Најновије вести

Вучић иде на Косово у септембру или октобру

Председник Александар Вучић најавио је да ће Србија у наредних дан или два успети додатно да снабде робом широке потрошње продавнице на КиМ. У септембру или октобру спремам се да идем на Косово, рекао је Вучић. Наши надлежни органи наставиће истрагу о убиству Ивановића, навео је Вучић и истакао да верује да ће та истрага дати резулатат у наредном периоду.

 

“Када ћу на Косово? У септембру или октобру, када будемо могли да покажемо шта смо урадили из инвестиционог програма за Косово, а до тада ћемо успевати да снабдевамо људе, да попунимо рафове и обезбедимо им опстанак на огњиштима”, река је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета са основцима са севера КиМ.

Како је додао, волео би да та посета буде у септембру. “Али, биће септембар или октобар”, рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће Србија у наредних дан или два успети додатно да снабде робом широке потрошње продавнице на КиМ.

Како је рекао, то није увек лако и једноставно, али верује да ће Србија обезбедити, не само да наши људи не буду гладни и жедни, већ да имају нормалан и пристојан живот.

“Посебно сам задовољан због чињенице да смо у претходних неколико дана успели, а надам се да ћемо у наредних дан или два додатно успети да снебдемо робом широке потрошње продавнице широм КиМ”, истакао је Вучић.

Председник Србије изјавио је данас да се разматра увођење контрамера Приштини због отежаног снабдевања животним намирницама на КиМ, а биће објављене, каже, након разговора са представницима српског народа са КиМ.

Вучић је на питање да ли се размишља о контрамерама које су раније биле најављене, рекао да се размишља о томе свакога дана, али да је прече било да се најпре обезбеди роба за Србе са севера КиМ.

“За нас је од пресудног значаја било да обезбедимо више робе у продавницима и надам се сте могли да видите јуче и прекјуче више робе него претходних дана. Значи, негде је нешто ‘с неба дошло'”, навео је Вучић.

Додаје да не жели да стиче политичке поене тако што ће Србија жестоко речима неког да напада, а тиме би се, истовремено, смањила шанса за опстанак Срба на КиМ.

“Моја је брига народ на КиМ”, нагласио је председник Србије.

Председник Србије оцењује да смо по питању изјава из Приштине о забрани посета српским званичницима, направили “тактичку грешку, и као друштво и као политичари, мада га иначе много више брине однос Приштине према нашем народу, него према политичарима.

“Нисам желео да се мешам нашој делегацији у Познању. Албанци подижу лествицу своје безобзирности и безобразлука. Значи да ми треба да будемо срећни пошто нису сасвим забранили званичницима Србије улаз на КиМ, него када им падне напамет”, приметио је поводом контрадикторних изјава из Приштине да су уведене забранем, па да нису, или да нису за све српске политичаре.

Зато, додаје, није разумео експлозију одушевљења у домаћим медијима и код појединих политичара, на изјаве из Приштине.

То, истиче, не би иначе било ни први, ни последњи пут да Приштина крши Бриселски споразум и акта постигнута после Бриселског спораузма, а ни највеће кршење тог документа.

“Али, није питање да ли ће званичницима нешто да се забрањује, већ шта ће према нашем народу да ураде. Увек ме више брине однос према народу а не према нашим званичницима. Не можете ни живот да забраните, макар био једини и луди Робин Худ у Европи – Срби на северу КиМ ће имати шта да једу и пију”, поручио је Вучић и закључио да је његов посао, пре свега, по том питању да брине о српском народу на КиМ.

Председник Вучић приметио је да су питања које је пре неколико дана поставио у вези са убиством Оливера Ивановића изазвала хистерију и нервозну реакцију политичких представника у Приштини, али и неких у Београду, као и да то, како каже, говори да су та питања погодила “право у средину”.

Навео је да ће наши надлежни органи наставити истрагу и да верује да ће та истрага дати резулатат у наредном периоду.

Вучић је рекао да је поводом питања која је поставио уследила хистерична реакција политичких представника у Приштини и Београду, али није добио ниједан одговор, осим, како каже, псовки.

Додао је да су се поједини медији и политичари у Србији “упирали” да бране поједине Албанце за које је поставио питање – где су били?

“Изгледа да је то било много тешко питање, јер неки људи нису смели да буду тамо. Још нисам добио одговор шта су неки у Тирани радили и неки у Косовској Митровици. Ту одговор нећете да добијете. Што су већа нервоза и хистерија – то мени говори колико су питања погодила право у средину”, рекао је Вучић.

Додао је да су готово истог дана “кренуле” најжешће отпужбе на рачун њега и његове породице, на које није одговарао.

“Нисам никад никога убио, ни размишљао, нити бих то учинио. А, они који јесу би изгледа хтели да се никад не открије ко је убијао”, рекао је Вучић.

Поручио је да ће Београд наставити да ради свој посао на озбиљан и одговоран начин.

“А они нека ударају. Наш је посао да издржимо притиске споља, који нису мали, и да српски брод сигурном руком водимо ка сигурној луци. Тако ћемо да се понашамо, за нас ће истина и задовољење правде бити врховни принцип”, подвукао је председник.

Вучић је истакао је да ће се борити за истину и правду упркос свему, за то да једна мала земља има право на правду, чињенице, да поставља питања.

“Мала смо ми земља да бисмо по некима имали право на истину. Многи мисле да тако мале земље немају право, да морамо да будемо осуђени на њихову истину. Питам ко је убио 11 људи у “Ниш експресу”? То правосудно није потврђено, а сви знају ко је. Ко чува и зашто чува те људе? У чијим камповима су ти људи обучавани?”, истакао је Вучић, одговарајући на питање шта је закључио из реакција на питања која је поставио у вези убиства Оливера Ивановића.

Неки “мали Вучић” из “мале Србије” очигледно не сме да тако нешто пита, приметио је. Рекао је да некима можда нису важни ти људи, али њему јесу јер су жртве Срби.

“Ко је побио те људе? Што нисте дозволили да се правда изведе до краја, да злочиначка организација која је то извела одговара?”, додао је он истичући да је некоме то било потребно да тако буде да се Срби не врате на огњишта, да буде најмања стопа повратка интерно расељених лица.

Казао је да га, пошто разговара са представницима и страних служби, да зна шта раде, не чуди хистерија.

Жалостан је, истиче, због појединих реакција из Београда оних који би најрадије да натоваре терет незаслужено свом народу и држави, само како би се доцепали власти.

Приметио је, каже, да је хистерија на његову конференцију за штампу била већа у Београду, а за нијансу мање у Приштини.

“Зачудио ме је степен хистерије и тоналитет, број децибела који се чуо од мојих политичких протиовника у Србији. Били би ужаснути када би чули да је неко други, а не ‘познати злочинац Александар Вучић’ учествовао у таквом злочину као што је убиство Ивановића. Они су такву слику себи направили”, подвукао је председник.

Вучић је, с тим у вези, указао на свакодневно ширење лажи као што је прича да је његов брат власник неког ресторана и да откупљује малине.

“Што причате такве глупости сваког дана? Нема одговора на то, иако сви знате да је реч о лажима. Шта вас брига – пустићемо да лажемо и не секирамо се много. Међутим тако нешто не може довека”, подвукао је Вучић.

Вучић је казао да се није намерно јављао у протекла три до четри дана да пусти да изговоре све најгоре гадости, да причају шта желе, али је поновио да није добио одговор ни на једно питање.

Према његовим речима, албански тужилац је дао најтачнији одговор, најпрецизије је рекао докле су стиги. Тужилац у Приштини је изјавио да нема ниједан доказ за подизање оптужнице за убиство Ивановића.

Подели на: