среда, 22. фебруара 2023. | 19:49
Најновије вести

Вучић са Танином о изборима и безбедности на КиМ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије УН на Косову и Метохији Захиром Танином о ситуацији на КиМ, поводом припреме извештаја генералног секретара УН о раду Унмика, који ће бити представљен Савету безбедности у октобру.

 

Aлександар Вучић и Захир Танин су разговарали о предстојећим изборима на Косову и Метохији, саопштено је из Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Председник Вучић је изразио очекивање да ће међународни представници помоћи да ти избори протекну мирно и да ће Срби моћи да искористе право да слободно бирају своје представнике, који ће да штите њихове интересе.

Председник Вучић је захвалио специјалном изасланику Танину за доследно залагање Унмика за поштовање Резолуције 1244.

Истакао је да су седнице Савета безбедности, посвећене раду Унмика, важне за Србију због одржавања континуитета разматрања питања КиМ, као и због редовног информисања о политичкој и безбедносној ситуацији, која је далеко од мирне и стабилне, уз честе напетости и инциденте.

“Присуство УН, односно Унмика, као и других међународних мисија на КиМ, више је него потребно као гаранција безбедности српског народа”, нагласио је председник Вучић.

“Унмик на Космету важан за достојанствен живот Срба”

Министар спољних послова Ивица Дачић је на састанку са Танином указао на значај даљег несмањеног присуства и деловања Унмика на КиМ, како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Дачић је примио Танина у оквиру његове редовне посете Београду, уочи наредне седнице Савета безбедности УН о раду Унмика која ће бити одржана у октобру, саопштило је Министарство спољних послова.

Он је истакао важност континуираног разматрања питања КиМ на седницама Савета безбедности УН, имајући у виду сложену политичку и безбедносну ситуацију у јужној покрајини.

“Разговарано је о актуелној осетљивој ситуацији на КиМ, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза које је приштинска страна предузела у претходном периоду, а који су противни духу дијалога и додатно повећавају напетости”, наводи се у саопштењу.

Подели на: