Најновије вести

Вучић са Ескобаром: Србија поуздана и одговорна страна у дијалогу

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, уочи наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.

 

 

Дијалог следи, две недеље након тензија на КиМ, због одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, која је, на интервенцију САД и ЕУ, одложена за 1. септембар.

После састанка са изаслаником Ескобаром председник Србије је на Инстаграму написао да су имали изузетно отворен разговор, и истакао да ће Србија, као озбиљна, поуздана и одговорна страна у дијалогу, наставити да улаже максималне напоре у циљу одржања мира, стабилности и напретка целог региона.

“Посебно сам нагласио да наша земља, као и увек до сада, предано и искрено ради на смиривању свих тензија које није сама изазвала, у складу са доследном политиком тражења компромисног решења искључиво путем дијалога, на добробит свих грађана”, написао је Александар Вучић.

Ескобар је, недавно, рекао да треба да се формира Заједница српских општина, али у скаду са уставом тзв. Косова.

Београд и председник Србије, међутим, чврсти су у ставу да потписано мора да се поштује и да је ЗСО предвиђена Бриселским споразумом.

Претходно, Вучић је разговарао и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Такође, раније је разговарао и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а након састанка поручио да је улога НАТО и КФОР на КиМ важна за Србију, а од пресудног значаја очување мира и стабилности.

У четвртак следи нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, а председник Србије прво ће разговарати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а након тога би, како је планирано, предвиђен и заједнички састанак.

Подели на: