уторак, 17. маја 2022. | 09:16
Најновије вести

Вучић са амбасадорима Квинте и шефом Делегације ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом Делегације Европске уније, са којима је разговарао о састанку о Западном Балкану одржаном у Берлину прошле недеље, сусрету са високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, као и застоју дијалога са Приштином.

 

Разговор је био отворен, конструктиван и садржајан. Председник Вучић је рекао да се Србија, без своје кривице, налази у тешкој позицији и да не разуме ни увођење такси од стране Приштине, ни доношење нових резолуција против Срба и српског народа, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

Представници земаља Квинте и Европске уније позвали су председника Србије на уздржаност и наставак озбиљног и одговорног решавања проблема у региону у циљу пуне стабилизације политичких прилика. Председник Вучић је рекао да ће се Србија понашати рационално и озбиљно, те да ће, чим Приштина укине таксе, наставити разговоре са косовско-метохијским Албанцима под окриљем Европске уније.

Током састанка разговарало се и о владавини права и медијској стратегији, наводи се у саопштењу.

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас у Италији, где ће разговарати са потпредседником италијанске владе и министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем.

Вучић ће са Салвинијем, којег види као једног од најутицајнијих политичара Европе, разговарати о Косову и Метохији.

Салвини се иначе залаже за преиспитивање признања косовске независности.

После састанка са италијанским званичником, председник Србије путује у Тирану, где ће бити одржан Самит процеса Брдо-Бриони.

Вучић ће вечерас, по доласку у Тирану, имати састанак са високом представницом за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, са којом се већ срео на самиту у Берлину, прошле седмице.

Следећег дана председник Србије ће учествовати на састанку процеса Брдо-Бриони, чији је специјални гост Анџеј Дуда, председник Пољске.

Подели на: