недеља, 26. марта 2023. | 00:25
Најновије вести

Вучић са Србима са КиМ о ситуацији, пројектима, новчаној помоћи…

Председник Србије Александар Вучић упознао је данас представнике Срба са Косова и Метохије са ситуацијом пред долазак специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али и најавио да ће Србија значајно новчано помоћи српском народу на КиМ и наставити да улаже у важне пројекте.

 

 

Он је пренео да је представнике Срба са КиМ данас упознао са ситуацијом и пред долазак Мирослава Лајчака и наставка разговора у Брислеу.

“Разговарали смо како то иде, са каквим проблемима се суочавамо, о безбедносним проблемима на КиМ, али и о конкретним пројектима”, рекао је Вучић после састанка са Србима у Куршумлији.

Вучић је још једном захвалио српском народу на КиМ који је на изборима, каже, показао јединство, које га није увек красило, јер су шватили да је то једини начин да се изборе за своје интересе.

“Ако је 43.800 гласова било за Српску листу, а другопласирани, који су покушавали да унесу поделу у српски народ, добили 1.300 гласова, јасно је каква је разлика и колика је подршка Српској листи и подршка јединству и заједништву са Србијом”, поручио је Вучић.

Како је рекао, и поред тога што су неки улагали много новца у настојањима да поделе српски народ, јер су албански политички лидери желели ту поделу – нису успели.

“А, радили су и преко Београда, и преко неких медија, али нису успели”, рекао је Вучић.

Помоћ грађанима КИМ – незапосленима по 200, деци по100 евра

Председник Србије Александар Вучић најавио да ће посебну финансијску помоћ добили сви грађани који живе на Космету, и то незапослени по 200 евра, док ће сви остали као и свако дете добити по 100 евра.

“Договор је са Канцеларијом за КиМ да посебну финансијску помоћ упутимо, не људима који су пријављени, већ онима који живе на КиМ, посебно оних 12.000 до 14.000 који су незапослени”, рекао је Вучић након састанка са Србима.

Незапослени могу да очекују помоћ државе Србије од по 200 евра, нагласио је Вучић.

“Али ћемо и за свако дете које живи на КиМ, као и за сваког човека, што је разлика у односу на централну Србију, обезбедити по 100 евра помоћи”, истакао је председник Србије.

То, како је рекао, значи да ће петочлана породица, у којој двоје одраслих запослених добити 500 евра, а ако су двоје незапослених 700 евра.

“То је огроман новац, али тиме желимо да помогнемо посебно сиромашном делу нашег становништву на КиМ”, рекао је Вучић и додао да нису сви на КиМ сиромашни, јер има, посебно на Северу, оних који живе пристојно, пре свега, због косовског додатка.

“Али, желимо да замолимо те људе да наставе да се боре, да чувају на своја и наше, српско огњиште на Косову и Метохије”, рекао је Вучић.

Нови КБЦ у Грачаници, нов пут од Јариња до Косовске Митровице

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће бити реализован пројекат обнове КБЦ Косовска Митровица, да ће градити нови КБЦ Грачаница, као и да ће бити урађен магистрални пут од Јариња до Косовске Митровице.

“Разговарали смо о пројектима, и можемо данас да кажемо шта ћемо да радимо, што ће бити симболи успеха”, рекао је Вучић након разговора са Србима са КиМ у Куршумлији.

За магистрални пут од Јариња до Митровице. рекао је да је реч о неких 53-54 километара .

“Биће као писта урађен, шест метара ширине, са банкинама, каналима…”,појаснио је Вучић.

Намера је, истиче, да се покаже колико је данас снага Србије већа него ранијих година и деценија, а да грађани од тога имају конкретне користи.

Разговарало се, додао је, и о пројектима у Косовоском поморављу, попут Штрпца, од осветљења у центру града, фасада, до свих важнијих питања.

Радиће се и нова зграда Универзитета у Косовској Митровици.

“Све ове вести за наше људе су веома добре”, рекао је Вучић.

Подели на: