Најновије вести

Вучић: Разумели смо поруку Приштине о ЗСО, чекаћемо одговор Европске уније

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да одбијање Приштине да испуни оно што је договорено Бриселским споразумом и бахатост тамошњих политичара више говори о њима него о Београду. Одговор на њихово одбијање да формирају Заједницу српских општина, требало би да пружи Европска унија, сматра Вучић.

 

 

Александар Вучић, који је присуствовао примопредаји првог “Штадлеровог” брзог воза, коментарисао је изјаву Вјосе Османи да Приштина неће мењати Устав због ЗСО.

Председник је истакао да је то питање за Европу.

“Ако они неће то да мењају… Разумели смо њихову поруку и чекаћемо одговор Европе и ЕУ. Нећемо ни ми да мењамо наш Устав у том делу, и шта ћемо онда? Хоће ли да побију Србе, да их протерају?”, упитао је Вучић.

Истакао је да бахатост и ароганција представника Приштине, те њихово непристајање на спровођење онога што су већ потписали, много више говори о њима него о Београду.

“Видели сте како им је славно пропао протест у САД, најављивали су га Албанци из целог света… На крају крајева, и ти људи желе да живе нормално и ништа више”, рекао је Вучић.

Додао је да Приштина може да се понаша бахато, али да ће се Београд увек понашати одговорно и чувати мир и стабилност

“САД нам није потребна као непријатељ већ пријатељ”
Председник је изјавио да је веома важно да САД натерају Приштину да поштује оно што су Албанци већ сами потписали, али да Америка неће променити своје мишљење по питању залагања за самопроглашену независност Косова, као и да морамо да разумемо оквир у коме се крећемо по том питању.

На питање новинара како коментарише то што је специјални изасланик председника САД за Западни Балкан Габријел Ескобар у обраћању члановима Конгреса рекао да Београд и Приштина треба да наставе дијалог, али и да дијалог треба да се заврши обостраним признањем, Вучић је рекао да тај став Америке није никаква новост.

“Америка је од пре три година кренула у ту врсту политике обостраног признања. Можемо одмах да им кажемо да нама њихово признање није потребно. Не знам шта ће нам? Пошто смо ми признати од свих. А, што се њих тиче, САД је велика сила, највећа сила на свету, она је признала Косово и неће своје своје мишљење да мења, јер су много уложили у независност Косова”, навео је председник.

Истакао је да то морамо добро да раузмемо и да се не залуђујемо и не мислимо да ћемо ми да променимо америчко мишљење и да је то питање лобирања.

Како је рекао, то ипак не значи да треба да прихватимо све што они кажу. “Имамо своје ставове и политику и зато сам поносан на Србију, јер Србија је независна, самостално доноси своје одлуке и слободарска држава. Ми ћемо да чувамо своје и да гледамо да се не замерамо онима који су најмоћнији и највећи. То је оно што можемо да урадимо”, истакао је Вучић.

Напоменуо је да је захвалан зато Ескобару што је био коректан и више пута говорио да треба да се поштује све оно што је потписано.

“Спреман сам за разговор о БиХ, где год и кад год”
Вучић је поручио да је, када је интерес Срба у питању, посебно о односима Бошњака и Срба, спреман на разговор, без обзира на то где ће и када ти разговори бити.

Председник је то рекао одговарајући на питање новинара да коментарише изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је прво рекао да ће доћи у Београд и да му због тога неће пасти круна с главе, а потом да је спреман да разговара са председником Србије, али да највероватније неће доћи у Београд.

Вучић је истакао да за њега форма није битна, уз опаску да Бошњаци и Срби живе и у Србији.

“Интерес Србије је да имамо мир, стабилност и да оваквим возовима повежемо и Бањалуку и Сарајево, а не да ратујемо”, поручио је Вучић и подсетио да је до сада више пута изражавао забринутост због ситуације у БиХ.

Коме ће, напоменуо је, да падне круна с главе није питање за њега који се, како је рекао, руководио тиме да он води политику, а не да они који немају одговорност воде њега.

“Тако, што се нас тиче, ми ћемо у разговорима да учествујемо кад год пожеле и где пожеле, јер разговор је благородан”, поручио је Вучић.

Подели на: