Најновије вести

Вучић: Спајамо Србију, цена брзог пута 337 милиона евра

Изградњом брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд – Ниш до Голупца спајамо Србију са најлепшим делом Дунава и једним од најлепших делова земље и подижемо тај крај Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

 

 

Вучић је након потписивања уговора о изградњи те саобраћајнице, истакао да је вредност радова 337 милиона евра, а да ће радови бити окончани у новембру 2024. године.

“За три године ићи ћемо од Београда до Градишта за сат времена, до Голупца за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је данас важан дан, јер је уговор потписан после много месеци израде идејног пројекта и борбе за што је могуће нижу цену изградње пута дугог готово 70 километара.

“Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава, и са једним од најлепших делова земље, са дивним народом на истоку, који смо запостављали не само 80 година, већ више од века”, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да је понуда кинеске компаније “Шангдонг” била 337 милиона, а прва следећа чак 407 милиона евра, захваливши кинеским партнерима на доброј, коректној понуди.

“Ми овим градимо будућност за пожаревачки крај, цео Браничевски, али и Борски округ”, рекао је Вучић и на мапи показао куда ће тачно проћи нова брза саобраћајница.

Указао је да пут неће водити уз обалу Дунава, већ се пут од Великог Градишта до Голупца скраћује, а притом се иде преко оних места која су заборављена, у којим је мало људи остало.

“Овим им дајемо гаранцију за будућност, да можемо да доводимо инвеститоре, а подижемо и све туристичке капацитете “, рекао је Вучић.

Додао је да се тиме што пут не иде уз Дунав, штити животна средина.

Захвалио је кинеским партнерима, амбасадорки те земље у Србији Чен Бо, као и кинеском председнику Си Ђинпингу, на свој досадашњој подршци.

“Не кријемо пријатељски однос према Кини, поносимо се тиме и желимо да наставимо да развијамо нашу земљу, као и наше билатералне односе”, рекао је Вучић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић потписали су данас уговор са представницима кинеске компаније “Шандонг хај спид груп” о изградњи деонице брзе саобраћајнице од ауто-пута БеограђНиш (петља Пожаревац) до Голупца.

Укупна дужина будуће брзе саобраћајнице је 67,94 километра.

У име кинеске компаније уговор је потписао генерални директор огранка “Шандонг хај спид груп” Џанг Ђианчао.

Уговор се односи на пројектовање и извођење радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 БеограђНиш (петља “Пожаревац”) – Пожаревац (обилазница) – Велико Градиште – Голубац.

Потврда пријатељства Србије и Кине

Сјан Менг, заменик директора кинеске компаније рекао је да је почаствован што ће радити на пројекту изградње брзе саобраћајнице на Дунавској магистрали.

“Обећавам да ће наша компанија наставити са професионалном односом према послу и да ће користити техничке предности и на тај начин допринети јачању инфраструктуре у Србији”, навео је Сјан.

Сјан је подсетио да је та компанија 2019. успешно завршила деоницу Обреновац-Љг на ауто-путу Милош Велики, а да су прошле године почели радови на брзој саобраћајници Ваљево -Лајковац.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо честитала је на потписивању уговора и истакла да је то нови важан резулатат сарадње две земље у области инфраструктуре.

Захвалила је председнику Вучићу што, како је рекла, придаје велику пажњу сарадњи Кине и Србије и додала да се две земље и у тешким условима пандемије ковида 19 залажу за економски развој земље.

Амбасадорка је рекла да је сигурна да ће компанија “Шандонг” испунити све обевезе из уговора и успешно завршити пројекат.

 

Подели на: