Најновије вести

Вучић са Зијаде: Значајно да се питање КиМ и даље разматра у СБ УН

Председник Александар Вучић је у разговору са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Унмика Каролин Зијаде истакао да је за Србију од суштинског значаја да се питање Косова и Метохије и даље разматра у Савету безбедности УН, пре свега како би међународна заједница била транспарентно информисана о ситуацији на терену, као и да је наставак ангажмана Унмика неопходан.

 

 

 

Александар Вучић је истакао и да се Србија доследно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права и примену правно обавезујуће резолуције 1244 Савета безбедности УН којом је успостављен и Унмик, саопштила је прес служба председника.

Каролин Зијаде је рекла да Унмик, у складу са својим мандатом, поштује Повељу УН и Резолуцију 1244, као и да се залаже за поштовање свих међународних споразума.

Председник је, такође, рекао да је наставак ангажмана Унмика на Косову и Метохији неопходан, пре свега, због перманентне нестабилности која обилује бројним инцидентима.

“Београд је у потпуности посвећен дијалогу о чему сведочи и показана воља за наставак преговора у Бриселу, као и укупни напори у потрази за решењем кризе коју је наметнула приштинска страна предузимањем једностраних потеза. Сматрамо неприхватљивим учестале нападе на Србе, њихову имовину и наслеђе, због чега је благовремена реакција, као и осуда провокација од стране Уједињених нација и међународне заједнице кључна”, истакао је Вучић и изразио наду да ће Србија успети да сачува мир и стабилност.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења.

Подели на: