Најновије вести

Вучић: Сарадња Србије и Чешке ублажиће корона кризу

Председник Александар Вучић састао се са чешким шефом дипломатије Томашем Петричеком, са којим је разговарао о унапређењу билатералне, економске и парламентарне сарадње, као и о инвестицијама, повећању трговинске размене и бројним пројектима у разним областима од интереса за обе земље.

 

Вучић је захвалио министру Петричеку на посети и нагласио да су редовни контакти и сусрети званичника од изузетног значаја за унапређење односа Србије и Чешке, саопштила је прес-служба Председника Републике.

Посебно је поздравио одржавање привредног форума две земље у условима пандемије, што одражава здрав интерес компанија и привредника за ширењем пословања, како би се редовни економски токови што пре наставили након изузетно тешке године.

“Србија изузетно поштује чешка економска достигнућа у претходној деценији. Уверен сам да ћемо се изборити са пандемијом и да ће наша привредна сарадња допринети да се озбиљне економске последице пандемије што пре ублаже, како бисмо сви могли да се окренемо будућим пројектима који ће подићи квалитет живота људи”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија постала једна од земаља са најбољим условима за стране инвеститоре, будући да је политички стабилна и да има сјајан тим стручњака који су напорним радом створили изузетну инвеситициону климу.

Петричек је захвалио на могућности да дође у Београд са привредном делегацијом и додао да је економска сарадња од великог значајна за обе стране.

Указао је да је криза умањила ниво и обим економске сарадње, али да је и робна размена од 1,2 милијарде евра која је остварена прошле године веома важна с обзиром да је 2020, поред здравствено тешке ситуације, била и у економском смислу изузетно тешка за цео свет.

“Уверен сам да ће привредници наћи простор за унапређење сарадње, као и за инвестирање и реализацију нових пројеката”, рекао је Петричек и истакао да је билатерална економска сарадња Србије и Чешке заснована на развијеној трговинској размени и растућим чешким инвестицијама.

“Желимо да размотримо више пословних могућности у Србији и зато је са мном дошло 20 привредника. Пре кризе смо имали најнижу стопу незапослености и сада истражујемо друге пословне дестинације и могућности, а Србија нам је културолошки и историјски веома блиска”, истакао је Петричек и додао да Чешка жели да одржи редовне контакте са Србијом на највишем нивоу.

Вучић је напоменуо да је са посебним задовољством прихватио позив председника Земана да посети Праг у мају ове године и додао да је уверен да ће се током те посете иницирати пројекти са чијом би реализацијом требало отпочети што пре на обострану корист две земље, закључује се у саопштењу.

Подели на: