Најновије вести

Вучић са Пендаровским: Србија и Северна Македонија имају сестринске односе, немамо отворених питања

На Илиндан и Дан Републике Северне Македоније, председник Србије Александар Вучић примио је у радну посету председника те државе Стева Пендаровског. Посета почела обиласком манастира Прохор Пчињски, а уследио је састанак двојице председника.

 

 

Одржана заједничка литургија српске и македонске православне цркве. Србија и Северна Македонија више немају отворених питања, постоји само жеља да се сарађује боље и више, поручио је Вучић. Надам се да ће опстати традиција прославе Илиндана “на месту где је македонска република формирана“, поручио Пендаровски.

Вучић: Потврђени добри односи две земље
Председник Александар Вучић рекао је да су данас потврђени изузетни односи који постоје између две земље и поручио да Срби и грађани Северне Македоније нису само пријатељи, већ као народи имају сестринске односе.

“У сваком случају верујем да ће се ти односи даље развијати и да ћемо искористити време да разговарамо о другим важним темама“, рекао је Вучић.

Навео је да је трговинска размена са Северном Македонијом милијарду и по евра на годишњем нивоу, те да се заједничким снагама ради на томе да се олакша живот грађанима обе земље.

Изградили смо, како каже, ауто-пут, а сада се разговара о спајању путем железнице.

“Сада разговарамо и о спајању пруге, и изградићемо брзу пругу БеограђНиш, крећу радови у дужини од 23 километра на деоници Ниш-Брестовац, што је око 60 или 70 милиона евра. Још 450 милиона евра коштаће нас пруга до Прешева, односно граничног прелаза са Северном Македонијом”, нагласио је Вучић.

Истакао је да ћемо тако бити још боље повезани, те да је уверен да може још много тога заједнички да се уради.

Захвалио је патријарху Порфирију на историјској одлуци о признању аутокефалности Македонске православне цркве, што је, како каже, за добробит оба народа.

“Ми Срби волимо Македонце и Северну Македонију, немамо отворених питања. Ништа не тражимо, ништа нам није потребно осим да сарађујемо још боље и више“, рекао је Вучић.

Честитао је Илиндан и Пендаровском и верницима у Србији, а на македонском језику и грађанима Северне Македоније који данас обележавају Дан Републике.

“Желим вам срећан празник и да се увек осећате да сте добродошли било где на територији Србије, знам да то осећате као своју земљу, као што ми вас осећамо као своју браћу и осећамо се као код своје куће када смо код вас у посети”, рекао је Вучић.

Пендаровски: Надам се да ће опстати традиција прославе Илиндана у Прохору Пчинском
Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је, приликом посете Манастиру Прохор Пчињски, да се нада да ће опстати добра традиција прославе Илиндана, највећег државног празника те земље, “на месту где је македонска република формирана”.

Навео је да се нада да ће се следеће године на истом месту поново прославити Илиндан, како би се одала пошта највећим националним великанима Северне Македоније.

Пендаровски је захвалио председнику Србије Александру Вучићу на његовом личном залагању да Северна Македонија свој највећи државни празник слави на месту на којем је формирана, као и на томе што он лично ове године предводи српску делегацију.

“Прва македонска република је формирана у овом манастиру који се сада налази на територији Србије. Када је формирана, то је била једна државна заједница”, рекао је Пендаровски на заједничкој конференцији за медије са Вучићем.

Додао је да, и поред тога што се манастир налази у другој држави, то не значи да Македонци не треба да долазе у Прохор Пчињски и да одају пошту онима који су основали македонску републику.

Нагласио је да је Илиндан од највећег значаја за Северну Македонију и њен народ.

Вучић: Машине за градњу пута стижу у Јабланицу
Председника Александра Вучића испред манастира Прохор Пчињски сачекао је велики број грађана околних места са којима је разговарао уочи доласка Стева Пендаровског.

Грађани су изнели своје локалне проблеме, везане за пут и воду, а више њих је председнику уручило писмене молбе, док му је један од грађана поклонио иконицу.

Вучић је пренео да су мештани села Јабланица тражили пут и то с правом, јер га немају 80 година, те пренео да ће од понедељка машине стићи и да ће почети да се ради на побољшању услова у том делу Србије. Вучић је приметио и да је у Јабланици први пут после 35 година рођено дете.

Вучић дочекао Пендаровског у Манастиру Прохор Пчињски
Председници Србије Александар Вучић дочекао је председника Северне Македоније Стева Пендаровског испред Манастира Прохор Пчињски.

Вучића и Пендаровског су у манастиру дочекали владика врањски Пахомије и архимандрит Методије који је игуман манастира.

Пендаровски је положио венац код спомен-чесме у порти манастира. Следи састанак двојице председника, после чега се очекује заједничко обраћање.

На дочеку делегације из Северне Македоније су и министри Никола Селаковић и Братислав Гашић.

Александар Вучић и Стево Пендаровски обишли су манастир Прохор Пчињски, после чега је одржан заједнички састанак двојице председника.

Пендаровски је у радну посету Србији дошао на дан када Северна Македонија обележава Илиндан – Дан Републике, а у Прохору Пчињском одржано је прво заседање АСНОМ-а (Антифашистичког Собрања Народног ослобођења Македоније) што се у тој земљи сматра почетком државотворности.

Простор око манастира Светог Прохора Пчињског, као и сама светиња, важни су историјски и географски и за Србију и за Северну Македонију.

Јутрос је, у присуству верника, одржана заједничка литургија представника две православне цркве.

И прошле године, на данашњи дан манастир је посетио председник Северне Македоније. Прошле године постављена је и двојезична спомен-плоча као сећање на тај историјски догађај.

Иначе, Македонци су обележавали и обележавају данашњи дан и у суседном месту Пелинце, које је недалеко од границе, а одакле је Пендаровски данас дошао у Србију.

Прошле године је у манастиру Прохор Пчињски била државна делегација Северне Македоније и црквена, када је после 80 година заједно служена литургија две православне цркве, а после 18 година боравио је председник Северне Македоније.

Манастир Свети Прохор Пчињски је током историје дуге девет и по векова био стециште многих важних догађаја.

Задужбина је византијског цара Романа ИВ Диогена, а више пута је дограђиван и обнављан.

Подели на: