Најновије вести

Вучић: Србија и Аустрија добри партнери, подршка европском путу

Високо ценимо снажно ангажовање Аустрије за проширење Европске уније и подршку европском путу наше земље, истакао је председник Србије Александар Вучић у разговору са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером.

 

Канцелар Аустрије је посебно нагласио да је од великог значаја да се ЕУ јасно одреди у погледу припадности земаља Западног Балкана Унији, као и да је неопходно да се тај процес убрза, истакавши да су Србија и Аустрија добри партнери, саопштила је прес служба председника Србије.

Вучић је оценио односе са Аустријом као веома добре и поновио чврсто опредељење Србије за њихово даље свестрано јачање, уз посебан акценат на даљи развој економске сарадње.

“Трговинска размена између наше две земље, иако погођена пандемијом, у 2021. години забележила је повећање од 28 одсто и достигла 1,36 милијарди евра, са тенденцијом раста”, истакао је Вучић и додао да је Аустрија један од највећих инвеститора у српску привреду.

Председник Србије је детаљно упознао савезног канцелара и са актуелном ситуацијом у региону.

Саговорници су се сагласили да Србија и Аустрија придају велики значај јачању мултилатерализма и заједничком супротстављању глобалним изазовима данашњице, те су у том смислу нагласили неопходност наставка успешне сарадње на мултилатералном плану, наводи се у саопштењу.

Премијерка Ана Брнабић поручила је, након разговора са аустријским канцеларом Карлом Нехамером, да је Аустрија важан партнер Србији, и политички и економски и истакла да је током састанка пренела свом колеги из Беча да је Србија стуб мира и стабилности на Западном Балкану, који неће дозволити да се било каква нестабилност прелије на овај део Европе.

Током састанка, министар Александар Вулин и канцелар Нехамер су се осврнули на веома успешну сарадњу српске и аустријске полиције, која је додатно оснажена њиховим конструктивним сусретима и реализованим заједничким пројектима за време док је Нехамер обављао функцију савезног министра унутрашњих послова.

Подели на: