уторак, 17. маја 2022. | 09:44
Најновије вести

Вучић са Пичом о ситуацији у региону

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуартом Пичом.

 

 

Вучић је на Инстаграм налогу “будуцностсрбијеав” написао да је тема разговора била ситуација у региону.

“Разговарали смо о ситуацији у региону и будућој сарадњи с циљем изградње поверења и заједничког залагања за мир и стабилност на Западном Балкану”, навео је Вучић.

У саопштењу прес-службе председника Републике, наводи се да је Вучић истакао да Србија, као иницијатор бројних пројеката који за циљ имају повезивање у региону, озбиљно и одговорно приступа свим питањима од значаја за јачање међусобне сарадње, економског напретка и изградње поверења.

“Регионална сарадња је један од спољнополитичких приоритета Србије, која је покретач не само иницијативе ‘Отворени Балкан‘ која омогућава слободно кретање људи, роба, услуга и капитала, већ и великих инфраструктурних пројеката који ће подићи квалитет живота свих грађана региона”, истакао је Вучић.

Председник је поновио да Србија наставља да се залаже за постизање одрживог и обострано прихватљивог решења у дијалогу са Приштином, као и да остаје у потпуности посвећена дијалогу као једином путу за решавање свих отворених питања.

У том контексту, Вучић је додао да очекује да ће сер Стјуарт Пич, са својим искуством и познавањем прилика у региону, дати пун допринос и подршку конструктивном наставку дијалога.

Пич је истакао да и његово именовање представља јасан знак континуиране британске посвећености безбедности, стабилности и економском напретку Западног Балкана.

“Када је у питању дијалог Београда и Приштине, специјални изасланик премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан нагласио је да ће са партнерима из ЕУ и САД радити на подршци том дијалогу”, закључује се у саопштењу.

Подели на: