Најновије вести

Вучић са Ескобаром: Акценат на потпуној примени до сада потписаних споразума

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. Вучић је поновио непромењену позицију Србије у погледу очувања мира и стабилности у региону и решавања отворених питања између Београда и Приштине.

 

 

Председник Александар Вучић примио је заменика помоћника државног секретара и специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, с којим је разговарао о процесу нормализације односа с Приштином, формирању Заједнице српских општина и могућностима за проналажење компромисних и одрживих решења у дијалогу који се води уз посредство ЕУ.

Председник Вучић је поновио непромењену позицију Србије у погледу очувања мира и стабилности у региону и решавања отворених питања између Београда и Приштине, са акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума и очувању државних и националних интереса, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Вучић је захвалио САД на подршци коју пружају дијалогу Београда и Приштине, као и на ангажману када је реч о безбедности и заштити српског народа на Косову и Метохији и формирању Заједнице српских општина.

Специјални изасланик за Западни Балкан путује у регион како би подржао тај процес, напомиње Стејт департмент.

С председником Александром Вучићем, Лајчак је разговарао о европском предлогу, ЗСО и другим корацима ка постизању компромиса. Вучић понавља да је формирање ЗСО предуслов за нормализацију односа.

О разговорима које је водио, Лајчак је известио и шест опозиционих странака. Са друге стране, Аљбин Курти каже да Приштина анализира 15 модела за ЗСО које су добили од Лајчака.

Мирослав Лајчак је у интервјуу за емисију Око РТС-а рекао да европски предлог говори о нормализацији односа, а не о капитулацији. “Верујем да је наш предлог фер и да је користан за Србију и за регион, ја сам ту не да мењамо историју него да мењамо будућност”, напоменуо је Лајчак.

Каже да десет година није испуњен договор о ЗСО, али истиче да ће овог пута бити. Нећемо имати договор без Заједнице српских општина, истиче специјални изасланик ЕУ за дијалог.

Подели на: