Најновије вести

Вучић с италијанским министром одбране о унапређењу сарадње

Председник Александар Вучић је у разговару с министром одбране Италије Лоренцом Гверинијем захвалио на континуираној и снажној подршци коју та држава пружа Србији на европском путу, као и на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији. Гверини је указао на то да трговинска размена показује колико су односи двеју земаља добри.

 

Александар Вучић је с Лоренцом Гверинијем разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европској перспективи Србије, као и актуелној међународној кризи, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић је изразио задовољство што Србија и Италија имају стабилне пријатељске односе и интензивну сарадњу у свим важним областима.

Захвалио је Италији на континуираној и снажној подршци на европском путу Србије.

“Италија је трећи спољнотрговински партнер Србије. Сарадњу у области одбране морамо и можемо да подигнемо на виши ниво. Веома смо задовољни сарадњом са италијанском војском у међународним мисијима, а посебно захвални Италији на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији”, истакао је председник Србије.

Нагласио је да је очување стабилности и мира на Балкану од највишег интереса наше земље.

“Србија је у последње време једна од најбрже растућих економија и ми то не желимо да угрозимо”, рекао је Вучић.

Поводом актуелне међународне кризе, истакао је да се Србија залаже за мир и да поштује норме међународног права и начело територијалног интегритета Украјине.

Гверини: Трговинска размена показатељ добрих односа
Лоренцо Гверини је Вучићу пренео поздраве премијера Мариа Драгија и целе италијанске Владе.

Указао је на то да трговинска размена показује колико су односи двеју земаља добри.

Истакао је одличну сарадњу у мисијама Европске уније, као и учешће припадника Војске Србије у италијанском контингенту у Либану и додао да Италија у октобру ове године поново преузима команду над мисијом КФОР-а, која пружа важан допринос стабилности.

“Ми смо свесни да тренутна криза на међународном нивоу представља ризик по безбедност, као и да ће се последице кризе осетити у свим областима, а посебно у енергетском сектору”, нагласио је италијански званичник осврнувши се на актуелну ситуацију у Украјини.

Гверини је поновио да Италија цени улогу Србије у успостављању стабилности у региону и пружа подршку европском путу Србије додавши да је интеграција земаља Западног Балкана од суштинског значаја како за очување мира, тако и за напредак и економски раст целог региона.

Како се наводи, двојица званичника су се сагласили да би одржавање Четврте заједничке седнице двеју влада, чим то буду дозволиле међународне околности, представљало додатни подстрек унапређењу свеобухватних односа и продубљивању стратешког партнерства.

Подели на: