Најновије вести

Вучић са патријархом: Свесрпско светилиште биће изграђено на најтужнијем месту у Доњој Градини

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са патријархом Порфиријем да је договорено да се подигне велики Меморијални комплекс у Доњој Градини у знак сећања на све злочине почињене над нашим народом. Светилиште је права реч која описује места страдања, много пута сам био у Јасеновцу, кад год сам ушао, имао сам утисак да сам ушао у сасвим другачију зону постојања, у једну мистичну зону, метафизички простор, рекао је патријарх Порфирије.

 

 

Председник Србије Александар Вучић састао се са патријархом Порфиријем поводом 80 година од оснивања система концентрационих логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен-комплекса манастира Јасеновац.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је 80 година од стварања најмонструозније фабрике смрти у Европи, система логора Јасеновац.

“Србија и РС су заједно разговарале како и на који начин да оснажимо културу памћења, како да учинимо све да не буду заборављене јасеновачке жртве, како држава може да помогне српској цркви у целом процесу као и о другим важним питањима”, рекао је Вучић.

“Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и господина Додика да у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем месту у Доњој Градини у РС, подигнемо велики меморијални центар – да подсетимо на све друге злочине почињене над нашим народом, а на територијама које данас нису под контролом српског народа”, рекао је председник Србије.

Подвукао је да сећање на српско име и презиме неће бити затрто, уложиће се велики новац у изградњу тог меморијалног центра – 80 одсто Србија и 20 одсто Република Српска, рекао је Вучић.

Вучић је указао да важна институција, Музеј жртава геноцида, који је створен 1992. нема своје просторије, и да је договорено да се покуша на простору Старог сајмишта да се оне успоставе.

Додао је да постоје имовински проблеми, и да ће се покушати да се то реши – да се види како да ти људи који ту у складу са правом и без права користе одређени простор – те потом отворе неки од павиљона који би били право место за Музеј жртава геноцида, који би показали целом свету страдање Срба.

У реализацију тог пројекта кренуће се, како каже, 22. априла.

“Заједно ћемо поднети иницијативу да лева обала Саве добије назив Обале јасеновачких жртава, што би обухватило све жртве и српске, јеврејске, ромске и све друге. Верујемо да ће то наићи на одобрење градских власти. Циљ је да светској јавности укажемо кроз шта је српски народ пролазио пре 80 година, да се шири истина”, нагласио је Вучић.

Рекао је да је задовољан што држава може да учествује у ономе што је од великог значаја за наш народ, поносан што Србија и српски народ памте, што никада неће заборавити ужасне злочине у Јасеновцу.

“Србија данас то може да учини, Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено”, поручио је Вучић.

Патријарх Порфирије захвалио је председнику Вучићу, владики Јовану и директору Музеја жртава геноцида за велики труд и бригу коју показују за све жртве нашег народа, а поготово за оне који су настрадали на најмонструознији начин од усташке руке у Јасеновцу.

“Светилиште је права реч која описује места страдања. Много пута сам био у Јасеновцу, кад год сам ушао, имао сам утисак да сам ушао у сасвим другачију зону постојања, у једну мистичну зону. У том смислу то показује да је метафизички простор”, рекао је патријарх.

Према његовим речима, за то место није могло ништа добро да се деси него да се издигне женски манастир, да се чује молитва за све нас, али и за све злотворе.

Порфирије је поручио да треба да да се молимо да се такве страшне ствари, које су се догодиле у Јасеновцу, више никоме, нигде и никада не понове.

Еписикоп пакрачко-славонски Јован је подсетио на речи патријарха Германа који је освештао 1974. године обновљене, али много мање цркве, у Јасеновцу, изговорио реч које одређују наш однос према Јасеновцу и свему што се у њему збивало, а то је да праштати морамо, а заборављати не смемо.

Подели на: