уторак, 17. маја 2022. | 15:28
Најновије вести

Вучић са Меркеловом: Србија у потпуности посвећена дијалогу

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону, пре свега о застоју у дијалогу Београда и Приштине. Вучић је још једном замолио Меркелову да помогне да се настави слободан проток робе и трговина.

 

Председник Вучић је, у дугом и пријатељском разговору, истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону, захваливши канцеларки Меркел и председнику Макрону на иницијативи да састанком у Берлину, односно Паризу, подрже тај процес, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић је, међутим, поновио да је за превазилажење застоја у дијалогу неопходно да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији и још једном замолио канцеларку Меркел да помогне да се настави слободан проток робе и трговина.

Србија ће остати привржена својој политици мира и сарадње на Западном Балкану, нагласио је Вучић и захвалио канцеларки Меркел што је покретањем Берлинског процеса значајно допринела стабилности нашег региона.

Председник Вучић је, с тим у вези, замолио канцеларку Меркел да подржи формирање Регионалне економске зоне, јер би она била кључна за привлачење инвестиција и економски развој Западног Балкана.

Двоје саговорника су изразили задовољство високим нивоом политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке, указавши на то да немачке компаније, које послују у нашој земљи, запошљавају око 60.000 српских радника.

Вучић је изразио наду да ће се још великих компанија из Немачке определити да искористе добро пословно окружење и отворе своје погоне у Србији.

Председник Вучић је позвао канцеларку Меркел да поново посети Србију.

Подели на: