Најновије вести

Вучић: Ситуација око дијалога много тежа него што изгледа

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да је ситуација око дијалога Београда и Приштине много тежа него што изгледа. Вучић је истакао је да је и даље стратешки циљ Србије пут ка ЕУ, али да тактички морамо да се прилагодимо, јер је “судија одлучио да промени правила у току игре”.

 

Александар Вучић је, након заједничке вечере лидера Западног Балкана и одлазеће високе представнице ЕУ Федерике Могерини, упитан да ли је на том састанку разговарао о наставку дијалога са Приштим, рекао да јесте, али није желео да износи детаље разговора.

“Јесмо разговарали, али не желим да користим прилику да износим шта сам рекао. Оно што сам говорио није било пријатно за све. Не желим да стичем политичке поене. Мој посао је да бринем о миру и стабилности и зато нећу да говорим о детаљима”, казао је Вучић.

На додатно питање када је могуће водити дијалога имајући у виду актуелну ситуацију, Вучић је одговорио да је ситуација “тешка, много тежа него што изгледа”. Нагласио је да му је то највећа брига. Што се економије тиче, каже Србија напредује добро.

Рекао је да сутра очекује прелиминарну процену према којој је раст у трећем кварталу био 4,1 одсто, а у четвртом очекује раст од 4,3 процената.

“Једино ме брине да сачувамо мир и стабиност”, навео је Вучић.

Председник Вучић је истакао је да је и даље стратешки циљ Србије пут ка ЕУ, али да Србија тактички мора да се прилагодимо, јер је “судија одлучио да промени правила у току игре”.

Вучић је, након вечере, нагласио да тај стратешки пут нико и никада неће моћи да доведе у питање. Пренео је да је састанак био добар, отворен, на којем је речено све што су учесници имали да кажу. На састанку је било речи о једном нивоу односа према ЕУ, као и другом нивоу односа у региону.

“Срећан сам јер су више него икада људи разумели да треба да гледамо себе, да разговарамо отвореније, сачувамо мир и стабилност”, истакао је Вучић.

Казао је да ће земље региона настојати да се састају све чешће без европских посредника, и размотре решавање проблема.

“Сигурно ће бити два корака напред и, понекад, један или један и по уназад, али за две године ћемо направити велики помак који ће имати као резултат смањење напуштања грађана”, уверен је Вучић.

Указао је да је већина учесника била разочара одлукама Савета ЕУ о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да је он у име Србије рекао да ми нисмо, јер смо знали да ће тако бити, о чему је, како је подсетио, говорио Зорану Заеву пре годину и по у Врању.

Истакао је да ће Србија наставити економске реформе, и рекао да очекује извештај према којем је у трећем кварталу остварен раст од четири одсто, као и да очекује да ћемо прећи план који су Светска банка и ММФ задали.

“Реформе проводимо због нас и наших људи. То је стратешки пут, а тактички морамо да се прилагођавамо, јер судија је одлучио да мења правила у току игре. Тако може у току игре и да се промени време, па морате да шутирате са 20-30 метара како би лакше дали гол по клизавом терену”, илустративно је објаснио ситуацију додајући да ће Србија наставити да сарађује са свима у свету.

У вези са тим је казао да је председнику Европске комисије Жан Клод Јункеру поклонио вињак стар 40 година, за који је кажао да смо срећни што можемо да га продајемо у Москви и Бриселу.

“Јункер је рекао да је то супер и у реду. Пробали смо га заједно када је био у Београду. Иначе он уопште није пијанац, како то неки злуради људи тврде, већ фантастичан човек, који ће нам, уз Могерини, недостајати у сваком смислу”, рекао је он.

За Србију је, како је додао, важно да видимо шта су њихови ставови и да гурамо своју политику са свима.

Вучић је, како је навео, замолио председника Европске комисије Жан Клод Јункера да изузму Западни Балкан из свог система квота за челик.

“Била је једна ствар коју сам ставио у фокус разговора, а то је била Железара. Моја идеја је да се борим за Србију, али и Северну Македонију и Босну и Херцеговину, јер и оне имају челичане. Апеловао сам да изузму Западни Балкан из свог система квота”, пренео је новинарима Вучић.

Указао је да смо ми на Балкану мали, и да би са квотама које имамо изгубили посао, који је веома важан.

“Мислим да би била изванредна одлука да се изузме Западни Балкан из система квота. За мене је то било веома важно”, казао је Вучић.

Подсетио је да је Железара наш извозник број један и апеловао да нам помогну, јер би нас уништио наставак са квотама, посебно за хладно и топло ваљани лим.

Подели на: