Најновије вести

Вучић се састао са Лајчаком

Председник Србије Александар Вучић разговара данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

 

 

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Састанак у згради Председништва је почео у 17 часова, а пола сата касније требало би да започне трилатерални састанак, уз присуство специјалног представника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара.

Медијима ће након састанка бити прослеђено саопштење, најавила је прес служба председника Републике.

Лајчак и Ескобар у Београд долазе из Приштине, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција, у настојањима да се дође до договора између Београда и Приштине, а у сусрет 1. септембру до када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији таблица и личним картама.

Први је у Приштину у уторак стигао Ескобар, који је тог дана разговарао са председницом привремених институција Вјосом Османи, као и са лидерима опозиционих странака.

Затим је Мирослав Лајчак у одвојеним сусретима разговарао са Вјосом Османи, Аљбином Куртијем, лидерима опозиционих странака и представницима Срба на Косову и Метохији.

Посета Лајчака и Ескобара долази након неуспеле рунде дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу прошле недеље у Бриселу.

Циљ њихове посете је да се спрече нове тензије између Београда и Приштине, а пре свега на северу Косова и Метохије.

После разговора прошлог четвртка у Бриселу високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ затражио је од Лајчака да 24. и 25. августа отпутује у Приштину и Београд како би заједнички напредовали ка споразумном решењу и како би се избегле нове тензије на терену.

У мисији му се придружио и Ескобар који такође претходно боравио и у Бриселу.

Подели на: