Најновије вести

Вучић: Србија штити своје интересе, сарађује са свима

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија мора да штити своје интересе и своју земљу, али да мора и да брани добре односе са свим светским силама.

 

“Толико смо мали да морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, да пронађемо најбољи угао да чувамо своју независност, штитимо своју земљу и бранимо односе са светским силама”, поручио је Вучић.

Коментаришући долазак нових амбасадора Русије и САД , Александра Боцан-Харченка и Ентони Годфрија казао да су то људи експерти и да је њихов долазак доказ да је ово важан простор.

Додао је да и број два у амбасади САД јесте личност позната из периода 2001. године, и да се различите ствари везују за њега.

„У неком смислу то јесу специјалци. Харченко је био део тројке која је покушала пре Мартија Ахтисарија да решава ствари на КиМ. Човек је од поверења Владимира Путина и њиховог министарства спољних послова”, објаснио је он.

Вучић је рекао да је долазак тих људи доказ да је ово важан простор.

Међутим, како истиче, морамо да знамо колико смо мали, да морамо да имамо добре односе.

Указао је да Русија није признала Косово, а САД јесте и да морамо то да имамо у виду.

Он је поновио да нема никаквих рокова око решења косовског проблема и додао да упућивање експерата у амбасаде САД и Русије у Београд показује колико је наша земља важна.

Вучић је рекао да приче о наводним роковима слушао од 2013. када је дошао на власт, слушао да ће САД пустити да дође на власт да би предао Косово.

“Као да они пре мене нису предали Косово, није проглашена независност, да нису правили најгоре ствари у корист Албанаца“, рекао је председник.

Вучић је истакао да је џабе што је говорио да нема никаквих рокова и да је прошло толико година и да је сваки пут било “само да Вучић заврши тај посао и онда је готов, срушиће га“.

„Сада има нова терорија да ће, када донесем одлуку о Косову, онда да ме чувају. Сви ти који говоре то полазе од себе, а то је присутно и код дела политичара и у странци коју водим” истакао је Вучић оцењујући да је СНС најбоља странка сачињена од најбољих људи.

Он је међутим напоменуо да постоји део оних који мисле да када се уђе на врата појединих амбасада “да ће неко да их чува“.

Вучић је казао да су то такве глупости, које долазе из периода 1990-тих и 2000-тих, када су видели да, ако се замере неком у некој амбасади да не могу да дођу на функцију.

“Заборављају да је Србија постала земља која је по смислу и суштини независна, и да народ мора да доноси одлуку о томе ко је на власти“, казао је он.

Србија је у веома добром стању, наш највећи проблем је очување мира и стабилности због неодговорне политике Албанаца на КиМ, али сам сигуран да то сада све европске силе виде, изјавио је председник Србије.

“То све европске земље виде, што нама неће превише помоћи, али је добро да свакоме буде јасно да Србија за то није одговорна”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија наставити убрзано да се развија.

“Градићемо све аутопутеве о којима смо говорили, ускоро ћемо за мање авионе, за АТР-ове и за Боингове авионе 737 и све мале авионе, отворити аеродром Лађевце, за годину дана ће моћи да слећу Ербасови 319 и 320. То ће бити нова важна ствар за централну и западну Србију”, рекао је Вучић.

Истовремено, како је навео, радиће се све пруге, аутопутеви, повећаваће се плате и пензије.

“Људи ће видети значајан напредак свог стандарда, градимо болнице, клиничке центре свуда по Србији”, рекао је Вучић.

Он је додао да финансијска стабилност Србије никада није била боља.

“Четврту годину за редом имамо суфицит у буџету, тиме могу да се похвале само три земље ЕУ што говори да ако будемо могли да чувамо мир, уколико будемо успели, уколико не будемо приморани ни на шта друго, имамо одличну будућност и наше је да радимо”, поручио је Вучић.

Он је позвао људе да се посвете раду, жељи и борби за другачију, бољу и успешнију Србију.

“Што се тиче политике, то је у реду, демократија, ви кажете једно, други кажу друго, на народу да процени ко је у праву, а ко није, али морамо да се ујединимо око интереса земље”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да говори о уједињењу грађана, а не политичких партија.

“Да се грађани уједине да видимо како да земљу подигнемо да буде још стабилнија, да будемо још успешнији, конкуретнији, да привлачимо још инвестиција”, рекао је Вучић.

Подели на: