Најновије вести

Вучић са Србима са КиМ у Рашки: Дошао сам са спремним закључцима, имамо неколико мера

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са КиМ, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за КиМ.

 

 

Он је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбедносној ситуацији на целом Косову и Метохији и у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.

Најавио је низ социјално-економских мера, које треба да допринесу економском оснажењу Срба.

Како је рекао, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опоредељено и та ће средства одмах бити на располагању.

Он је представио неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде са 11.000 на 20.000 динара, у укупном износу од 6.607.000 евра.

“Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара”, рекао је Вучић.

Као трећу меру он је издвојио унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.

“Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце”, рекао је он.

Вучић је рекао да је пета мера за улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава.

“Ту средства иду из буџета министарства привреде, подршка новоснованим и постојећим предузетницима, као и микро и малим привредним друштима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво, чији је основач и заонски заступник жена. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра”, навео је Вучић.

Рекао је да је шеста мера за развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме.

“И ту ћемо да уложимо 200 милиона, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милилна евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра”, навео је Вучић.

Укупно смо предвидели чак 28 милиона евра, мимо свега што смо до сада издвојили и определили за КиМ, поручио је Вучић Србима са КиМ и додао да ће та финансијска средства бити одмах на располагању.

Вучић је на почетку замолио да у дискусији учествују људи са КиМ, а све остале да прате и да не учествују у расправи.

Наша политика мора да буде политика мира и покушаја нормализације односа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је политика Србије политика мира и покушаја нормализације односа са Албанцима, иако они то не желе.

Он је то рекао одговарајући председнику Српске листе Горану Ракићу који је председника замолио да саслуша Србе са КиМ па тек онда да буду донете одлуке.

“Наша политика би морала да буде политика чувања мира. Знам да то није популарно код вас, али наша политика мора да буде и покушај нормализације односа са Албанцима. Знам да они то не желе и да им је једини циљ да их признамо, а онда да нас отерају. То је њихова политика”, рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ у Рашки.

Председник Вучић је рекао да су Срби на Косову и Метохији забринути и уплашени и истакао да је важно да то знају сви у целој Србији.

“Наши људи су све само не кукавице и ми смо се до сада трудили у сваком тренутку да сачувамо мир и да тиме обезбедимо безбедност за наш народ. Нажалост, Куртијев режим је дао све од себе и ангажовао се да сваког дана производи, како лицемерно неки западни амбасадори кажу, инциденте”, нагласио је Вучић.

Инцидентом, како каже, може да се назове када се некоме пробуши гума или сломи шовершајбна, али да када пуцате на човека са намером да га убијете то и није баш инцидент.

Милан Јовановић је крив, како каже председник, јер је хтео да заради зато што му је и жена незапослена и то тако што је из централне Србије носио шерпе и лонце и желео да их прода у Северној Митровици на пијаци.

“Због тога је упуцан. Онда лицемерно поједини амбасадори неких западних земаља кажу да је инцидент и да није лепо што се догодило”, рекао је Вучић и нагласио да је највише “инцидената” у односу на све приштинске владе за време Куртијеве владе.

Према његовим речима “њихова намера је да производе сукобе и да никада не формирају Заједницу српских општина”.

“Они би да је формирају, а да то буде љуштура. Рекли су да мора да се базира на пет правила, а један је тзв устав Косова и писмо између Могерини и Тачија у којем суштински кажу да им не пада на памет да дају извршна овлашћења ЗСО, а од 22 принципа поништили су 21”, казао је Вучић.
Београд неће пристати на њихове преваре, рекао је председник и додао да је наша позиција утолико тежа што знамо да већину западних земаља које су признале независност Косова не интересује ЗСО и опстанак српског народа.

Важно јединство, одлуке које се данас донесу треба сви да поштују

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донеле.

“Знам да сте донели одлуку да не излазите на изборе. Позивам све на КиМ да буду јединствени. Позив свима да онако како донесете одлуку да се сви понашају и поштују”, рекао је Вучић у Рашки, на састанку са представницима Срба са КиМ.

Он је додао да локални избори у четири општине на северу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично приметио да је то “ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану”.

“Биће вам Курти градоначелник Северне Митровице, али боље да ствари буду очигледне и да никога не фолирају, да не глуматају да су најдемократскија држава на југоистоку Европе”, рекао је Вучић.

Он је навео да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компримисни предлог тим поводом.

“Ако то не прихвате, не могу да кажем да ћемо спроводити реципрочне мере, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и репресију да малтретира наше грађане пре свега на северу КиМ”, рекао је Вучић.

Једини циљ Приштине провокације како би нас увели у рат са НАТО

Вучић је истакао да је једини циљ Приштине да испровоцирају Србе како би себе представили као жртве и “Зеленског” и увукли Србију у сукоб са НАТО.

“Једињ њихов циљ је да се изврши што више и што снажније провокације да би могли себе да представе као некаквог угроженог Зенског и да нас уведу у сукоб са НАТО, а онда они да ослобдађају цео свет од, како кажу, руских слугу. То је цео смисао свега што раде”, рекао је Вучић.

Такође, истакао је да ми можемо само на себе да се ослонимо.

“На своју Србију, ни на кога више, нити ко може да нам помогне и да хоће, а не видим их много да су стали у ред да нам помогну, сви зајендо, као и 1999. и многих других година”, нагласио је Вучић.

Замолио је Србе да му зато отворено кажу шта може држава Србија још да уради за њих.

Курти инсистира на изборима на северу да не би формирао ЗСО

Председник Србије Александар Вучић каже да премијер привремених приштинских инсиституција Аљбин Курти инсистира да се одрже избори на северу КиМ како би градоначелници, а на којима ће, како је рекао, учествовати Куртијева и Тачијева странка, били из тих партија, те да онда кажу да те општине на северу не желе да буду део Асоцијације српских општина.

Вучић је казао и да на тај начин Курти, који не жели да формира ЗСО, жели да купи додатно време.

“Оно што људи у Србији треба да знају да смо видели код људи са КиМ да су и забринути и уплашени, а наши људи су све само не кукавице. Ми смо се до сада трудили увек и у сваком тренутку да покажемо добру вољу и да сацувамо мир и тиме да осигурамо безбедност за наса народ”, рекао је Вучић.

Нажалост, како је рекао, Куртијев режим у Приштини је дао све од себе и анагажовао се максимално да сваког дана производи, како би то ружно поједини амбасадори рекли, инциденте.

“Инцидент је када пуцате човеку у леђа и када га раните? Није баш инцидент, у реду ако сте му избушлии гуму, али није баш инцидент када пуцате са намером да убијете човека. И није то једини, човек је крив зато што је носио ваљда шерпе и лонце да заради, да купи у централној Србији и да прода у Косовској Митровици. Е, због тога је упуцан, да би лицемерно поједини западни амбасадори рекли како је то инцидент”, приметио је Вучић.

Он је истакао да је највише инцидената забележено у време владе Аљбина Куртија, јер, како је рекао, Курти по сваку цену жели да производи сукобе.

“Њихова намера је да никада не формирају ЗСО и то вам сада јасно каже. Они би хтели ЗСО да формирају а да то не буде ништа, да то буде љушстира у којој ће садржај бити непостојећи. Ваљда може ЗСО да оде до трафике да купи жваке. На то би пристали”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је суштина ЗСО-а економски развој, школство, здравство и све оно што је од суштинског значаја.

Они неће то да ураде, рекао је Вучић и поручио да Београд не пристаје на преваре.

“Наша позиција је утолико тежа што знамо да највећи део западних земаља, они који су признали независност Косова, уопште не интересује ЗСО и не интересује их опстанак нашег народа на КИМ. Њих занима да ми де факто и де јуре признамо Косово и већ питају што Србија није подржала улазак у Савет Европе. Само не знам где то пише, у ком имплементационом акту, али их не занима када ће бити формирана ЗСО”, рекао је Вучић.

Како је навео, у складу са тим они су организовали изборе на северу, иако смо, како каже, упозоравали да мора да буде формирана ЗСО и да је то услов да се Срби врате у институције.

“Већ недељама говоре: Вучићу, вас ћемо сматрати кривим ако дође до ометања избора. Знате ли ко се пријавио за изборе на северу КиМ? Тачијева и Куртијева партија и сада они на основу четири одсто њих колико их, не суштински већ по папирима живи у Митровици, да обезбеде Куртију да буде градоначелник. У Лепосавићу формално живи два одсто њих, опет ће да имају свог градоначленика, у Зубином потоку два или три одсто, Звечану такође. Они који су толико забринути за демократију нам мртви хладни објашњавају да је само важно да се одрже избори”, рекао је Вучић.

Како је објаснио, Курти на изборима инсистира да не би формирао ЗСО и да би купио додатно време.

Састанку присуствују председница Владе Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић и бројни министри у Влади Србије.

Присутни су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и представници Срба са Косова и Метохије, председник општине Штрпце Далибор Јевтић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић и Милан Радоичић, председници општина Лепосавић и Грачаница Зоран Тодић и Љиљана Шубарић и бројни други представници.

Састанак се одржава у Центру за културу Градац у Рашки.

Ово је други састанак Вучића са представницима Срба са КИМ у последњих седам дана. Последњи пут састали су се у Палати Србија у Београду, када су разговарали о свим проблемима и безбедносној ситуацији.

Подели на: