Најновије вести

Вучић са амбасадорима земаља Вишеградске групе

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Вишеградске групе са којима је обавио, како се наводи, “корисне разговоре за Србију”.

 

На инстаграм профилу “будућностсрбијеав” објављено је да се састао са амбасадорима Чешке, Словачке, Мађарске и Пољске, Томашем Кухтом, Федеором Росохом, Атилом Пинтером и Рафалом Перлом.

“Важни и веома корисни разговори за Србију у пријатном поподневном амбијенту нашег Београда”, пише у објави испод фотографије Вучића са амбасадорима.

На састанку се разговарало и о начинима да се конструктивна сарадња Србије и чланица В4 додатно унапреди, те о другим важним питањима из области регионалне и међународне политике, саопштила је Прес-служба председника Републике.

Амбасадоре Чешке Томаша Кухту, Словачке Федора Росоху, Мађарске Атилу Пинтера и Пољске Рафала Перла, Вучић је обавестио и о току разговора у Бриселу, те нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

“Договор у Вашингтону је постигнут у циљу нормализације економских односа са Приштином, што би требало да доведе до економског просперитета, али и бољег живота српског и албанског становништва”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија да води дијалог са Приштином у доброј вери и са очекивањем да његов крајњи ишод буде одржив и обострано прихватљив договор.

Председник је истакао да чланство Србије у ЕУ остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије.

“Захвални смо на снажној подршци коју имамо у процесу европских интеграција од стране држава чланица Вишеградске групе, чије искуство сматрамо непроцењивим”, нагласио је Вучић и додао да разговори у овом формату отварају нове могућнопсти за размену мишљења и подстицање даљих активности.

“Србија посебно уважава приступ Вишеградске групе према Западном Балкану”
Председник је истакао да Србија посебно уважава приступ Вишеградске групе према Западном Балкану, имајући у виду да је ова тема за В4 један од приоритета и поред других важних питања са којима се Европа данас сусреће.

“Сматрамо да је споразум о сарадњи између Међународног вишеградског фонда и Фонда за Западни Балкан показатељ пријатељских односа В4 и региона Западног Балкана, који заједничким напорима поспешују друштвено-економски развој овог дела Европе”, поручио је Вучић.

Он је посебно нагласио да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси друштва, посебно у области демократизације и владавине права.

“Србија се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње, уз поштовање закључених споразума”, нагласио је Вучић и додао да је у том смислу Вишеградска група изузетан партнер Србије и земаља Западног Балкана.

Амбасадори В4 су се сагласили да је политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Истакли су да ће В4 наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност земље реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за добробит грађана.

Подели на: