понедељак, 16. маја 2022. | 16:49
Најновије вести

Вучић са посланицима Бундестага

 

Председник Србије Александар Вучић састао се са посланицима немачког Бундестага Петером Бајером и Кристијаном Шмитом са којима је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и проблемима у дијалогу са Приштином. Вучић је, говорећи о проблемима у дијалогу са Приштином, истакао да је Србија потпуно посвећена дијалогу у циљу постизања компромисног решења, али је Приштина блокирала дијалог увођењем такси на робу из Србије.

“Приштина није испунила једини услов из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина. Увели су антицивилизацијске таксе на робу из Србије и БиХ и усвојили платформу која у потпуности онемогућава наставак дијалога”, упозорио је председник Вучић и нагласио да очекује да Немачка, ЕУ и шира међународна заједница озбиљно швате овакве потезе и на њих адекватно реагују.

Представници Бундестага навели су да се Немачка залаже за проналажење начина за интензивирање дијалога, очување мира и стабилности, економски просперитет, као и за то да нема промене граница.

Вучић је рекао и да је Србија поуздан и одговоран партнер, нагласивши да односе са Немачком карактерише развијена сарадња на свим пољима.

Подсетио је да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије, као и један од највећих инвеститора у српску привреду.

“У Србији послује око 400 компанија са немачким капиталом, које запошљавају око 60.000 радника”, навео је председник Вучић.

Током сусрета са посланицима немачког Бундестага, председник Вучић је нагласио да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ и истакао да веома цени континуирану подршку Немачке у процесу евроинтеграција.

Подели на: