Најновије вести

Вучић са Бергером о сарадњи Србије и Немачке

Председник Александар Вучић састао се са државним секретаром Министарства спољних послова Немачке Мигелом Бергером, са којим је разговарао о билатералним односима и економској сарадњи Србије и Немачке, процесу евроинтеграција, као и о односима и иницијативама у региону.

 

 

Председник Вучић је оценио да су билатерални односи на изузетно високом нивоу, као и да је економска сарадња у сталном успону захваљујући доброј пословној клими и подршци коју Немачка даје својим компанијама за улагања у нашој земљи.

“Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду. Заинтересовани смо за даље унапређење економске сарадње, кроз континуиран раст спољнотрговинске размене”, рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су позитивна искуства немачких компанија које већ дуго послују у Србији најбољи показатељ инвестиционих потенцијала којима наша земља располаже.

Говорећи о европском путу Србије, председник Вучић је посебно истакао да пуноправно чланство у ЕУ остаје апсолутни спољнополитички приоритет и стратешко опредељење Србије и да је на том путу подршка Немачке од кључног значаја за нашу земљу.

Такође, председник је изразио очекивање да ће Немачка пружити конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине и проналаску компромисног решења које ће задовољити интересе обе стране и омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора.

У том контексту, председник је нагласио да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, а посебно економске сарадње.

“Србија је један од главних покретача повезивања земаља региона путем бројних пројеката и иницијатива, од којих ће Отворени Балкан представљати једну од окосница будуће сарадње која ће окупљати људе, компаније и инвеститоре у циљу подизања квалитета живота свих грађана у овом региону”, казао је председник Вучић.

Додао је да је ова иницијатива компатибилна и допуњујућа Берлинском процесу као веома добром форуму за јачање регионалне сарадње и развоја.

Подели на: