Најновије вести

Вучић са Лајчаком: Циљ унапређење односа

Председник Србије Александар Вучић састао се данас после подне са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

 

 

Пола часа касније, састанку на Андрићевом венцу придужиће се специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер.

Састанак европског и америчког званичника са председником Србије уследио је након што су Лајчак и Палмер боравили на КиМ, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција.

Како је Лајчак рекао, сврха посете је припрема за први састанак на високом нивоу, приштинског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића, који це бити одржан за неколико дана у Бриселу.

Палмер је у Приштини поновио став да САД снажно подржавају дијалог Београда и Приштине који би требао да резултира постизањем коначног споразума и међусобним признањем.

На заједничкој конференцији за новинаре са Мирославом Лајцаком, рекао је да САД није страна у дијалогу, већ партнер који има за циљ унапређење односа две стране.

Поручио је и да би Заједница српских општина, која је иначе кичма Бриселског споразума, требало да се формира у складу са договором Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић истовтемено је јуче упозорио да се на Србију врше све већи притисци, али да из дијалога Београда и Приштине држава гледа да извуче највише за Србију и свој народ.

“Али САД и западне силе траже да Србија призна Косово овако или онако. Више чак и не траже да то буде увијено у некој форми, већ диркетно, уз помињање међусобног признања”, рекао је Вучић и нагласио да ситуација није лака ни лепа, и да нико не долази с колачима и јабукама, ни са једном лепом понудом за Србију

Наставак дијалога у Бриселу биће одржан, како се очекује, 15. јуна.

Подели на: