Најновије вести

Вучић: Срби неће бити гладни

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је ситуација на северу Космета све тежа. Навео је да су приштинске власти покушале да довођењем камиона, без икаквих правила, продају робу Србима. Нису продали јуче ни килограм шећера, ни килограм соли, истакао је Вучић и поручио да је поносан на Србе.

 

Након састанка са чланом Представничког дома Конгреса САД Елиотом Енгелом председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре говорио о актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

“Радоичић нема везе са убиством Ивановића”

Председник Србије Александар Вучић је рекао да српски органи мисле да имају име убице Оливера Ивановића, и да Милан Радоичић није умешан у то убиство.

Радоичић није цвећка, али ни на који начин није учествовао у убиству Ивановића, рекао је Вучић позивајући се на обавештајне податке.

Ситуација на северу покрајине је, каже, све тежа и политичко-безбедносним речником речено – веома комплексна. Највише је тешкоћа са снабдевањем, због приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије. Када вам неко уведе таксу од 100 одсто, тај вам је забранио трговину, поручио је председник.

Истакао је да је држава Србија проналазила начине да снабдева становништво на северу. У том периоду Албанци су запленили 16 камиона са робом, возачи су привођени, вређани, малтретирани.

“У 14 камиона били су прехрамбени производи, а у два сточна храна. На један комби је пуцано 11. јуна у Јошаници, општина Лепосавић”, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да се постављају три питања: Зашто Приштина то ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који подржавају такве акције и шта Србија може да уради.

Сматра да Приштина покушава да Срби са севера КиМ забораве на централну Србију и да роба одатле није неопходна, већ да ће Срби уместо зајечарског пити, на пример, пиво из Пећи.

Вучић: Тешко да ће доћи до састанка са Дер Лајеновом

Председник Вучић је рекао да би током јула требало да се састане са немачком министарком одбране Урсулом фон дер Лајен, али да не верује да ће до тог састанка доћи након што је она предложена за председницу Европске комисије.

Упитан да ли ће његови блиски односи са новоизабраним функционерима ЕУ српску позицију учинити лакшом у будућим преговорима о чланству, као и како види избор Шпанца, Каталонца, али противника сецесионизма за новог шефа дипломатије Уније, истакао да добри лични односи јесу важни, али да они неће опредељивати политику према нама и њима.

“Постављање Шпанца на место високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ за нас је добра вест. Али, ми смо имали велике пријатеље у Жан Клоду Јункеру и Доналду Туску, и тешко да ће нам се таква ситуација поновити”, рекао је Вучић.

“Покушали су јуче да довођењем камиона, без икаквих правила, фискалних каса, продају робу Србима. Био сам поносан на српски народ што су 403 продајна објекта била затворена, били су јединствени у протесту и ненасилном гандијевском отпору”, навео је Вучић.

Срби су показали способност, храброст, организованост и одлучност да опстану на својим огњиштима и буду уз Србију.

“Дивим се нашем народу, тај хероизам остао је незабележен код нас, али заслужује не само поштовање већ и дивљење. Нису продали јуче ни килограм шећера, ни килограм соли. Нико ништа није хтео да купи, нису ни пришли”, истакао је Вучић.

Поручио је да неће дозволити да Срби буду гладни.

“Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу допремимо храну, воду и лекове, то је све што могу да кажем, као што смо и до сада радили – увек ћемо то чинити. Макар ја постао озлоглашени европски Робин Худ, то је тај луди Вучић што из шуме шаље храну и воду. Наш народ неће бити ни гладан и жедан”, рекао је Вучић.

“За Приштину ради комплетна агентурна мрежа”

Вучић је рекао да је Приштина уз подршку дела међународне заједнице ангажовала комплетну агентурну и сарадничку мрежу, како би представила Србију као кључног кривца за све.

Поштујемо уговор са Фијатом који су други потписали

Председник Србије Александар Вучић каже да Србија поштује уговор који је претходна власт потписала са Фијатом, да плаћа оно што су њене обавезе и да не може да објављује тај документ, јер би то за последицу имало драконске казне.

Критичари власти, како каже, не могу да се помире са одличним резултатима Србије у економији те истичу да пада индустријска производња за 1,3 одсто у првих пет месеци.

“Ми имамо огроман раст, нас Фијат и ремонт НИС-а враћају уназад, за које нисам ни крив ни дужан, а заслужан за то што имамо оволике фабрике које огромне минусе надокнађују”, рекао је Вучић.

Додаје да ће бити повећања плата и пензија, да јавни дуг пада, док свим другим државама расте.

“За Фијат и НИС не знам шта да вам одговорим. Једино да ме обесите на Теразијама, што ни у чему од тога нисам учествовао и што нисмо раније дошли на власт. Да смо раније дошли на власт било би више фабрика, не бисмо делили седативе кокошкама и лагали народ како је све то дивно, него би радили нешто за грађане”, закључио је Вучић.

Поручио је Приштини да прекине са лажима, али је признао да моћно раде и на територији централне Србије, на Косову и Метохији и у делу међународне јавности.

“Све што су могли да ангажују од 16. јануара, после убиства Оливера Ивановића, све најпрљавије од укупног агентурног и сарадничког деловања у региону и међународној заједници они су урадили. То су учинили прилично успешно, али не и сасвим успешно, јер је један део људи био спреман да се супростави”, рекао је Вучић.

Истакао је да постоји појачано лобирање и плаћање политичара на међународној политичкој сцени који треба да потврде да Срби нису угрожени, већ да су Албанци жртве, јер им они дају хлеб који неће да једу. То све, како је поновио, има за циљ заузимање севера и протеривања српског живља са целог КиМ.

Вучић је рекао да су најпре прибегли забрани снабдевања, трговини, то јест апсолутној забрани снабдевања српском робом. Такође, каже да је на делу брутална забрана слободе говоре и да је вербални деликт кривично-правно санкционисан на најбруталнији начин од приштинских институција.

С тим у вези је као пример навео Ивана Тодосијевића, члана Српске листе и председника општине Звачан, који је изнео свој став и политички суд о Рачку, рекавши да је то била манипулација међународне заједнице и албанске јавности, како би се спровела злочиначка агресија.

Рекао је да приштинске власти врше застрашивање свих Срба који јој се супротстављају.

Најавио је да ће међународној заједници поставити питање поводом убиства Оливера Ивановића, с тим у вези наводећи да приштинске власти бирају лица која им се физички супротставе за која знају да је спремно да брани слободу српског народа, и да тако лице мора бити ухапшено или протерано.

Подвукао је да је то дугорочна стратегија коју спроводе у дело у сарадњи са међународном заједницом.

Навео је и да су, уз помоћ САД и многих других, поставили око 150 камера по шумама око алтернативних прелаза.

Подели на: