусрета у Тирани 20. и 21. децембра.

Подсећају да кроз слободу кретања људи, робе, капитала и услуга, сарадња може да подстакне трговину и економски раст како би живот био лакши за сваког човека.

“Често оптуживани да смо ‘буре барута’ Европе, ми као одговорни лидери не можемо дозволити да се наш регион врати у ноћне море прошлости, док ЕУ није у стању да учини више за проширење у овој фази. Имамо своје поделе, не слажемо се око неких политичких питања, али се сви слажемо да су економија и четири основне слободе ЕУ најбољи начин да нашем региону дамо наду у трајни мир”, поручују Вучић, Рама и Заев у писму које објављују медији у Тирани.

Објашњавају да “Отворени Балкан” није утешна награда уместо чланства у ЕУ, већ велики корак ка томе.

“Попут Заједнице угља ‘Хе Стеел’ која је претходио рађању Европске уније после Другог светског рата, а ‘Отворени Балкан‘ ће остати упамћен као тренутак који је наше народе приближио Европској унији и пуноправном чланству у највећем трговинском блоку на свету”, подвукли су председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније.

На предстојећем скупу у Тирани очекује се да потпишу меморандум о разумевању у вези са радним дозволама. Тај споразум значио би да радна дозвола издата у било којој од ове три земље, важи у свим чланицама иницијативе, Србији, Северној Македонији и Албанији.

Иницијативу “Отворени Балкан” за сада не подржавају власти у Сарајеву, Подгорици и Приштини.

Подели на: