Најновије вести

Вучић: Србија и Кипар поштују територијални интегритет обе земље; Христодулидис: Имате нашу подршку на европском путу

Председник Александар Вучић на конференцији за новинаре са председником Републике Кипар Никосом Христодулидисом рекао је да Србија и Кипар поштују територијални интегритет и суверенитет обе земље. Захвалан сам Србији на њеном ставу о кипарском питању, поручио Христодулидис и истакао да његова земља подржава европски пут Србије. На београдском аеродрому га је дочекао шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

 

 

Председника Републике Кипар Никос Христодулидис рекао је на конференцији за новинаре да са осећајем задовољства долази у Београд.

“Имам велику част да посећујем вашу земљу. Осећам блискост са вама, а исте осећаје има и кипарски народ. Наши народи осећају блискост. Осећам се као међу пријатељима”, каже кипарски председник

Захвалио се за велику част који му је указана и док је био министар спољних послова.

“Наши одниоси се заснивају на традиционалним односима. У свим секторима добро сарађујемо. Има простора за унапређење сарадње. Сутра ћу посетити једну кипарску компанију”, напоменуо је.

Додао је да од када је Вучић на власти привредни развој се повећао.

“Можемо радити више у области туризма. Али можемо сарађивати и у другим секторима. Радујем се јер ће у склопу посете бити потписани уговори. У вези са решавањем кипарског питања, ја сам захвалан Србији за став који држи”, истакао је Христодулидис.

Истакао је да је било разговора о КиМ и да је Кипар једна од земаља која најснажније подржава европски пут Србије.

“Разговарали смо о дијалогу Београда и Приштине, желим јавно да поновим нашу подршку напорима српске владе, став Кипра је јасан и не може бити промењен поводом територијалног интегритета и суверенитета Србије, а Кипар је најјача подршка Србији за прикључење ЕУ, учињени су важни кораци у последње време везани за реформе”, напоменуо је Христодулидис.

Вучић: Захвални смо Кипру на поштовању територијалног суверенитета и интегритета Србије
Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора са кипарским председником Никосом Христодулидисем да је ово трећи пут да Владе две земље одржавају самит и да Кипар, осим са Србијом, такву сарадњу има још само са Грчком и Египтом.

“Посебно сам изразио захвалност Кипру за подршку територијалном интегритету и суверенитету Србији која такође, поштујући повељу УН и међународно јавно право, даје пуну подршку суверенитету Кипра како на копну тако и на мору”, истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да је председника Христодулидиса упознао са сложеном ситуацијом на КиМ и дијалогу са Приштином. Такође се захвалио Кипру на недвосмисленој подршци нашој земљи на европском путу.

“Кипар је земља која са нама сарађује у свим областима, потписаћемо још три уговора о сарадњи у области образовања, науке и дипломатских академија. Такође желимо да унапредимо и сарадњу у туризму. Желим и да охрабрим инвеститоре са Кипра да дођу у Србију”, рекао је председник Србије.

Свечани дочек за кипарског председника
Председник Србије Александар Вучић дочекао је председника Републике Кипар Никоса Христодулидиса који борави у званичној посети Републици Србији.

“Радујем се Вашој посети, уверен да ћемо заједничким радом додатно оснажити сарадњу и пријатељство између наших држава и народа”, написао је Вучић на Инстаграму.

Свечани дочек организован је испред Палате ”Србија”, после чега ће уследити састанак председника Србије Александра Вучића и председника Републике Кипар Никоса Христодулидиса, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

У оквиру посете планиран је пленарни састанак чланова делегација Србије и Републике Кипар, а после њега и изјаве за медије двојице председника.

Другог дана посете биће одржан Савет за сарадњу Републике Србије и Републике Кипар, а затим церемонија потписивања низа меморандума о разумевању у присуству Вучића и Христодулидиса.

Подели на: