Најновије вести

Вучић се састао с патријархом: План да у Црној Гори нема ни СПЦ ни православног народа

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем.

 

Патријарх српски Иринеј је рекао да је са председником Александром Вучићем разговарао о стању у Црној Гори које је теже него икада у историји.

“То није било за време Отоманске империје и за време комунизма који су имали више респекта према цркви”, истакао је патријарх на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, циљ је да се примени метод које су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ и да се тамо уништи СПЦ.

“Питам себе и све друге, да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он стоврио у Црној Гори, план је да тамо нема СПЦ нити православног народа”, каже Иринеј.

Патријарх каже да се ствара нова нација- црногорска која треба да истисне све што се зове српско.

“Ми поштујемо Црну Гору као државу, каже патријарх. “Нажалост није прихваћено постојање српског народа у Црниј Гори, са болом у души позивам Ђукановића да размисли шта ради”, рекао је он.

Последњи њихов разговор био је пре недељу дана поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори.

Тада су упутили подршку верницима и свештенству у Црној Гори и изразили забринутост поводом хапшења и статуса Српске православне цркве.

Вучић: Политика се меша у црквено уређење

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са патријархом разговарао о ситуацији у Црној Гори, али и у региону.

“Ми разумемо став СПС, али ми морамо да будемо обазривији, ми нећемо да радимо оно што су они нама радили”, рекао је председник Вучић.

Он је подсетио да је црногорски министар рекао да се Србија меша у унутрашње ствари Црне горе, заборављајући да су се они директно умешали признајући Косово и Метохију.

“За нас је посебно интересантна чињеница да се политика меша у црквено уређење, као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду и ни у Црној Гори”, рекао је Вучић.

Патријарх:Ђукановић чини оно што нису ни комунисти,ни Осман

Патријарх Иринеј је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да је јасно да је план Мила Ðукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини.

Он је казао да ми признајемо људе који се декларишу и као Црногорци и додао да већина од њих кажу: Ја сам Србин, а потом Црногорац.

Додаје да се, међутим, сада ствара једно мишљење и једна нова нација црногорска, која треба да истисне потпуно све што се зове српско.

“У овој политици, има ту доста људи из цркве, који кумују овом стању. Надам се да ће многи који су били за ту идеју црногрске цркве и црногорске нације да увиде ситуацију и куда сада иде и да ће вероватно променити своје мишљење”, рекао је патријарх.

Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за време комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, “у односу на ове данашње”.

“Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера спрски народ, знамо на који начин трећину једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ðукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори”, поручио је патријарх.

Апелујем и позивам Ђукановића да размисли о томе шта чини, истакао је Иринеј.

Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Вучића да заштити српски народ у ЦГ који тамо живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и СПЦ у ЦГ и њене светиње, које су све српске светиње.

Ми поштујемо, истакао је, Црну Гору као државу и ја никада нисам чуо да је неко уперио неку реч против црногорске државе.

“Привхаћено је то, али нажалост није прихваћено и постојање српског народа у ЦГ. Позивам са болом у душсу и апелујем на Ђукановића да размисли о томе шта чини и ради не чини добро ни својој породици ни свом народу нити цркви својој”.

Додаје патријарх да је чудно да човек, који није крштен и атеиста је и који припада бившем идеолошком режиму, хоће да створи своју цкрву, што се није десило у историји хришћанства, да то раде само људи који нису хришћани и који не подносе хришћане.

То је догађај који нико никада неће да разуме, додао је он.

Патријарх истиче да су све црквене светиње српске и да су их подизали Немањићи и они који су следили род и културу Немањића.

Не зна, указује, да постоји иједан храм који је подигнут за време откада постоји нова држава Црна Гора и лажни митрополит у Црној Гори.

“Све што постоји, припада СПЦ и ми се морамо борити да то тако и остане. Дакле, стање је врло тешко, мислим да оно што ми заступамо није само став наш, већ и свих православних хршћанских цркава, католичких, протестантски и неких муслиманских заједница. Трагедија је што то не види председник ЦГ, а требало би да види и да учини нешто добро свом народу а не да ствара деобе и свађе које никоме и ништа не добро доносе”.

Иринеј додаје да се моли Богу да у Црној Гори завлада мир и слога међу житељима ЦГ и да врате славу и понос ЦГ, пошто је данашње стање, на које ће многи указати, такво како не треба да буде у једној држави.

Не знам с ким је Ђукановић разговарао,неки кумовали…

Патријарх Иринеј изјавио је данас да не зна с којим представником српске цркве је председник Црне Горе Мило Ðукановић разговарао о формирању православне цркве у тој земљи, наводећи да је можда реч о људима из Црне Горе или окружења.

“Не знам, вероватно са људима из Црне Горе или људима изван Црне Горе, можда са нашим комшијама, да не помињем којим”, рекао је патријарх, упитан на кога је Ђукановић мислио када је рекао да ван очију јавности разговара са представницима МЦП о формирању православне цркве у Црној Гори.

Патријарх Иринеј је рекао да је то стари план и стара намера, која сада оживљава.

Каже да се сада ствара једно мишљење и једна нова нација, црногорска, која треба да истисне потпуно све што се зове српско.

“У овој политици, има ту доста људи из цркве, који кумују овом стању. Надам се да ће многи који су били за ту идеју црногрске цркве и црногорске нације да увиде ситуацију и куда сада иде и да ће вероватно променити своје мишљење”, рекао је патријарх.

Нећемо дозволити кидање српског националног ткива

Борићемо се свим правним средствима да докажемо међународној јавности да неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са крајњим циљем “нестанка” српског народа, рекао је председник Александар Вучић после разговора с патријархом Иринејем.

Држава Србија, истакао је, потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али мора да буде нешто обазривиија, јер, каже, не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили, мешајући се, на најбруталнији начин, не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

Он је рекао да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

“Када политичари крену да формирају цркве, онда је дошло заједње време”, рекао је Вучић и поручио Црној Гори да не може забранити Србији да искаже забринутост за стање и поштовање људских права свог народа.

“Као што ми то не радимо у Србији, сматрам да то није уобичајено да се чини И у Црној гори. Можете да разумете када неко из скута католличке цркве, попут Мартина Лутера жели да изађе из ње, али не можете да разумете да неки политичари оснивају нове цркве, и не заустављају се ту, већ сматрају да је потребно да се одузме имовина цркве, која има вишевековно власништво над томе и доказе о томе кроз различите паприре”, објаснио је Вучић.

“Борићемо се свим правним средствима да докажемо међународној јавности да неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са једним разлогом, а то је да се зове православна, пошто црногорска не може да добије никакву популарност, а све са циљем нестанка српског народа и како се не би чула реч српска”, рекао је Вучић.

Указао је да су готово 30 одсто становништва Црне Горе Срби, да нису део власти, не могу да добију своја права, и не могу да утичу на политичке и друге значајније ствари у Црној Гори.

“Када се то питање постави, онда добијате одговор како се ради о великоруској политици и како ће да одговоре на све, а за то добијају подршку НАТО и ЕУ. Није случајно да су јуче добили подршку европарламентараца, који се мешају и код нас. Ово нема никакве везе са Русима. Ово има везе само са српским народом, са тим што неки људи у региону сматрају да СПЦ и српски народ треба органичити на централну Србију, можда и Војводину, а да сви остали треба да буду неки људи православни, не Срби”, нагласио је он.

Вучић је казао да је то само почетак, јер ће после тога да се иде на формиање православне цркве на Косову, у БиХ и Хрватској.

Указао је и на покушаје у прошлости да се тако нешто уради.

« Један од идеолога и главних уредника гласа хрватске православне цркве из 1942. када је формирана по налогу Ханса Хелма, а које су усташе проводиле уз подршку одређених Срба од Сава Бесаревића до Васе Шурлана, свештеника из Земуна, а устав им је писао Милос Обер Кнежевић. Тада је Савић Марковић Штедимлија, велики присташа који је први написао теорију о црвеној Хрватској, говорио о значају успостављања ХПЦ », објаснио је он.

Казао је да ће Србија поштовати захтев патријарха Иринеја да помогне српском народу, нагласивши да Србија воли и поштује свој народ.

« Инсистираћемо на јединству српског народа, нећемо дозволити кидање националног српског ткива, јер неко помислио да могу да се асимилују. Надам се да патријарх није у праву када говори о протеривању Срба, али сам већ више пута рекао ми никада никоме не претимо, само прете нашем народу, и да ћемо само бити уз свој народ, а нових « Олуја » и прогона српског живља на балканским просторима неће бити », подвукао је Вучић.

Истакао је да Србија и Црна Гора морају да буду најближе државе.

« Не постоји нико ближи и желимо да не постоји у Црној Гори нико ближи од Србије. Морају да разумеју колико је ово болно питање за нас. Ако себи дајете за право да се мешају у уунтрашње уређење Србије, немојте молим вас да забраните да исказујемо забринутост за стање и поштовање људских права нашег народа. Ничим вас нећемо угрозити », нагласио је он.

Вучић је рекао да он не сазива представнике ЕУ, НАТО, Русе, САД, да им два сата говори неистине о Црној Гори, као што они раде, и говоре како су угрожени од великосрпске политике.

Рекао је да не би било много пријатено и лепо када би се рекло од кога су добили помоћ за изградњу своје цркве, и то што су и те отерали од себе, додајући да је то њихов проблем, али свакако не српски.

« Ми Срби тражимо само једно: да наши буду свој на своме, јер нису доведени на територију Црне Горе, већ живе тамо вековима, и чувају свој идентитет. Идентитетско питање је кључно питање и нико нема право да угрожава идентитет“, нагласио је он.

Пренео је да је донета одлука да се додатно помогну српске организације у Црној Гори, научне, културне и све друге, осим политичких организација са циљем очувања идентитета српског народа и развијали свест српског рода, ма где да Срби живе, не угрожавајући и никоме не желећи ништа лоше.

Вучић је навео и да је са патријархом разговарао о односима Србије и СПЦ, наводећи да, поштујући једни друге, добро разумеју међусобне потребе и да имају добар дијалог о свим кључним темама за наш народ.

Додао је да су разговарали и о завршетку изградње Храма Светог Саве после више од 100 година.

“Верујем да ћемо ове године то да урадимо, ми ћемо максимално да помогнемо да и 100 година уједињења цркве у другој половини октобра, као и све велике јубилеје дочекамо заједно, као велики празник, уз светске лидере који су већ најавили долазак”,рекао је Вучић.

Подели на: