Најновије вести

Вучић са Пахором: Висок ниво сарадње, Србија за поштовање граница утврђених одлуком УН

Словенија од јула председава ЕУ и за нас је важна подршка Словеније на нашем европском путу, рекао је председник Србије Александар Вучић, после разговора са словеначким колегом. Борут Пахор изјаснио се за геополитички приступ ЕУ у процесу проширења и брзи пријем земаља Западног Балкана.

 

Председник Србије Александар Вучић састао се с председником Словеније Борутом Пахором, који борави у званичној посети Београду.

У последњих 10 година више је него удвостручена трговинска размена Србије и Словеније, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Трговинска размена са Словенијом сада је 1,166 милијарди евра, навео је Вучић.

Додао је да се и у прва три месец,а упркос коронавирусу, бележи благи раст.

“То иде у добром смеру, задовољан сам, и верујем да можемо да пронађемо још заједничког што би било добро и за људе у Србији и за људе у Словенији”, рекао је Вучић.

Осим одвојеног разговора два председника, Вучић и Пахор на састанцима и са члановима делегација двеју земаља. Главна тема разговара: Самит Брдо-Бриони, који се одржава у понедељак.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са председником Словеније Борутом Пахором потврђен висок ниво билатералних односа, те истакао да је и словеначком колеги пренео позиције Србије по питању КиМ, те став да се то питање мора решити компромисом, кроз дијалог, јер замрзнути конфликт никада није добро решење, што се и данас веома добро види на примерима ескалације таквих конфликата.

Вучић је новинарима после састанка рекао да су кључна тема разговора били регионални процеси, пре свега предстојећи Самит Брдо-Бриони, те да су поред регионалних питања, разговарали и о европским интеграцијама Србије и о билатералним односима.

“Словенија од јула председава ЕУ и за нас је важна подршка Словеније на нашем европском путу”, рекао је Вучић.

Он је навео да се највише разговарало о регионалним питањима, те да је Пахора упознао са позицијама и ставовима Србије о КиМ и целом региону.

“Верујем да је наша позиција заснована на поштовању принципа међународног права, на чврстим правним темељима. Наша позиција није лака, јасно је да о КиМ имамо ставове другачије од 22 државе чланице”, рекао је Вучић.

Поручио је да се Србија залаже и жели да води дијалог са Приштином, под окриљем Брисела.

“Били смо спремни у мају, у јуну, увек смо спремни, јер замрзнути конфликт није добар. Видите како се заврши, на сваких пет година неко га одмрзне. То нама не треба, да оставимо конфликт будућим генерацијама, већ да направимо некакав компромис”, рекао је Вучић.

То је, истакао је, политика Србије.

“А да ли ћемо успети, не могу да гарантујем, јер је за танго потребно двоје. Видећемо шта мисли друга страна и да ли су спремни за дијалог”, рекао је Вучић.

Председник је навео и да је за Србију увек важна улога Словеније у региону Западног Балкана и да смо се радо одазивали позивима на Самит.

“За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности, Србија има не само добар, већ у европским оквирима одличан економски напредак, високу стопу раста и од пресудног је значаја да се посветимо економским и реформама у области владавине права”, рекао је Вучић.

Додао је и да се очекује шеста заједничка седница две владе.

“Имамо добре разговоре и дијалог о положају Словенаца у Србији и Срба у Словенији. Верујем да ћемо наставити дијалог”, рекао је Вучић.

Србија инсистира да се поштују границе утврђене одлуком УН
Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком Уједињених нација и све друго разумемо као наметање нечије воље, поручио је председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао поводом новинарског питање председнику Словеније Боруту Пахору да прецизира шта је мислио када је јуче у Приштини рекао да се залаже на непроменљивост граница на Западном Балкану.

Реч је, рекао је Вучић, о најтежем питању посебно за оне државе које су признале косовску независност, и додао да је о томе отворено разговарао са Пахором.

“Нећу ништа да сакријем од оног што сам рекао. Ми имамо другачији поглед у односу на косовску независност. Када чујем да нема промене граница како каже Пахор без сукоба, сагласан сам, и то треба да буде јасно онима који су производили сукобе и хтели да мењају границе Србије”, поручио је Вучић.

Србија, истакао је, инсистира да се поштују границе земаља утврђене одлуком Уједињених нација и да је став Србије да се границе не мењају и да је то случај био одувек и сада.

“Ако је и сада тако, онда то Србија подржава”, истакао је он и додао да га, међутим, плаши да је на делу нешто што има везе са “бруталним лицемерјем западних сила које немају принципе или имају принципе по потреби”.

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непроменљивости граница: ’90. или ’91. или касније 2021, пошто су, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

“Србија на европском путу, подржава здушно цео регион”
Председник Вучић истакао је да се Србија налази на европском путу и подржава све друге здушно и снажно на том путу, те да нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније.

Вучић је рекао да Србија снажно подржава отварање приступних преговора и давање кандидатуре Албанији и Северној Македонији, те да никада није имала ништа против, већ је подржавала давање визне либерализације Приштини, као и што подржава европски пут Црне Горе, Босне и Херцеговине.

“Сматрамо да је важно да сви заједно бринемо о целом региону, јер живимо заједно у овом региону, једни поред других. Немамо ништа против целовитог приступа. Наравно, увек ћете имати приступ на основу напретка, али немамо ништа против да постоји значајнији геополитички приступ према Западном Балкану”, рекао је Вучић.

На питање о односу према ЕУ, имајући у виду да Србија користи кинеске и руске вакцине у борби против пандемије, Вучић је казао да не постоје идеални односи, али да је Србија на европском путу, јер сматра да је он најбољи за нашу земљу.

Подсетио је да је Србија најпре добила Фајзерове вакцине, јер је са Фајзером направљем први уговор.

Тек потом, додаје, стигле су кинеске вакцине, које смо добили у највећим количинама, а онда у приближном броју Астра-Зенекине и руске спутњик В.

Пахор за геополитички приступ и брзи пријем Балкана у ЕУ
Председник Словеније Борут Пахор изјаснио се за геополитички приступ ЕУ у процесу проширења и брзи пријем земаља Западног Балкана, јер само то, како је рекао, може осигурати мир, безбедност и стабилност.

Пахор је, на конференцији за штампу после сусрета са председником Србије Александром Вучићем, указао да постоје актуелно две врсте забрињавајућег умора – на једној страни умор од проширења у ЕУ, а на другој у многим земљама Западног Балкана у спровођењу реформи и паду поверења у европску перспективу.

“То није у интересу ЕУ ни грађана на Западном Балкану. Са свежом стратегијом која би истакла геополитички приступ проширења желимо да упозоримо Брисел да само брзим уласком свих земаља региона може да се задрже мир, безбедност, стабилност”, подвукао је Пахор.

Рекао је да ће, наравно, неки проблеми остати, али сматра да ће бити једноставније да се реше након уласка у ЕУ.

Пахор је рекао да би нека питања, која су осетљива, билатерална, могла лакше да се реше или би постала небитна, заједничким приступањем Унији.

Изразио је наду да ће Брисел разумети поруку Словеније, која почетком идуће године председава Унији.

“Ако погледате карту Европе, видите да је Западни Балкан окружен земљама ЕУ. Ако погледате апсорпцијску способност, ради се само о око 10 милиона људи, што није велики изазов и проблем за ЕУ, као што би био са Турском”, нагласио је Пахор.

Главни разлог посете – припрема за самит
Председник Словеније Борут Пахор изјавио је да је проширење ЕУ на земље Западног Балкана геополитичка нужност и да би тај процес требало убрзати, као и да очекује да са предстојећег самита за лидере Западног Балкана у оквиру иницијативе Брдо-Бриони у Словенији у понедељак та јединствена порука буде послата у Брисел.

Пахор је рекао да је главни разлог његове посете Србији као и земљама у региону припрема за тај самит и изразио задовољство, како је рекао, веома искреним и пријатељским разговорима са пријетељем Вучићем.

Каже да је Словенија један од иницијатора те иницијативе и да је хтео да види да ли су лидери у овом делу Европе способни за неку нову “свежу стратегију проширења ЕУ”, како тај процес не би застао.

Пахор је истакао да то треба да подстакне и процес реформи у овом делу Европе, како би што пре дошло до проширења.

“Поготово сам желео са свима, као и са Вучићем, да се посаветујем о тој деликатној теми односно о основној замисли која провејава из нацрта закључака те конференције – да је проширење ЕУ на Западни Балкан геополитичка нужности и да проширење мора да се одвија брже”, навео је Пахор.

Председник Словеније додаје да је трећа битна ствар и новост у документима у иницијативи Брдо-Бриони да ЕУ мора да има пред очима цео простор Западног Балкана и да би било сјајно када би више или мање истовремено све земље тог простора ушле у ЕУ.

Каже да је разумео током саветовања са лидерима да би за неке државе који су већ на путу у ЕУ, а поготово за Србију, то могло да представља неки проблем.

“Ако сам те, Вучићу, добро разумео, мислим да се слажемо да само такав приступ омогућава мир и стабилност, што је у интересу свих, без обзира на разлике између нас”, поручио је Пахор председнику Србије коментаришући његову претходну изјаву да Србија нема ништа против нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније.

“Ако успемо да будемо јединствени у понедељак и пошаљемо ту поруку у Брисел, то ће бити додатна вредност”, додао је Пахор.

Свежа декларација
Додаје да ће то бити први сусрет после годину и по дана и да ће са заједничког самита у Брисел отићи једна свежа декларација која, како очекује “буди наду да ће надахнути убрзано проширење ЕУ с једне стране, а с друге подстаћи државе да убрзају реформе и усклађивање свог правног поретака са европским”.

Посебно је захвалио Вучићу за, како је рекао, његове савете и упозорења које је данас чуо.

“Ми смо сада вође и имамо одговорност за мир и безбеност на билатералном нивоу”, казао је он и додао да Србија и Словенија имају одличне односе и да је перспектива и за остале земље у региону да имају тако добре билатералне односе, у овом компликованом делу југоисточне Европе.

Треба да кренемо путем постепеног помирање и реформи, јер једино тако можемо да очекујемо брже проширење ЕУ, поручио је Пахор.

Подели на: