Најновије вести

Вучић са Зијаде: Безбедносна ситуација на КиМ сложена, важне реакције УН

Председник Србије Александар Вучић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација и шефицу УНМИК Каролин Зијаде, са којом је разговарао о предстојећој седници Савета безбедности УН, на којој ће бити представљен извештај о раду УНМИК, као и о положају Срба на Косову и Метохији и дијалогу Београда и Приштине.

 

 

Вучић је рекао да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији сложена и у том контексту нагласио да сматрамо важним благовремене и адекватне реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва, саопстила је пре служба председника.

Вучић је поновио да Србија инсистира на очувању мира и стабилности у региону, поштовању међународног права и примени Резолуције СБ УН 1244.

Зијаде је изразила подршку дијалогу Београда и Приштине и нагласила потребу да се, ради добробити Срба и Албанаца на Косову и Метохији, политичке обавезе преточе у конкретне акције.

Саговорници су се сагласили да је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ УН од суштинског значаја како би међународна заједница била редовно информисана о ситуацији на терену.

Седница СБ УН на којој ће бити разматран нови шестомесечни Извештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (УНМИК) биће одржана 27. априла.

“Конструктиван разговор са Каролином Зијаде о свим проблемима, притисцима и непрестаном угрожавању безбедности Срба на Косову и Метрохији од стране Куртијевог режима, али и о изостанку адекватне реакције међународне заједнице.

Поновио сам да Србија настоји да на сваки начин сачува мир, обезбеди бољи и сигурнији живот за све грађане, а да су на том путу поштовање одредби УН и наставак ангажамана УНМИК од суштинског значаја”, написао је Вучић на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Он је пренео и да су се сагласили да су одговорна политика, регионална срадања и економски напредак једини начини за изградњу боље будућности Балкана.

Зијаде на састанцима у Београду уочи СБУН: Претворити обавезе у практичне акције

Специјална представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Мисије УНМИК Каролина Зијаде током низа састанка у Београду, одржаних уочи предстојеће седнице Савета безбедности о Косову и Метохији, истакла је да је потребно да се обавезе претворе у практичне акције како би од тога корист имале све заједнице, саопштио је данас Унмик.

Како се наводи у саопштењу УНМИК-а, Зијаде се састала са Вучићем како би разговарали о питањима која тренутно изазивају заједничку забринутост, укључујући недавна дешавања у вези са нормализацијом односа Београда и Приштине.

Она је, како се додаје, указала на важност одржавања конструктивног ангажмана како би се политичке обавезе преточиле у конкретне акције од којих ће на крају корист имати становништво, уз очекивање да ће то довести до дугорочних могућности регионалног напретка.

Како се додаје, то је укључивало разговоре о Заједници српских општина, као и о другим обавезама преузетим током недавних преговора предвођених ЕУ.

Зијаде се састала и са премијерком Србије Аном Брнабић и првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем, као и са представницима дипломатске заједнице.

Она се са политичким лидерима и представницима дипломатских мисија састала током редовних консултација у протекла два дана, уочи предстојећег састанка Савета безбедности УН о КИМ.

Зијаде ће поднети извештај Савету безбедости УН о ситуацији на КиМ 27. априла.

Подели на: