Најновије вести

Вучић са сенаторима: Трајни мир од огромне користи за Србе и Албанце

Председник Србије Александар Вучић састао се са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, којима је рекао да је Београд спреман на сваки разговор. Поправљање односа између Срба и Албанаца и успостављање трајног мира било би од огромне користи за Србе и Албанце, као и све народе који живе у региону, истакао је Вучић. Марфи: За решење Косова потребан “велики компромис”. Џонсон: Обе стране морају нешто дати и нешто добити.

 

Договор Београда и Приштине подразумева да и једна и друга страна пођеднако изгубе, да би обе стране пођеднако добиле, поручио је председник Србије после разговора са сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем.

“То је једини начин како договор може да се постигне”, истакао је Вучић.

Он је новинарима после састанка пренео да је америчким сенаторима изнео недвосмислен став да Србија очекује укидање такси и жели постизање компромисног договора, али и да тај договор не може да буде испуњење циљева једне стране, а да српска страна не добије ништа.

“То би требало да буде договор у којем би и једна и друга страна пођеднако изгубиле, да би обе стране поједнако добиле”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да је Београд спреман на сваки разговор, јер је он лековит и додао да би поправљање односа између Срба и Албанаца и успостављање трајног мира било од огромне користи за Србе и Албанце, као и све народе који живе у региону.

Он је захвалио сенаторима на труду да се пронађе решење за наставак дијалога.

Вучић је рекао и да је интерес Србије интензивирање политичког дијалога на високом нивоу и да је потребно да односи две земље буду партнерски.

“У интересу Србије је да односи буду све бољи”, рекао је Вучић и додао да су у последње време односи у многим областима значајно унапређени, мада има још простора за њихово побољшавање.

Он је рекао да је захвалан сентароима на посети и ангажовању у региону и жељи да се очува стабилност и постигне дуготрајни мир.

“Уверен сам да је жеља за унапређењем односа Србије и САД обострана”, рекао је Вучић и додао да је било речи и о економској сарадњи од које ће грађани да имају велику корист.

Истакао је да је важно и да се увећа трговинска сарадња.

Вучић је рекао да је на састанку било речи и о регионалној стабилности, те да ће Србија наставити да са политиком очувања мира и поштовања права других.

Пренео је да се сенаторима захвалио на подршци Србији у остваривању пуноправног чланства у ЕУ.

“Имали смо одређене теме, о конкретној сарадњи, и верујемо да ће ту бити отварања неких нових поглавља и тема”, рекао је Вучић.

Он је указао на добру војно-економску и цивилну сарадњу, посебно са Охајом, додајући да та сарадња може да буде још боља, јер има простора за унапређење.

Вучић је навео да су му сенатори указали и колико су задовољни економијом у Србији, а колико би желели да се одређене области у владавини права измене на боље.

“Саслушао сам и указао на чињеницу да можемо још много да поправимо, променимо и да урадимо у наредном периоду”, рекао је Вучић.

Најавио је и да ће бити обележена 75. годишњица операције Халијард.

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је да је за решење косовског питања потребан велики компромис и да оно може бити решено само уз жртвовање обеју страна.

Марфи, који је са својим колегом демократом Роном Џонсоном јуче боравио у Приштини, а данас су разговарали у Београду са председником Србије, изразио је наду да ће након парламентарних избора и Албанци учинити кораке како би дијалог бити настављен.

САД су уз Србију и желе јаче партнерство са Србијом, рекао је сенатор Крис Марфи.

Марфи је, након разговора са председником Вучићем, новинарима рекао и да се нада да ће у том смислу утицати на председника Доналда Трампа, али, како је рекао, и на колеге да дођу у Србију, да виде и увере се у њен напредак.

“Ми смо дошли да бисмо пренели потпуно јасну поруку да су и демократе и републиканци у америчком конгресу уз Сбију и да желе снажније партнерство са вашом земљом”, рекао је Марфи.

Вашингтон и републиканци се, казао је демократа Марфи, слажу и имају заједничку веру у подршку српском народу.

Наше две земље, каже, могу да јачају партнерство и да Америка унапреди инвестиције, али и да ми у САД имамо више српске робе.

“Најбољи начин да унапредимо наше економско партнерство је да будемо сигурни да ћемо наставити пут Србије ка ЕУ, а главно средство за то је дијалог”, рекао је Марфи.

Амерички сенатор Рон Џонсон изјавио је да и Београд и Приштина у постизању споразума морају нешто дати и нешто добити.

“САД је пријатељ српског народа и желимо да учинимо све што можемо да подржимо дијалог и оба народа у њиховим преговорима, у којима се мора нешто дати и нешто добити. Вероватно споразум неће бити задовољавајући ни за једну страну, али кад договор буде постигнут, потенцијал и бенефит обе нације биће много бољи”, рекао је Џонсон на конференцији за новинаре.

Џонсон је рекао да је са сенатором Крисом Марфијем дошао у регион да би показао америчку подршку српском народу, народу на Косову и у региону.

“Желимо да видимо ове нације и овај регион да успеју. Шватамо да свака особа жели то, да опдижу породице у мир, стабилности”, рекао је Џонсон.

Неслагања између Србије и Косова, рекао је, морају да буду решена да би обе нације ишле напред.

“Од најбољег је интереса обе нације да се постигне договор како би могле да се концентришу на поправљање безбедности, сигурности и просперитета”, рекао је Џонсон.

Он је истакао да се Србија креће напред и да Сад то цени и жели то да охрабри.

Подели на: