понедељак, 29. маја 2023. | 06:38
Најновије вести

Вучић са представницима Срба са Косова

У Палати “Србија” одржава се састанак председника Србије Александра Вучића и представника Српске листе.

 

Тема састанка је одлука приштинских власти да за 19. мај распишу ванредне изборе за председнике четири општине на северу Космета. Председници општина у северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану су у у новембру поднели оставке, након што је косовска влада увела таксу од 100 одсто на српске производе.

У Палати “Србија” одржан је састанак председника Србије Александра Вучића и представника Српске листе. Вучић је новинаре обавестио да ће до 14 часова бити одлучено да ли ће Срби учествовати на изборима за четири општине на северу Косова.

Александар Вучић је, на прес-конференцији, обавестио новинаре да се на састанку разматра учешће Српске листе на изборима за општине на северу Косова и Метохије, које су приштинске власти најавиле за 19. мај.Истакао је да се против Српске листе води жестока кампања, те да је он Србима поручио да не дозволе Албанцима да са 0,1 одсто гласова изаберу њихове представнике, али да они треба да одлуче да ли ће на изборима учествовати.

Потврдио је да ће са премијерком Аном Брнабић 29. априла ићи у Берлин на разговоре са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француском председником Емануелом Макроном. На састанку ће бити и албански лидери, потврдио је председник.

Додао је да ће, осим са Меркеловом и Макроном, разговарати и са председником Кине Си Ђинпингом 25. априла и Русије Владимиром Путином. Након тога ће, каже, саопштити план мера Републике Србије поводом ситуације на Косову.

“Мораће да буде одговора јер Србија неће бити ударана све време моткама у главу, а да не пружи одговор”, напомиње председник истичући да је ситуација за Србију тешка јер више нико не говори о таксама.

“Не може тако, тако се са Србијом не игра, ма колико да сте јаки”, рекао је Вучић.

“Српска листа им смета јер жели да ради са Београдом”

Подсећа да већ пет месеци, од када су уведене таксе на робу из Централне Србије, траје терор над Републиком Србијом.

“Тачно је шест година од како Албанци своју једину обавезу из Бриселског споразума нису испунили. Формирали су војску Косову чак и супротно сопственом уставу. Донелу су платформу о дијалогу са Београдом. Да вас не подсећам о лажи о 20.000 силованих жена. Траже ратну одштету, компезацију за злочине. Питао сам западне представнике да ли треба још да отворимо врата сваком од њих, па да иду по кућама и отимају, и да онда буду задовољни и срећни”, упитао је Вучић.

Председник истиче да се у последње време догађају још неке ствари које показују да Косово и Албанија раде на уједињењу и то, како каже, нескривено пред очима међународне заједнице.

“И сви се праве да не виде, ћуте. Желе да укину Србима право на мишљење, другачији став, желе да постоје само Тачијева и Харадинајева истина, по којој су то дивни момци који су се борили против злочинаца”, наводи председник.

Како каже, Албанци имају подршку Американаца да од Срба праве Србе послушнике.

“То је смисао свега што раде. Зато им смета Српска листа, јер хоће да раде, разговарају и договарају се са државом Србијом. Зато сви медији под директном западном контролом раде против Српске листе. Зато Србе нису ни питали за изборе раписане за 19. мај”, наводи Вучић.

Председници општина у северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану су у у новембру поднели оставке, након што је косовска влада увела таксу од 100 одсто на српске производе.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да ће Српска листа одлуку о учешћу на изборима донети после консултација са председником Србије.

Подели на: