понедељак, 16. маја 2022. | 16:45
Најновије вести

Вучић са новинарима на крову зграде у “Београду на води”

Председник Александар Вучић обишао је радове на пројекту “Београда на води”, где је истакао да је то највеће градилиште у овом делу Европе, као и да ће тај и сви пројекти који се спроводе у престоници, допринети укупном развоју. Александар Вучић се новинарима обратио на крову зграде “Бела виста” у “Београду на води”, која ће, каже, у јуну бити усељена, јер је свих 228 станова продато.

 

Председник Вучић је рекао да ће скуп, који је у оквиру кампање “Будућност Србија” у Новом Саду био планиран за 12. април за када је и опозиција предвидела свој скуп на истом месту, бити одржан дан раније, 11. априла.

Вучић је рекао да опозиција никоме није пријавила тај скуп. “Пошто су они јаки, а ми слаби, ми ћемо се окупити у четвтак 11. априла око 18 сати. Тада ваљда нема ‘1 од 583’. Разговараћемо са народом, биће и премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић”, рекао је Вучић.

У згради поред, “Парк вју”, са 244 станова, готово све је продато, додао је Вучић.

“Поносан сам на чињеницу да је ово највеће градилиште у овом делу Европе, 1.554 радника је данас овде. Поносан сам на све што се ради у Београду”, рекао је Вучић.

Подвукао је да је буџет града за 300 милиона већи, док је дефицит мањи.

“Толико је Београд уређенији и лепши и толико су порасле потребе Београђана. Све ће то да дорпинесе укупном развоју економије, донеће новац, радна места, туристе”, рекао је Вучић.

Председник је указао да је важно да Београд сваке године има све већи буџет, и истакао значај изградње метроа, јер, како каже, људи имају виши стандард у престоници, што захтева и бољу инфраструктуру.

“Када говорите о гужвама, сваке године у Београду има 35.000 нових аутомобила. Просечна плата у Београду је виша од 600 евра, драматично већа него у неразвијенијим крајевима земље. Важно је да у складу са тим стандардом градимо инфраструктуру која то може да прихвати”, рекао је Вучић.

Александар Вучић је рекао да ће питање илегалног објекта у националном парку на Копаонику сасвим сигурно бити решено реаговањем извршних органа власти, а што се уклањања илегалних објеката у Херцеговачкој тиче – о томе, каже, морају да одлуче судске власти.

Поводом реакције шефа српске дипломатије Ивице Дачића на британско упозорење својим грађанима да избегавају одлазак на север Косова, Вучић ке релап да разуме шта је желео да каже, али да због функције које обавља он мора другачије да се понаша.

Дачић је, наиме, упозорио грађане Србије да не путују у ту земљу због велике политичке нестабилности и јер је тамо тренутно велики политички хаос.

“Ивица Дачић зна можда нешто о изборима па рачуна да је популарно тако нешто рећи. Ја разумем да је желео да каже да такав однос британских власти није у реду. Ја то због своје функције коју обављам не могу да кажем. То што је рекао није мој одговор”, нагласио је Вучић.

“Не могу да се мешам у одлуке суда. Али, да не бих бежао од одговорности – мислим да је неупоредиво величанствено чудо које видимо, нови град који настаје у односу на оно што се догодило са рушењем барака, нелегалних објеката. Увек сам за то да правна држава функционише. Молим надлежне судске органе да то у складу са законом решавају”, истакао је Вучић.

Указао је да сада у Београду имамо променаду која је вероватно најлепша у Европи, додајући да ће сада бити посла око пречишћавања Саве и Дунава, јер држава жели да буду чисти као што је Дунав чист у Бечу.

За то, како је објаснио, биће потребно три до четири године, али је сигурно, како каже, да ће се у томе успети у најлуксузнијем делу овог пројекта.

Осврнувши се на јучерашњи покушај упада лидера Двери Бошка Обрадовића, његових и следбеника Драгана Ђиласа и Вука Јеремића у Стари двор, Вучић је рекао да је запрепашћен начином на којима су неки од њих покушали да оправдају јучерашње насиље.

“Они су, кажу, хтели нешто да предају, али шта је ту радио Обрадовић јер он нема никакве везе са Скупштином града, а у крајњој линији ни са Београдом”, рекао је Вучић новинарима.

Упитан да коментарише увреде Обрадовића и његових следбеника на рачун новинара, председник је рекао да од примитивизма нико никога не може да заштити, али да може од физичког насиља.

“Олбрајтова и Клинтон стварали независно Косово”

Председник Вучић је рекао да га не чуди што су косовске власти позвале Медлин Олбрајт и Хилари Клинтон 12. јуна у Приштину, јер су оне стварале независно Косово, а против Србије и супротно међународном праву.

Председник је нагласио да то данас види већина човечанства и многи у САД.

Додаје да ће се Србија постарати да људи у Трамповој администрацији добро погледају ко је стварао такво Косово и да размисле о својим потезима у будућности.

Подсећа да је Трампова администрација јавно критиковала то што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије.

“Морамо да признамо да су Американци говорили јавно против такси и вршили притисак на њих да их укину. Сигуран сам да када дође најтежи притисак Американаца да ће они (Приштина) морати да повуку таксе”, истакао је Вучић.

Подели на: